Elhunyt Holger Czukay, a Can basszusgitárosa, a hangmintázás úttörője

2017.09.06. 11:01, RRRecorder

holger_czukay.jpg

79 éves korában elhunyt Holger Czukay, a krautrock alapzenekara, a Can alapítója, basszusgitárosa és hangmérnöke, aki szólóban is jelentőset alkotott, többek között a hangmintázás kutatásával - akkor, amikor ez még magnószalagok vagdosását és ragasztgatását jelentette.

Holger Czukay 1938-ban született Lengyelországban, azonban a világháború kitörése után családját kitoloncolták Németországba. 1963 és '66 között Karlheinz Stockhausen tanítványa volt; a rockzene nem igazán érdekelte, egészen addig, amíg a Beatles I Am The Walrusát nem hallotta. Ez vezette el a Velvet Underground, Frank Zappa és Jimi Hendrix zenéjéhez, többek között.

Ezek a nagyon különböző hatások aztán az 1968-ban alakult Can úttörő zenéjében is megjelentek. Holger Czukay Jaki Liebezeit dobossal alkotott elképesztő ritmusszekciót, valamint ő volt a Can hangmérnöke is, ami egy ilyen zene esetében az átlagnál is fontosabb szerepet jelent. A Can jelentőségéről bővebben a januárban elhunyt Jaki Liebezeit nekrológjában írtunk, és persze krautrock-körképünkben is bőségesen volt róluk szó.

holger_czukay_radio_wave_surfer.jpg

Holger Czukay utoljára az 1977-es Saw Delight című Can-lemezen basszusgitározott, bár effektekkel később is besegített még. Távozása után számos szólólemezt jelentetett meg, és együttműködései is jelentősek. Sokat játszott később is Jaki Liebezeittel, valamint a következőkkel: Brian Eno, Eurythmics, U.N.K.L.E., The Edge, Jah Wobble, David Sylvian, Conny Plank - és ez nem is a teljes lista.

Általában azt szokás kiemelni munkáiból, hogy fáradhatatlanul kísérletezett például a hangmintázással, már akkor is, amikor ez még szalagok vágását-ragasztását jelentette, illetve a rövidhullámú rádió mint hangforrás alkalmazásával. Ez azonban egy szigorúbb képet mutat róla, mint amilyen valójában volt; a technológiai innováció és az avantgárd mellett a humor (meglehet, németes humor) is bőven jellemezte munkáit; valamint a nyugati zenén túlmutató érdeklődése - ez már a Can működése alatt, 1969-ben megjelent első szólóalbumán, a Stockhausen stúdiójában felvett Canaxison is megjelent. Kedvelt hangszere volt még a vadászkürt.

Holger Czukay 79 évesen hunyt el, a Can egy moziteremből kialakított Inner Space Studiójában találtak rá, ahol dolgozott és élt.







 

 

https://recorder.blog.hu/2017/09/06/elhunyt_holger_czukay_a_can_basszusgitarosa_a_hangmintazas_uttoroje
Elhunyt Holger Czukay, a Can basszusgitárosa, a hangmintázás úttörője
süti beállítások módosítása