Ő pezsgő, én vagyok az ivólé - Rec.hu

2019.07.04. 16:15, RRRecorder

dedmani_beyonce_crop.jpg

Aludtam vagy hat órát, megvan a heti rekord. Gucci közpénzből. Félig illegális remixek nagy halomban, cukira vett tinihimnusz. Érzéki techno, nagyszabású prog-punk-grunge, sokrétű electro, rideg hangrétegek. Sztyepp by step. Kavics bácsi meghalt, homok lett belőle. Mostantól nyár végéig kéthetetne jelentkezik a Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mostanában itt a Recorderen volt a premierje ICR nagyon személyes albumának, ami "egyszerre szól a leukémia sikeres leküzdéséről és egy hálával, szeretettel teli, de nehéz búcsúról"; a Meszecsinka rituális folk-trance lemezének; Sophie Hard "feminista-társadalomkritikus trash-rap" albumának; a Goodbye Darjeeling érzelmes-dallamos, posztbritpop-indierock-alterpop lemezének; a httHaraszti Ádám Projekt groove-os jazz-soul-hiphop albumának; a tízéves Jazzékiel-album, a Holy Shit újramaszterelt változatának; a Blahalouisiana az első randit újra meg újra elismétlő klipjének; a Magidom a helyszíni közvetítéseket kifigurázó videójának; a deep-psych-art-hypnogroove THe pUnch hangulatfestő kisfilmjének; a Sör és Fű állatos videójának; a Black Nail Cabaret egy arctalan pár kapcsolatát bemutató klipjének; a Platon Karataev zuhanós-lebegős videójának; a Mangani 808 félig élő, félig animált klipjének; Imanexperiment akusztikus session-videójának. Magyarradar rovatunkban bemutatkozott a posztrockos-metalos, elektronikával megspékelt Innerverseaz alter-funky-indie Caesar's Breada folk-dreampop Csjllabemutattuk a hardcore-punk Touch új dalát.

Myra Monoka évekkel ezelőtt kijött néhány szólódallal, aztán főleg mindenféle műfajú vendégeskedéseiről volt ismert. Kb. egy éve kezdte újra beindítani szólópályáját, és most jött ki az első, 88 című EP-je. Nagyjából kortárs elektronikus stílusokkal aláfestett, R&B-s popzene az irány, a dalok nagyban építenek Myra erős hangjára és személyiségére. Két, már ismert dal mellett az újdonság a grime-os One Love, Eye-D vendégrapjével és Anorganik produceri munkájával. Emellett az EP egy-egy majdnem teljes számmal felérő intrót és outrót, valamint egy cuki Teenage Dirtbag-feldolgozást tartalmaz. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: július 7., Hotel President.


Tshabee
-val legutóbb akkor találkoztunk, amikor 2018 telének végén megjelentette pompás Techno című EP-jét. Most nagyszabású archív projektbe kezdett: négy részletben összegyűjti és a Bandcampre kirakja az elmúlt kb. másfél évtizetben készült remixeit. Eddig két rész jött ki, és van itt minden, Sterbinszky-től Photekig, SuperStereótól DJ Freshig, illetve drum and bass, dubstep, global bass; maximalista tánczene, poposabb dalok és szellősebb, töredezettebb darabok (mint például a parádés Gold Dust-remix a második részben). Bő merítés abból, mi történt az elmúlt másfél évtizedben az elektronikus zenében, egy ügyes és egyéni látásmódú producer remixein átszűrve. Facebook


Hogy, hogy nem, Erik Sumo is most jött ki egy áttekintő remixválogatással, 50% Illegal Remix Pack (2004-2019) címmel. Miközben az Erik Sumo Band azért alapvetően popos volt - amúgy októberben lesz új lemez, 28 másodperces beharangozó itt - addig ezek a remixek jobbára Tövisházi Ambrus kísérletező kedvéről árulkodnak, több már-már dadaistának is mondható (mint mondjuk a Zalatnay Sarolta: Mindenki-remix), de annak roppant szórakoztatóak. Vannak azért olyanok is, amik jobban hasonlítanak egy rendes remixre, és/vagy egy Erik Sumo Band-számra. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: október 18., Akvárium.

A Recorder olvasói többször is találkozhattak a progresszív rock, a grunge és a punk hatásokat egyesítő Jackie's Gun zenekarral, például a Police Rebel Yell tehetségkutató győzteseként. Ennek nyereménye volt az, hogy elkészíthették második nagylemezüket. Az Aleph ihletője a hasoncímű Jorge Luis Borges-novella, amiben az Alef egy olyan térbeli pont, ami "az univerzum minden más pontját magába foglalja és keresztülláthatóvá teszi.az univerzum minden más pontját magába foglalja és keresztülláthatóvá teszi" - olvasható az albumot bemutató NuSkull cikkében. Ez nagyívű, komplex zenét sejtet, ami igaz is, de a punkos, grunge-os hatások egyben biztosítják az erős riffeket, fülbemászó dallamokat is. Mi több, még keleties elemek (többek között oud) is hallhatók, vagy olyan meglepetések, mint a Legal Action abszurd hangütése. Facebook, legközelebbi koncert: július 4., Barba Negra Track.


A Magyarradar rovatunkban
2017-ben bemutatkozott CT Kidobó új kiadványa a Dalmata Daniel különleges sorozatának második darabja: ezek olyan digitális megjelenések, amiknek a fizikai valóságban nem hanghordozó, hanem egy hordható "borító" a manifesztációjuk. Az első ilyen egy Norwell EP volt, amihez póló tartozott, CT Kidobó EP-jéhez pedig egy bandana. Ezt csak az előrendelési időszakban lehet megszerezni, úgyhogy kivételesen most írunk a pénteken megjelenő kiadványról. Egyelőre egy szám hallható belőle, az érzelmes, rétegzett, sok-sok apró meglepetést tartogató El Ángel Exterminador. Facebook, legközelebbi buli: július 6., Lärm.


