HogyVagy006: "A hangok világában nincsenek rémhírek" – Zságer Balázs

2020.04.18. 13:00, Gaines

zsager.JPG

Interjúsorozatunkban a COVID-19 járvány és a kényszerű bezártság idején kérdezünk meg zenészeket, előadókat, hogyan boldogulnak a megváltozott helyzetben, mivel töltik az idejüket. Rovatunk nemcsak az olvasóknak szól, hanem az elszigetelt zenészeknek is segít megismerni egymás gondolatait. Szabó Benedek, Beck Zoltán, Péterfy Bori és Egyedi Péter és Varga Livius után Zságer Balázzsal beszélgettünk.

Hogyan telnek most a napjaid? Hogyan éled meg ezt a helyzetet?

Nagyon sokat nem változott az életem, szabadúszóként eddig is sokat voltam otthon vagy a stúdiómban, ahonnét pár hete hazaköltöztettem egy-két izgalmas hangszert, ezekkel most itthon kísérletezgetek.

ITT OLVASHATJÁTOK EL TAVALYI ŽAGAR-CÍMLAPINTERJÚNKAT

Mennyire és hogyan tudsz a zenéddel, zenekarral foglalkozni? 

Az utóbbi pár hónapban elkezdtem egy új szóló live-acten dolgozni, amelyhez most pont jól jön egy kis elszigeteltség. Emellett jó eltávolodni a napi szervezési ügyektől, nekem most olyan érzésem van, mintha kicsit megállt volna az idő, és ez jó. Azért volt olyan pillanat, mikor azon kaptam magam, hogy a YouTube-on saját koncertjeimet nézegetem, néha hiányzik a zenekari csapatás, meg hogy lobogjon a hajam a szuboktól.

Mik tudnak örömet okozni? Jut esetleg időd most valamire, amire máskor nem?

Most sokkal többet tudok foglalkozni a másfél éves kisfiammal, együtt kelünk reggelente és sokat lógunk együtt napközben is, de a nagy lányommal is szorosabb lett a kapcsolatom, pedig kevesebbet tudunk találkozni. Kicsit több idő jut a főzésre is, amit mindig is bírtam.

Hogyan inspirálódsz most? Mit jelent neked a zene a koronavírus idején?

A zene mindig is egy olyan világot jelentett számomra, ahol állandóan biztonságos létezni. Ebben a világban nincsenek rémhírek, sem pánikkeltés, csak hang-frekvenciákból felépülő tökéletes egyensúly és szimmetria. Most valahogy sokkal nagyobb intenzitással élem át, amikor zenét csinálok, valahogy minden hangnak, rezgésnek sokkal nagyobb jelentőségét érzem. Egy ideje folyamatosan rakódik össze, halmozódik bennem egy új gondolatiság, koncepció, arra egyelőre én is kíváncsi vagyok mi kristályosodik ki majd belőle – alkotói szempontból izgalmas időszak.

Mi volt a legutóbbi három lemez, amit hallgattál?

Inkább előadókat mondanék, Dorisburg, Vril, Deadbeat és Fluxion zenéit sokat hallgatom - bírom a dubos lüktetéseket mostanában  Aztán az éteri ambient zenék is jöhetnek minden mennyiségben: Inner River, Dark Sky, Biosphere. És újra felfedeztem olyan krautrock és szinti előadókat, mint Edgar Froese, Carbon Based Lifeforms, Solar Fields.

Mi lesz az első dolgod, ha véget ér a veszélyhelyzet? Mit vársz a legjobban?

Hogy újra elmehessek úszni, nagyon hiányzik a víz.

Vannak konkrét terveid a közeljövőre?

Nemrég alapítottam egy új kiadót Move Gently Records néven, amelyen főleg kelet-európai fiatal zenészek dolgait szeretném kiadni. A label első művésze a 19 éves Дeva, akinek pár hete jelent meg a debüt száma és április végén jön a második. Emellett még az év elején "Free Sequence" néven elindítottam egy eseménysorozatot, amelynek a célja, hogy különböző műfajokban dolgozó elektronikus zenészeket hozzon össze egy-egy live session-re, ennek talán lesz egy live stream kiadása is a következő hónapokban.

Mit tanulhatunk a mostani szituációból? Milyen tapasztalatokat tudsz levonni magadra vagy a világra?

Nem hiszem, hogy az emberiség tanulna ilyesmiből vagy bármiből is. Annyi bizonyos, hogy nem fog visszaállni minden az ezelőtti "normál" kerékvágásba, hiszen azért is tartunk itt, mert az nem volt normál. Talán egy utolsó fejezetéhez ért a rideg kapitalizmus és ezek után egyre tudatosabb, spirituális gondolatiság mentén éljük majd az életünket. Talán a lájkvadász social media bújása helyett többet találkozunk majd élőben a barátainkkal. Talán rájövünk, hogy az orvosokra nagyobb szükség van mint a reality-celebekre. Talán egy üzleti továbbképzés helyett egy ayahuasca szeánszot választunk majd. Talán jobban értékeljük majd a művészeket és művészetet. Lehet, hogy végre rájövünk, hogy a víz nélkülözhetetlen őselem és nem szennyezzük tovább az óceánokat. Talán jön egy új Nicola Tesla is, és figyelmezteti Elon Muskot, hogy ne küldjön több műholdat fölénk, mert már így is túl sok az elektron a levegőben. Talán realizáljuk, hogy mi csak vendégek vagyunk a Földön és nem az uralkodói. Talán. De az is lehet, hogy csak egy glitch került a szimulációba és minden visszaáll az ezelőtti üzemmódba.

Ezen a héten jelent meg a Žagar új remix EP-je, amit a zenekar Bandcamp-oldalán meg lehet venni. A korábbi albumok, kislemezek most mind féláron vásárolhatók meg.

fotó: Bodnár Dávid

https://recorder.blog.hu/2020/04/18/hogyvagy006_a_zene_vilagaban_nincsenek_remhirek_zsager_balazs
HogyVagy006: "A hangok világában nincsenek rémhírek" – Zságer Balázs
süti beállítások módosítása