HogyVagy008: "Mi értelme van a zenének?" – Antonia Vai

2020.04.23. 14:00, Gaines

vai.jpg

Interjúsorozatunkban a COVID-19 járvány és a kényszerű bezártság idején kérdezünk meg zenészeket, előadókat, hogyan boldogulnak a megváltozott helyzetben, mivel töltik az idejüket. Rovatunk nemcsak az olvasóknak szól, hanem az elszigetelt zenészeknek is segít megismerni egymás gondolatait. Szabó Benedek, Beck Zoltán, Péterfy Bori, Egyedi Péter, Varga LiviusZságer Balázs és JumoDaddy után Antonia Vai a beszélgetőpartnerünk.

Hogyan telnek most a napjaid? Hogyan éled meg ezt a helyzetet?

Mint mindenkit, engem is sokféle módon érint a dolog. Egyszer így, egyszer úgy. Kihasználom ezt az időt és igyekszem lazítani, lelassulni, figyelni. Felveszem a kapcsolatot azokkal, akiket szeretek, és saját magammal is. Hallgatok a testemre, lelkemre. Megengedek minden érzést most magamnak.

Mennyire és hogyan tudsz a zenéddel foglalkozni?

Van otthon egy kis stúdióm, ahol kísérletezek és felveszek zenéket. Mióta karanténban vagyok, több új dalt is írtam. Ezek közül néhányat, hogy megtörjem az elszigeteltséget, nyilvánosan is megosztottam, abban az egyszerű, nyers formában, ahogy a felvételek készültek. A sorozat címe „Quarantine songs”, és a Youtube-csatornámon található. Ezen kívül hosszú ideje dédelgettem egy dalt, aminek GHOST a címe. Ezt a zenekarommal vettem fel és április 17-én jött ki, videoklippel együtt! Izgultam, hogy vajon hogyan fogadják az emberek, a jelenlegi nehéz helyzetben. De éreztem, hogy nem tudok tovább várni. Útnak kellett indítanom.

Mi a legnehezebb ebben a helyzetben?

Talán a bizonytalanság. Nincsenek biztos válaszaink. Csak a jövőben fogjuk megtudni, hogy mit tettünk helyesen. Sokat gondolkozom azon, hogy mit fogunk mondani erről az időről. Mi áll majd a történelemkönyvekben, milyen filmeket fognak csinálni róla, milyen sztorikat fogunk mesélni a gyerekeinknek?

Mik tudnak örömet okozni?

Örömet okoz a természet. A napsütés. Egy hosszú fürdő. Főzni, enni, jógázni, edzeni. Egy jó filmre rátalálni. Meditálni. Táncolni. Egy kedves meglepi hangüzenetet kapni. Vagy küldeni. Újra kapcsolatba lépni számomra kedves emberekkel.

Mit jelent neked a zene a koronavírus idején?

Azt hiszem, hogy most mindenki egyfajta egzisztenciális krízisen esik át. Mindent megkérdőjelezünk. Mi az, ami igazán számít? Mi az, ami változást hozhat a világban? Mi értelme van a zenének? Ez valahol ironikus, hiszen mi, zenészek, akkor is ilyen kérdésekkel kínozzuk magunkat, amikor nincs világjárvány. Tudjuk, hogy a zene nem egy olyan létszükséglet, mint az étel, a víz vagy az oxigén. Válaszom mégis, minden alkalommal, ugyanaz: a zene mindent jelent nekem. A zene tart életben, akkor is, ha ez a kijelentés nem mérhető és nem bizonyítható. Egyszerűen így érzem. Ezért kell mindig, minden helyzetben, tovább zenélni.

ANTONIA VAI + I AM SOYUZ = DUPLAINTERJÚ

Mi volt a legutóbbi három lemez, amit hallgattál? Miért pont ezeket, hogyan hatottak rád?

Amióta úgy döntöttem, a jövőben én leszek a saját dalaim producere, sokkal többet érdeklődöm olyan női előadók után, akik maguk írják és producerelik a dalaikat, inspiráció gyanánt. Egyik új kedvencem a svéd Nadia Nair Beautiful Poetry című lemeze. Popzenét csinál, amit nagyon autentikus módon fejez ki. A kedvenc dalom tőle a Sway, bár az pont nem ezen az albumon van. Második kedvenc a Fever Ray self-titled lemeze. Egyfelől nagyon skandináv hangzása van, másfelől talált magának egy olyan különleges sound-ot, amilyen másnak nincs. A harmadik választásom pedig az Ibeyi szintén self-titled lemeze – a két testvér együtt írja és játssza dalait. Imádom, ahogy a modern, minimál elektronikát keverik ethno-elemekkel.

Mi lesz az első dolgod, ha véget ér a veszélyhelyzet?

Újra találkozni a családommal! És elmenni egy őrült buliba vagy klubba, és hajnalig táncolni.

ELŐZŐ HOGYVAGY-INTERJÚINKAT ITT OLVASHATJÁTOK VÉGIG

a GHOST című új Antonia Vai-klip:

 

https://recorder.blog.hu/2020/04/23/hogyvagy008_mi_ertelme_van_a_zenenek_antonia_vai
HogyVagy008: "Mi értelme van a zenének?" – Antonia Vai
süti beállítások módosítása