Nemrég volt szó az underground techno egyik veteránja, Maks új Htrx alteregója alatt megjelent EP-jéről, most pedig itt a nagyszerű új Maks-EP, ami egyben az Óvantag Tapintat kiadó első, vinyl és digitális kiadványa. (Az óvantag nagytestű, vérszívó atka.) Három sötét, lefojtott, sűrű techno (főleg a záró Gammacide a kemény darab), de közben sajátos módon nagyon érzéki is (ami nem azt jelenti, hogy "szexi", több is és kevesebb is annál). Facebook, legközelebbi buli: július 6., Flashback Photo Studio.


Sorra jönnek a nyárias számok, mi több, slágerek. A 15 éves Halott Pénz alapítója, Marsalkó Dávid (interjúnk itt) új projektet indított, a nem túlságosan titokzatos Dedmani néven. (Meg kiposztolta a Halott Pénz oldalakra is.) Azt egyelőre nem látjuk, mi lesz ebből, mindenesetre az első szám egy laza, érzelgősségtől mentes szerelmes nyári sláger, mókás, önironikus videóval, JumoDaddyvel közösen. Halott Pénz Facebook, nyári koncertek, JumoDaddy Facebooknyári bulik.


A magyar underground hiphoptól sok mindent várhatunk, de a nyári sláger speciel nem ennek a közegnek a jellegzetes kifejezésmódja. Ehhez képest a Slow Village valami ilyesmivel jött ki, a készülő második nagylemez előfutáraként. "Egy ízig-vérig nyári dal, ahol a csipatörlésen át, a buszhoz érkezésen keresztül egészen a koncert kezdetéig kergetjük saját magunkat" – mondta róla Goulasch a Stenknek, ahol a Lippai Balázs, Passa Tamás és Honti Gergely által készített feelgood videóról is lehet olvasni. Facebook, legközelebbi koncert: július 19., Campus Fesztivál.


Az NDK zenekar névválasztásának miértjét homály fedi, mindenesetre elmagyarázzák, hogy nem azt jelenti: "NDK, aminek nincs köze a retró melegítőrészes német fiatal turistákhoz, de még csak a Trabanthoz sem. Az ütős diszkófunkhoz annál inkább. Hatan a színpadon feszes groove-okkal.". Első klipjük tényleg groove-os diszkófunk, egy kis meglepetéssel a bridge-ben: "a Gucci táska a legjobb márka / luxuscikket közpénzből venni annyira jó, ó!" Egyébként a Facebookon elég viccesen kommunikálnak, egyszer még napszemüveget is lehetett nyerni (vagy nem). Facebook, legközelebbi koncert: július 6., Kacsakő, Szentendre.


Ton
kb. technót játszik, vagyis ennek a lényegre csupaszított vázára húz rá fémes, rideg, csúszkáló hangrétegeket, amiknek a mozgása, alakulása jól hallhatóan sokkal fontosabb Ton számára, mint az, hogy táncoltasson. A nyitó és záró számban nincsenek is dobok, így tiszta ipari dark ambient/drone marad; de izgalmasabb az, amikor a célratartóbb, funkcionális szerkezet feszíti ki és ellenpontozza a hideg elektronikát. Facebook


A Mars Told A Secret többféleképpen határozza meg magát, van olyan, hogy "alternatív metal, grunge és stoner rock gyökerekkel", a Facebookon a hard rock is szerepel az emlegetett hatások között, joggal. A grunge főleg az énekdallamokban hallható, a stoner a lassabb-súlyosabb számokban; új EP-jükön többségben vannak az ilyenek, de akadnak gyorsabb és dallamosabbb (olykor szinte punkos) tételek is. Facebook, legközelebbi koncert: augusztus 5., S8 Underground Club.


Egyik kedvenc 2018-as magyar albumunk
volt Eszelős meszelős spaklin is megjelent, Az eszelős meszelős családja című "glitchgiccs" lemeze. A jó hír, amit az alkotó nemrég elindul Facebook-oldaláról tudtunk meg, hogy készül a következő, Belső munka címmel, csak lassan, de addig is itt egy videó, egy egyszerű, billegő dallammal, apró történésekkel, aztán négy és fél perc után egy, mondjuk így, fordulattal. Facebook


Kevés zenekar megy át olyan változáson, mint a Bipoláris - pontosabban BIPØLÄRIS -: 2018-as demójuk akusztikus volt, a nemrég megjelent Kapillárisok - pontosabban KAPILLÄRISØK - EP viszont súlyos, tömény, kibukott kb. poszthardcore, sokfelől érkező, komplex számokban összedolgozott hatásokkal. Facebook


A HorváthAnna nem egy ember, hanem egy zenekar, aminek nem sikerült megtalálni egyéb internetes nyomait, ha vannak. Mindenesetre nemrég kijött 2. című EP-jük, amit többek között a folk címkével láttak el. Ennek egy sajátos, szándékoltan primitív formája ez, (ha egyáltalán), egyszerű pilinckázások és minimáldobolgatások, közben meg szürrealista-dadaista szövegek (férfihangon, persze), Kavics bácsiról, tavaszi nagytakarításról vagy a politikáról. A végén bónusz káromkodás.

Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/07/04/o_pezsgo_en_vagyok_az_ivole_rec_hu
Ő pezsgő, én vagyok az ivólé - Rec.hu
süti beállítások módosítása