A dolgok állása – Magyar lemezkiadók 2016-ban, 24. rész: GrundRecords

2016.09.08. 16:22, rerecorder

grund.jpg

A zeneipar 21. századi válságát elnézve könnyű kimondani, hogy „manapság már nincs szükség lemezcégekre.” Ugyanakkor a valódi és folyamatos átalakulások közepette most még az albumkiadás terén új utakat törő Radiohead is szorosabbra fűzte viszonyát terjesztőjével, az XL Recordings-zal, a tavalyi évben pedig hosszú idő után először nőtt a lemezkiadók bevétele. És ez igaz a hazai viszonyokra is, arra a közegre, amelyben az elmúlt években egyre több kis label jött létre. 2016-os lemezkiadó-körkép a cégek megalakulási időrendjében: a Hungaroton, a Magneoton, a Trottel, a Universal Music, az 1G Records, a Gold Record, a Fonó, a KO Records, a Bloose Broavaz, a BMC Records, a Tom-Tom Records, a Chi Recordings, a Mistral Music, a Megadó Kiadó, a Mamazone Records, az Egység Média, a Panel Trax Records, a HungaroSound, az AM:PM Music, a 8ounce Records, a Farbwechsel Records, a Mana Mana Records és a Drum & Monkey Records után a GrundRecords mutatja be magát.

Magyarországon – ahol a cd-vásárlási kedv a nemzetközi trendekkel nagyjából egy időben lohadt, a digitális zeneeladás viszont soha nem kapott szárnyra – a lemezipar addigi legnehezebb időszakában, a 2000-es évek első évtizedének végén, a 10-es évek elején valóban kezdett teljesen értelmetlennek látszani a lemezkiadói tevékenység. A piac nagyjából összes szereplője összébb is húzta magát, sok cég pedig egyszerűen megszűnt. Viszont – ahogyan azt az elmúlt két-három évben, a magyar zenéről szóló összefoglalóinkban rendre megírjuk – a külföldi trendekkel ellentétben itthon szinte soha nem látott pezsgés tapasztalható az alulról építkező szcénákban: gombamód szaporodnak az előadók, amelyek átlagminősége jóval közelebb van a nemzetközi színvonalhoz, mint akár csak tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Ráadásul nagyon is színes a paletta, számtalan, eddig pangó műfajban folyamatos az utánpótlás. Erre született nyilvánvaló reakció, hogy a hasonszőrű előadók egy brancsba rendeződnek, és ezekből egyre több, egyre látványosabban jelen lévő (a klasszikus tevékenységi kört menedzsmenttel, bookinggal, publishinggel kiegészítő) kiadó születik meg, sőt a korábban redőnyt lehúzók között is akad, amelyik újra aktivizálta magát, de persze olyan is, amely már hosszú évek óta kitart. Emellett az is látszik, hogy az előadók is újra egyre szívesebben csatlakoznak egy-egy labelhez. Többrészes sorozatban mutatjuk be a hazai lemezcégeket, „a dolgok állását”, a kiadói oldal felől.

Minden megkérdezett lemezcégnek az alábbi kérdéseket tettük fel:

1. A kiadó neve.
2. Alapítás éve.
3. Alapító, cégvezető.
4. A kiadó aktuális előadói.
5. Kiadványtípusok.
6. Hitvallás.
7. Célok.
8. Miért érdemes ideszerződnie egy eladónak?
9. Miért éri meg lemezkiadót működtetni?


1. GrundRecords.

2. 2012.

3. Bakoss László, Bene Attila.

4. Bródy János, F.O.System, Hajdu Klára, Ismerős Arcok, Mátyás Attila, Mini, Mohikán, Molnár 'Elefánt' György, Omega, P.Mobil, Peller Károly, Sex Action, Sledgeback, Szolnoki Péter, The Silver Shine, Tóth Zoltán.

5. Cd, dvd, lp és persze a digitális platformok.

6. Minőségi zenék, minőségi kiadványok, minőségi csomagolásban. Tudjuk, hogy a letöltésé és a streamé a jövő, ezért jelen is vagyunk a digitális platformokon, ugyanakkor reméljük, hogy mindig lesznek olyanok, akik értékelik a kézzelfogható kiadványokat is. Ezért igyekszünk a legszebb kiadványokkal előállni, sőt a vinyllemezek (LP) rajongóit is megcéloztuk.

7. Értékteremtés egy egyre inkább elértéktelenedő "iparágban". Kiszolgálni az egyre szűkülő zenerajongói közeget, visszaadni a zeneszeretők fizikai hang- és képhordozók vásárlásába vetett hitét.

8. Igyekszünk az előadó és az adott kiadvány köré teljeskörű szolgáltatást nyújtani: koncertszervezés, booking, merchadising kiegészítők (pólók, poszterek stb.) biztosítása, kiadványterjesztés, promóció. Mindenki tisztában van az utóbbi években létrejött zeneipari helyzettel. Mi is tudjuk, hogy megfordultak az erőviszonyok: ma már nem a lemezeladás tartja el a zeneipart, hanem a koncertek. Ahhoz viszont, hogy egy előadó sikeresen koncertezhessen, mindig szükség lesz új anyagra, kiadványra. Mi a kiadáson kívül a koncertezésben is segítünk az előadóinknak.

9. Csak önös érdekek jutnak az eszembe: nyomot hagyni. Olyan nyomot, amire évek múltán is büszkék lehetünk.

http://www.grundrecords.hu/

https://recorder.blog.hu/2016/09/08/a_dolgok_allasa_magyar_lemezkiadok_2016-ban_24_resz_grundrecords
A dolgok állása – Magyar lemezkiadók 2016-ban, 24. rész: GrundRecords
süti beállítások módosítása