„Igazából elég hatásos ajzószer” – 4ma, Filo és cancel. kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.04. 15:00, soostamas

4ma-filo-cancel.jpg

Mac Miller reinkarnációja, ősi erotika és brutálisan alulértékelt magyar dal is akad 4ma, az OTL-s Filo, és cancel. listáin, amiktől a bólogatásügyi minisztérium is megnyitja kapuit.

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeketfilmeket és sorozatokat, 2021 és 2022 után idén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. 4ma 2022 végén hozta ki első dalát, és egy év alatt bejátszotta magát a legígéretesebb újhullámos feltörekvők közé: Hundred Sins egy időben miatta kezdett el újra koncertre járni (aztán persze dolgozott is vele), első, trapes-poppunkos EP-jét pedig nemrég egy nagyon személyes hangvételű, soulos-hiphopos nagylemezzel fejelte meg (Megvagyunk Mi.). Volt közös zenéje Filoval is (Roncstelep), aki pedig 2023 egyik legnagyobb slágerét hozta ByeAlexszel (seholse), és izgalmasan újult meg tavalyi nagylemezén (Még nem). Hozzájuk csatlakozik az alternatív, lo-fi hip-hopot neosoullal és R&B-vel felütő cancel., akire pont egy ilyen zenésztoplistán figyeltünk fel (a Slow Village egyik dj-producere, ONE-AB ajánlotta lelkesen). Kenny két erős single-t dobott le 2023-ban (a Tyler, the Creatorből inspirálódó Paper Plane-t füleld meg itt), 2024-ben pedig a második nagylemezét is kihozza (és kivételesen nem csak 2023-as zenéket rakott a listájára).

4ma.jpgFotó: Magyar Bálint.

4MA

Ótvar Pestis: Kör közepe

OP a magyar zene egyik legjobb feltörekvője. A Mozaik albumja az év top 5 magyar albumai közé tenném. Nagyon jól hozza az old school stílust, szövegileg is nagyon ott van. Hála a jó égnek én is szerepelhettem eme albumon, ami hatalmas megtiszteltetés számomra. És hát vagyok annyira egoista f@sz, hogy ezt emeljem ki az albumról. Csókollak, Op, jó lett a Placebo is, csak ezt a Placebo előtt kezdtem el megírni.

Krúbi: Tárgyalás a nők vezérigazgatójával

Klasszik Krúbi, sz@xelni b@szni, k@rni.

Sokan várhatták az új Krúbi-albumot. Köztük én is vártam. Valakinek csalódás, valaki imádja. Azt kell mondjam, nem egy olyan album, amit elsőnek fogsz megszeretni. Én is így voltam vele. De elkezdtem újra és újra hallgatni, és megtaláltam a varázsát. A storyline-ja az albumnak nagyon tetszik, ahogyan Krisztián próbálja legyőzni Krúbit. Élvezetes. A Tárgyalás a nők vezérigazgatójával a storyline-ban pont a csúcspont, amikor le akar mondani a nőkről, de bizony kiderül, hogy nem saját akaratából közösül sajnos. :( Sisi vokáljai fergetegesek. Nagyon jól játszadoznak a sorokkal. Fel van építve a szám nagyon jól.

Lil Yacthy: Let's Start Here.

Lil Boat Let's Start Here. albuma egy élmény. Hallatszódnak rajta a Pink Floyd és a Tame Impala lágy, húzósabb hangzásai. Mondhatni, belőlük inspirálódott Yachty. Sokan mondják, hogy Yachty elrontja az egész album hangulatát a tune-os nyávogásaival, de szerintem pont ezért különleges. Mert ilyen még nem volt, vagy még nem hallottam ilyet mástól. Alapjáraton, amilyen zenéket csinált, hatalmas változás volt ez az album. De szerintem kellett is, és jól meg is oldotta. '23 legjobb albumának tartom.

Yoshi T.: F* TASTE

Ez a zene egy vibe, ezt máshogy nem lehet leírni. Yoshi T. maga Mac Miller reinkarnációja. Hangilag, flowilag. De mégis el lehet különíteni a két előadót egymástól. Mindenkinek ajánlom a munkásságát, nagyon jókat hoz. A F* TASTE az egyik legkiemelkedőbb munkája.

midwxst: lost

midwxst új albumát már nagyon vártam, igaz, miután végighallgattam, sok mindent hiányoltam az albumról. De a lost az első szám az albumról. Azt kell mondjam, hogy így kell indítani egy albumot, mert egyből megjön tőle a kedved az albumhoz... Hogy majd csalódhass benne, de ez a szám állandó repeaten volt nálam.

laurie.: Pára

laurie. nem magyar szint. Brutálisan underrated. A Pára a szívemnek a csücske, egyik legvidámabb magyar szám számomra. A bedroom pop hangzás, amit hoz, Magyarországról hiányzik. És emiatt is mondhatom, hogy egyedi, amit csinál. Mindenkinek ajánlom ezt a zenét, de óvatosan! Nagyon rá lehet függni.

