Heti Top 10+3: 2013 legmeghökkentőbb klipjei (18+)

2013.12.29. 20:02, Frontrecorder

OneohtrixPointNeverJonRafman.jpg

A 2013-as évösszegzésünkből az általunk testületileg, illetve egyénileg legjobbnak tartott külföldi albumok és a kedvenc hazai kiadványaink mellett nem maradhatnak ki a videoklipek sem. Hogy vigyünk egy kis csavart a dologba, nem a szerintünk legjobb klipeket összesítettük az évből, hanem inkább azokat, amiken a legjobban elkerekedett a szemünk (habár a listánkon többnek egyébként ott a helye az év legkiemelkedőbb videói között). Mi ezeket láttuk 2013 legmeghökkentőbb, csúcs wtf-faktorú klipjeinek.

13. FKA Twigs: Water Me

Zenéje mellett artisztikus-provokatív videóival hívta fel magára a figyelmet tavaly a brit énekesnő-producer FKA Twigs, aki idei második EP-jének is minden dalához társított egy-egy lenyűgözően egyedi klipet. Ezek közül a Water Me a legfurább, egyben legigézőbb - nem a mi szemünk kerekedik ki, hanem az övé!

FKA TWIGS-ET IS A FRISS, FIATAL KÜLFÖLDI TEHETSÉGEKET PÁSZTÁZÓ GLOBÁLRADARUNKON FOGTUK BE.

12. David Bowie: Love Is Lost (Hello Steve Reich Mix by James Murphy)

Bowie visszatérő albuma önmagában meghökkentő meglepetés volt, aztán a remek klipekkel rátett a sokk-hatásra, lásd a romlott papokat mutató, véres, cicivillantós The Next Day vagy az énekest egyszerre szexinek és félelmetesnek mutató Valentine's Day. De a legfrászkeltőbb a Love Is Lost James Murphy-remixéhez készült házi videó a Bowie-bábokkal. A klipről bővebben itt írtunk.

APROPÓ, ISTEN SZOLGÁI. ÍME A TÍZ LEGPROFÁNABB PAPOS KLIP.

11. Beach House: Wishes 

Leland Palmer fehér lovon énekel egy éjszakai atlétikai versenyen - Eric Wareheim előhívta David Lynch egyik nedves álmát, minket pedig kiráz a hideg. (A komikus-filmes idén a Major Lazernek rendezett abszurd twerkölós videójával is súlyosat alkotott.)

10. Gesaffelstein: Hate Or Glory

A francia noir tech-electro dendije, Gesaffelstein Pursuit című trekkjének klipje ott van az év legjobbjai között, de a zeneileg is eggyel fenyegetőbb Hate Or Glory videójában a magát aranyba öntő gengsztervezér totál para. A klipről bővebben itt írtunk.

9. The Knife: Full Of Fire

Az év egyik legzavarbaejtőbb klipje egy félelmetesen nyomasztó házvezetőnővel, egy feminista pornót is jegyző rendezőnőtől (Marit Östberg). A svéd duó Shaking The Habitual albumáról való dalhoz forgatott klipről bővebben itt írtunk.

MINDEN, AMI ZENE ÉS CSAK FELNŐTTEKNEK VALÓ, ITT.

8. Slava: Girl Like Me

A moszkvai születésű, New Yorkban élő bass music producer Ciara-hangmintát használó számához az odesszai születésű, Los Angeles-ben élő Eugene Kotlyarenko rendezett tabutémát feszegető, felkavaró videót. A kisfilm főszereplője egy egymáshoz nagyon közel álló lány-fiú testvérpár, ebből talán már sejthető, mi a sztori, de többet nem árulunk el. A klipről bővebben itt írtunk.

7. The Dodos: Transformer

Az év legkészebb animációs klipje, amit láttunk, egy magányos fickóról, akinek legféltettebb kincse az egyre gyarapodó fikagombóca... A klipről bővebben itt írtunk.

6. Is Tropical: Dancing Anymore

A francia Megaforce kollektíva idén a Yeah Yeah Yeahs-nek is rendezett egy emlékezetes "szentségtörő" klipet, de az Is Tropical kamasz maszturbálós fantázia videójával feledhetetlent alkottak. (További erős versenyzők idén maszturbálós témában itt és itt.) A klipről bővebben itt írtunk.

MÉG TÖBB ÖNKIELÉGÍTÉS KLIPBEN ITT.

5. The-Dream: Pussy

Ha egy dal a punciról szól, nyilván senki nem vár szemérmeskedő megfilmesítést, hát az R&B énekes-producer The-Dream nem is sokat lacafacázott, és leforgatta az év legexplicitebben pornográf videóját. (Ehhez képest a hasonlóan szexmániás The Weeknd klipjei, mint ezez és ez matinéműsorba valók.) A klipről bővebben itt írtunk.

4. Poliça Tiff

Szó szerinti önkínzásos videó az év leggyomorbavágóbb jelenetével, amitől garantáltan felszisszensz. A klipről bővebben itt írtunk.

3. FIDLAR: Cocaine

Hogyan töltsd ki a mérged, ha kirúgnak a melóból? Pisálj le mindent és mindenkit! Megdöbbentő(en vicces) klip fütyköslóbálással az egyik idei kedvenc új zenekarunktól, a Városfejlesztési osztály egyik szereplőjével. A klipről bővebben itt írtunk.

2. Kanye West: Bound 2 James Franco & Seth Rogen: Bound 3

Ismeritek azt a viccet, hogy Kanye West és Kim Kardashian motorozás közben szexelnek? Nem? Akkor nézzétek meg a rapper idei albumának zárószámához készült ultragiccses klipet. Vagy ez most akkor nem is vicc? Direkt ilyen? Művészet? WTF??? 

Ez annyira magas labda volt a paródiához, hogy James Franco és Seth Rogen kíméletlenül le is csapta. Kettejük hisztérikusan vicces alakítását az év második legjobb idei klipparódiájának választottuk (a teljes lista itt.)

Oneohtrix Point Never: Still Life (Beta Male)

Jon Rafman aberrált fétisvideókból és mangapornókból összerakott kollázsvideójánál nem volt idén meghökkentőbb alkotás: egyszerre viszolyogtató, elgondolkodtató, tumblr-kúl és és perverz módon szórakoztató. Szóval nagyon 2013.

Listán kívül említést érdemelnek még az alábbi videók:

Az év legmeghökkentőbben vicces klipje - Franz Ferdinand: Evil Eye

Az év legmeghökkentőbben kreatív interaktív klipje - Bob Dylan: Like A Rolling Stone / Pharrell Williams: Happy

Az év legmémhökkentőbb klipje: Miley Cyrus: Wrecking Ball

Az év legmeghökkentőbb klipténye pedig, hogy nem készült videó a Get Lucky-hoz.

https://recorder.blog.hu/2013/12/29/heti_top_10_3_2013_legmeghokkentobb_klipjei
Heti Top 10+3: 2013 legmeghökkentőbb klipjei (18+)
süti beállítások módosítása