Magyarradar + EP-premier – Csjlla

2019.06.02. 11:00, Gaines

csjlla.jpg

Csjlla, azaz Jakab Csilla énekes-dalszerző projektje a folk-dreampop vonalon mozog, most be is mutatja magát a Magyarradar rovatunkban, sőt, rögtön megfejeli az első kislemezzel, az öt angol nyelvű dalt tartalmazó, finom megszólalású és dallamvilágú Veins of Mountains EP-vel. Premier!

Megalakulás éve: Hát ez jó kérdés. Én magam, mivel ez alapvetően egy szólóprojekt, már egészen kiskoromban, 9-10 évesen kötöttem szövetséget a zenével. De a lemezen persze többen is játszanak, velük a közös munka az utóbbi egy évben alakult idáig.

Honnan: A terveket részben otthon, részben más próbákon, és Fishing on Orfűn szőttük.

Tagok: Ez a legjobb kérdés! A dobokat Stanfel Péter játszotta fel, aki végzős-jazzkonzis, és a neve többek közt a The Luckies-ból csenghet ismerősen. Az egyik dalban Pénzeli Gabriella játszik basszusgitáron, a felvételek és a keverés megalkotója Nagy Benjámin – öröm velük dolgozni, nagyon ügyesek.   

Stílus: Valami után szabadon

Hatások: Amikor ezeket a dalokat írtam, Bon Jovi-t és Northern Kings-t hallgattam a Szlovák hegyek közt sátrazva. Illetve biztos nem csak őket, de ez már jó pár éve volt, és visszatekintve ezek a meghatározó pillanatok.

Kiadó: Hát, nem dolgozom együtt kiadóval. A kislemez magánkiadásban jelenik meg – de ez jó így.

csjlla_borito_1.jpgTörténet: Félálomból ébredsz a hajnali hűvösben. Az ablak csak néhány deszkával van eltakarva, a redőny rései között beszűrődik a napfény, árnyékot vetve a hasadra és a gyűrött lepedőre. Szokatlanul nagy csend van. Épphogy a többi alvó halk szuszogását lehet hallani, még a szél sem mozdul – talán mindig is ilyen némák a reggelek. Azon gondolkodsz, hogy hogyan is tudtál ilyen korán felébredni, de közben érzed, hogy igazából egész éjjel csak forgolódtál, nem tudod, mi fog következni, egyedül azt, hogy fel kell kelni, elindulni, meglátni, ami vár rád, akármi is legyen az. Egyetlen tárgyat veszel csak magadhoz, és így lépsz ki az utcára, kabátban, indulsz el a város széle felé. A környéken sehol senki – a szívverésed hirtelen majd szétfeszíti a torkod, de hogy ez félelem, vagy a másnaposság? Így kezdődik, hallgassátok tovább.

Megjelenések: Egy dalom jelent már meg, a Szívszakadás, királyság, magyar nyelvű! Lessétek meg a klipjét, azt is én csináltam. 

Küldetés: Ehhez még fiatal vagyok, de majd megkérdezek egy asztrológust.

Jövőkép: Nagyon örülnék egy magyar nyelvű kislemeznek is, most ez jár a fejemben.

Mellékprojektek: Petivel van egy mostanában alakult zenekarunk, az Akin Manakin

Legnagyobb eredmény, elismerés: Ez azt hiszem, az egyéni szinten valósul meg. Többet jelent az, ha egyvalakire van hatással, amit csinálok, mintha mérhető bármiben lenne. Ez nagyon szépen is hangzik, de tényleg ilyen szép. Persze vannak ennek a gondolatnak hátulütői a realizmus világában, na de én nem onnan jövök, már másodikban is a tücsköt játszottam az osztályszíndarabban. 


az első kislemez öt számáról pedig ezt mesélte: „Van köztük olyan, amelyik még évekkel ezelőtt, 2013-ban íródott egy szlovák kempingben, a hegyek alatt, a sátor melletti kisasztalnál kuporogva az alkonyatban, és az album hangvételét is valamennyiben ez a hangulat inspirálta. A 2019-es felvételekre tehát sokat kellett várni, mire megszólaltak teljes egészükben, ahogyan akkor el lettek képzelve, de ennek is elérkezett az ideje [és most itt van. juhú].” Csjllával legközelebb az Utcazenészek Versenyén találkozhatunk Egerben, június 14-én, Facebook-eseményoldal


és akkor jöjjön a jazzfolkos-dreampopos, minimalista hangszerelésű, nyárestén (is) merengős Veins of Mountains: 

fotó és lemezborító: Wéber Ádám

Csjlla Facebook-oldala

Csjlla Instagramja:

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_23.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/06/02/magyarradar_ep-premier_csjlla
Magyarradar + EP-premier – Csjlla
süti beállítások módosítása