Válogatás a Recorder 2017-es cikkeiből: az év a hírekben

2018.01.01. 10:49, RRRecorder

00_klf.jpg

Záródik 2017-es Recorder-cikkes évösszegzésünk, amely során ezúttal is az idei év legfontosabb híreivel búcsúzunk az évtől. Az év leginkább a #metoo kampány a zeneipart is elérő hatásáról fog fennmaradni a popzenei emlékezetben - erről részletesen írtunk már itt, most más érdekes, izgalmas és szomorú híreink közül válogatunk. Évösszefoglaló sorozatunk korábbi darabjai: interjúk, hosszú cikkek, Magyarradarok, Profülek, kis rovatok.

Az év elejének legfontosabb eseménye az volt, hogy az - amúgy sokadik elismerését begyűjtő - Szigetben 70%-os tulajdonrészt vásárolt egy brit-amerikai befektetőcég. Hogy ez pontosan mivel jár majd a zenerajongók számára, azt majd 2018-ban fogjuk jobban látni. Télen hunyt el a Can legendás dobosa, Jaki Liebezeit, és az egyik legtöbbet hangmintázott jazz-funk-soul zenész, David Axelrod. A Grammy-díjkiosztón Adele tarolt, aki azonban úgy vélte, hogy - az akkor még ikreivel terhes - Beyoncé érdemelte volna az elismerést.

Márciusban hunyt el a rocktörténelem egyik legfontosabb alakja, Chuck Berry. Májusban pedig Chris Cornell hunyt el, órákkal azután, hogy a Soundgardennel koncertezett - később derült ki, hogy öngyilkos lett.  Májusban történt meg az egyik legszörnyűbb, zenét érintő esemény is, az Ariana Grande manchesteri koncertje utáni terrortámadás, aminek 23 halottja volt.

Tavasszal tért vissza új dalokkal az év legjobbai közt landolt Slowdive, a mindenféle platformon mindenféle kampányokkal támadó Gorillaz, az új Ed Sheeran-lemez pedig megdöntött mindenféle rekordokat, és év végén kiderült, hogy a Spotify-on elérhető 40 millió közül az emberek pont az ő számait hallgatták a legtöbbet. Rajta kívül persze a Despacito volt az év rekordere, végképp a köztudatba lőve a reggaeton műfajt, amit nem olyan rég még pornográfiaellenes kampány keretében próbáltak betiltani.

Szintén tavasszal kelt el félmilliárd forintért TG12345 MK IV. Na jó, elmondjuk: ez az Abbey Road-i stúdió legendás keverője, amin többek között a Dark Side Of The Moon is készült. Egyébként idén ősszel ebben a stúdióban rögzítette új számait a magyar Ligeti Gyuri is. Az EDM pedig eljutott a csúcsra - na jó, nem, de legalábbis a Mount Everest alaptáboráig, ami 5364 méterrel van a tengerszint fölött - itt DJ-zett Paul Oakenfold.

Átalakult az Európa Kiadó; magyar zenével ünnepelte a női kreativitást a Chanel kampánya. Átvette a - később Hangfoglaló Program néven folytatódó - Cseh Tamás Program operatív részének irányítását az A38. Az exportot segítő törekvéseik már jól látszódnak - lásd a magyar zene évét összefoglaló cikkünket. Tavasszal végre lezárult egy sajátos magyar "exporttermék", a Kanye West által felhasznált Gyöngyhajú lány-részlet ügye - négy év után.

A nyár sem múlt el gyászhír nélkül: öngyilkos lett Chester Bennington, a Linkin Park énekese. A tragédia ráirányította a figyelmet a depresszióra, ezen belül is arra, hogy a külvilág számára egyáltalán nem olyan könnyű "beazonosítani" - és így segíteni - a betegséggel küzdőket. "Visszatért" a KLF, természetesen egyáltalán nem úgy, ahogy normális zenekarok vissza szoktak térni. Az Arcade Fire egy koncertjén a zenekartól függetlenül dress code-ot akartak bevezetni, mire a zenekar azzal válaszolt, hogy a legkevésbé trendi rajongóknak jegyeket ajánlott fel. Egyébként a zenekar jön jövőre Budapestre, csakúgy, mint a Queens Of The Stone Age és a Kraftwerk is. Nyár végén még Prince húga azzal sokkolt, hogy a 2016-ban elhunyt sztárnak nem is a lila volt a kedvenc színe - egy másik rokon aztán cáfolt szerencsére.

