Rétegelt lemez. 6363: KORD (lemezkritika)

2024.07.25. 08:36, Recorder.hu

gege_2.jpg

Zenekarral és impozáns vendégnévsorral készült legújabb lemezén 6363 fordított egy nagyot az alkotói módszerén. Ez a kritika először a Recorder magazin 116. számában jelent meg.

A szövegileg egyébként kimondottan erős hazai hiphop-szcéna legjobb sorait már régóta 6363, alias Gege, alias Sára Gergely írja. A magyartanárként végzett ex-slammer mindig a hangzás felől közelít a témához, avagy nála minden szó játékba lendül, a dupla vagy tripla jelentések egymásba kapaszkodnak, a stílusok burjánzanak. A dumái emiatt annyira sűrűek, hogy még sokadik hallgatásra is eshetnek le tantuszok, miközben 6363 rendesen belemegy komolyabb témákba is, legyen az önmarcangolás vagy közélet. Ilyen erős szövegek mellett nem véletlenül kísérletezett szabadon a zenei körítésekkel, mindig picit másfélébe csavarva a nyelvet, most azonban fordított egy nagyot ezen az alkotói módszeren.

A mindig új kreatív utakat keresgélő alterrapper most zenekarral és impozáns vendégnévsorral csinált egy hétszámos anyagot, ahol együttműködésből születtek jóval változatosabb hangszerelésű dalok. Mindez némileg paradox módon a korábbiaknál egységesebb és letisztultabb lemezt eredményezett, lazább és levegősebb, de nem kevésbé frappáns és agyas szövegekkel.

A KORD bátran ironizál és rendesen megteker egy-egy alaptémát, legyen szó idegesítően üres kérdésekről (Hogy vagy?), a magyar ugarba beletörődésről (Unom) vagy komolyabb megzuhanásról (mély). De akad itt jazzes nyugi (Időjárás-jelentés), veretős antipartihimnusz (Tönkretesszük a barbibabákat) és frontálisan támadó rímimprózás (Összevissza beszélek). Kevés ez a hét szám, de év végén elvileg jön a KORD párdarabja, a BÁRSONY, hogy kiadja a teljes képet. 

6363_kord.jpgElőadó: 6363

Cím: KORD

Kiadó: Mertez Management

Megjelenés: 2024. június 3.

Műfaj: csavaros hiphop

Kulcsdal: Összevissza beszélek

 

 

9/10

Huber Zoltán

https://recorder.blog.hu/2024/07/25/6363_kord_lemezkritika
Rétegelt lemez. 6363: KORD (lemezkritika)
süti beállítások módosítása