A dolgok állása - magyar lemezkiadók 44. rész: Moiras Records

2018.09.05. 09:40, rerecorder

moiras.jpg

A zeneipar 21. századi válságát elnézve könnyű kimondani, hogy „manapság már nincs szükség lemezcégekre.” Ugyanakkor a valódi és folyamatos átalakulások közepette még az albumkiadás terén új utakat törő Radiohead is szorosabbra fűzte viszonyát terjesztőjével, az XL Recordings-zal, 2015 óta pedig hosszú idő után ismét nőni kezdett a lemezkiadók bevétele. És ez igaz a hazai viszonyokra is, arra a közegre, amelyben az elmúlt években egyre több kis label jött létre. A Recorder lemezkiadó-körképében most a ritkaságokkal, kiadatlan zenékkel, újrakiadásokkal foglalkozó Moiras Records mutatja be magát (a kiadó katalógusáról itt írtunk). A hétvégén, szeptember 8-án, szombaton pedig egy helyen lehet az összes független hazai lemezkiadót megnézni, venni tőlük és beszélgetni velük, hiszen másodszor rendezik meg az Independent Label Fair Budapestet a Szimpla Kertben déltől este nyolcig.

Lemezkiadó-körképünk - nagyjából - a cégek megalakulási időrendjében:  HungarotonMagneotonTrottelUniversal Music1G RecordsGold RecordFonóKO RecordsBloose BroavazBMC RecordsTom-Tom RecordsChi RecordingsMistral MusicMegadó KiadóMamazone RecordsEgység MédiaPanel Trax RecordsHungaroSoundAM:PM Music8ounce RecordsFarbwechsel RecordsMana Mana RecordsDrum & Monkey RecordsGrundRecordsBabylon RecordsHear Hungary / KeytracksASANNormafa RecordsLaunching Gagarin Records, Pongo Pongo CollectiveLone Waltz RecordsKlinikPLUTO SoundDalmata DanielSelected Sounds Label,Tapes SublimatingGo Away RecordsKiloconFloppy Kick Records, Concorde Nation, Techno Vinyls, Be Massive.

Minden megkérdezett lemezcégnek az alábbi kérdéseket tettük fel:

1. A kiadó neve.
2. Alapítás éve.
3. Alapító, cégvezető.
4. A kiadó aktuális előadói.
5. Kiadványtípusok.
6. Hitvallás.
7. Célok.
8. Miért érdemes ideszerződnie egy eladónak?
9. Miért éri meg lemezkiadót működtetni?

1. Moiras Records

2. 2005.

3. Kovács László

4. Illés, Solaris, Mini, Szabó Gábor, Metropol Group.

5. LP, néha cd.

6. A magyar rock, jazz és folk méltatlanul kezelt, elfelejtett vagy sosem látott értékeinek megmutatása. 2005-ben az LP-kkel való indulással bő tíz évvel lemaradtunk a kortól, de ha úgy tetszik, akkor jóval megelőztük a mai vinyl LP-divatot :). A kiadványokat a kezdetektől fogva igyekeztünk a külföldi érdeklődők számára is csábítóvá tenni, például az előadók angol nyelvű ismertetésének mellékelésével.

7. A fentiek szerinti felvételek további minél szélesebb körű felderítése és közkinccsé tétele.

8. Régi felvételek esetében nehéz ezt meghatározni. Az előadóink kis hányada dolgozik ma is és értelemszerűen az a legritkább eset, ha egy előadó keres meg minket.

9. Egyáltalán nem éri meg materiális szempontból. Viszont nagy örömet okoz!


INTERJÚNK KOVÁCS LÁSZLÓVAL, A MOIRAS RECORDS ALAPÍTÓ-VEZETŐJÉVEL.

https://recorder.blog.hu/2018/09/05/a_dolgok_allasa_magyar_lemezkiadok_44_resz_moiras_records
A dolgok állása - magyar lemezkiadók 44. rész: Moiras Records
süti beállítások módosítása