Ősszel hunyt el Tom Petty; a rock and roll újabb legendája, Fats Domino; az AC/DC testvérpárjából a kevésbé ismert, ámde a világ legjobb ritmusgitárosának tartott Malcolm Young; Walter Becker, a Steely Dan alapítója; a legendás Hüsker Dü énekes-dobos-dalszerzője, Grant Hart; Holger Czukay, a Can basszusgitárosa, egyben a hangmintázás egyik úttörője; Gord Downey, Kanada nemzeti rockere, akiről a miniszterelnök könnyek között emlékezett meg. 68 évesen hunyt el a 62 évesen befutott soul-énekes, Charles Bradley; mindössze 21 éves volt Lil Peep, emo-rapper, az új generáció egyik népszerű alakja. A magyar közönség pedig Aradszky Lászlót és Som Lajost gyászolta. A Las Vegas-i Route 91 Harvest country-fesztiválon, Jason Aldean koncertje alatt kezdődött Amerika történetének legtöbb áldozatot követelő lövöldözése, ahol 58-an haltak meg.

A bevándorlás témája többször előkerült ősszel: Colleen Green énekesnőt az ausztrál bevándorlási hivatal nem engedte be az országba, mondjuk nem is voltak rendben a papírjai - és arra tippelt, hogy a hivatalnokok tuti megnézték a meztelen fotóit az elkobzott telefonján. Cher bejelentette, ha Trump kiutasítja a kiskorúként az Egyesült Államokba érkezett ún. "álmodókat", akkor ő az otthonába fogad többet is, és minden rajongóját erre kérte. És a migrációs válságról szóló dalok is mostanában szaporodtak el - meg kellett találni a formát, hogy ne We Are The World-szerű giccsben szóljanak a zenészek a kérdésről.

Több körben kellett foglalkozni a börtönbüntetésre ítélt gonosz gyógyszergyáros Martin Shkreli és az általa megvett, majd árverésre bocsátott, egy példányban létező Wu-Tang Clan lemez sorsával.  Komoly karriert futott be Eminem Trump-ellenes rapje; az elnök egyik lányának vallomásából, miszerint punk volt (= gyászolta Kurt Cobaint + kékre festette a haját), viccet csináltak az internetezők. Franciaországban a kormány túlszabályozza a hangerőt és a basszusokat. A Guardian igen izgalmas cikksorozatban járta körül, mit jelent ma az underground, ha egyszer kilóra megvették a brandek; a komolyzene pedig menő lett, ki gondolta volna.

Néhány könnyedebb őszi sztori: Kelis elárulta a milkshake-je receptjét, Pharrell meg az örök fiatalság titkát; az Elbow koncertjén színpadra ugró meztelen férfi meglepő jutalmat kapott a frontembertől: egy kis táncot, ami közben a keze egy pillanatra a fenekére csúszott! Szép őszi történet volt még a National és a George W. Bush tanácsadója, Karl Rove közti pengeváltás, aminek során ez utóbbi az előbbire a "Euro Tech Pop dolog" leírást sütötte el. Lehetett nevetni azon, hogy P Diddy Puff Daddy majdnem újra megváltoztatta a nevét, és hogy Rita Ora meglepiből elment a német Voice-ba, ahol a zsűritagok egyike sem ismerte fel. A zenei tényfeltáró újságírás új csúcsra jutott a mezőn szaladgáló sztárok és a tehénszar közti összefüggés feltárásával.

A télből eltelt egy hónap főleg a halálhírekről szólt: elhunyt Johnny Hallyday, a francia Elvis, és Fábián Juli, akit az egész zenei élet gyászolt.

Azon azért kicsit lehetett rötyögni, hogy még az is lehet, hogy John Lydon / Johnny Rotten az Eurovízióra megy; a Neil Young-rajongók pedig egy hatalmas archívum elindulásának örülhettek. Volt néhány magyar lemez, amik nagyon jól szerepeltek a külföldi kritikusok listáin.

https://recorder.blog.hu/2018/01/01/valogatas_a_recorder_2017-es_cikkeibol_az_ev_a_hirekben
Válogatás a Recorder 2017-es cikkeiből: az év a hírekben
süti beállítások módosítása