 

filo.jpg

FILO

Chase & Status – Boiler Room: London

Post Malone – Laugh It Off

Huzugha – Nem megyek

AKC Misi – Hajnali 5 a Gellért téren

 

„KI VAGYUNK ÁBRÁNDULVA, EZ MEGHATÁROZÓ GENERÁCIÓS ÉLMÉNY” - FILO-INTERJÚNK

 

cancel.jpgFotó: Németh Larina.

CANCEL.

Fuh. Hát volt pár jó trekk idén, amire vadul ráfüggtem. Dobok nektek nem tíz, de tíz+1-et, hogy érezzétek, hogy kb. milyen sztilókban voltam.

1. ceo@business.net: cry about it

Az év utsó negyedét elég nehezen hoztam le, sokszor voltam iszonyat fáradt, sokszor éreztem magam kiégve, nehezebben is álltam hozzá másokhoz. Nemrég találtam ezt a trekket, aminek a moodja azonnal megfogott és kicsit tudtam elengedősebb lenni miatta, úgyhogy innen is ezer hála, hogy megszületett.

2. Duckwrth feat. Syd: Ce Soir

Hát figyu. Hallgasd meg, aztán megérted, de ennek a trekknek a hangszerelése valami olyan ősi erotikát hordoz magában, hogy az félelmetes. Igazából elég hatásos ajzószer.

3. Stoic: SUPER SPORT

Randomra jött velem szembe ez a trekk egy Discover weekly pakkban szpotin, aztán ahogy meghallottam a dobokat, kicsit be is remegtem az örömtől. A másik, hogy olyan flegma vokállal operál, hogy szédülök tőle, Skrrt. Azóta is vehemensen hallgatom.

4. Aminé: Shimmy

Na, itt az van, hogy Aminét eleve szétadom, mert a látottak alapján azonos mentális vonalon mozgunk a zenei és vizuális tengelyen, úgyhogy klippel együtt elég hamar meggyőzött.

5. Bocha & Donte Thomas: GG #4

Na. Utsó hiphop sztori a listán, de ettől a trekktől állt be idén legtöbbször a nyakam. Olyan szintű bólogatásügyi minisztérium ez, hogy nincsenek szavak. A flow is nagyon meleg, az alap is, óriási.

6. Lesley Gore: Sunshine, Lollipops And Rainbows

Nemrég költöztem egy új lakásba, ahova be akartam pakolni új életvitelt érintő változásokat. Ilyen például az is, hogy korán kelek, kifejezetten pozitív leszek reggel, vagy nem hajnalban fekszem le. Nos, ebből csak az jött össze, hogy reggelente (vagy amikor épp keltem) pozitívan néztem ki az ablakon, mert minden korai órát ezzel a dallal nyitottam. Próbáld ki! Tényleg jó.

7. Steinza: Slipknot

Az van, hogy eleve azért én elég érzelmes gyerek vagyok, és könnyen fordulok be, ha úgy van, hogy a bolygók együttállása nem a legkedvezőbb. Ezt a trekket többek közt azért szeretem, mert erre azért tudtam könnyeket is ejteni néha, és nem mellesleg nagyon jó volt énekelni minden alkalommal.

8. FIGURE IN THE BACKGROUND: SNAKE POOL

Szörfözni még nem szörföztem sajnos, de nagyon szeretnék. Ettől a daltól kicsit azt érzem viszont, hogy a deszkán állok és csapódik az arcomba a sós víz. Az éneket is annyira autentikusnak tartom, hogy kiszőkül tőle a hajam és kicsit le is égek, hiába van kint mínusz 10 fok.

9. Alligatorz: Pra Ver Você Sambar (20syl Remix)

Ha majd a kései éveimre kellene valamilyen spotot jósolnom magamnak, ahol el tudom magam képzelni, akkor azt Dél-Amerikán belülre lőném legszívesebben. Ez főleg azért van, mert a brazil zene szerelmeseként eleve meglehetősen sok tradicionális dalt hallgatok. Ez a mix meg aztán főleg hatalom. Bízz bennem.

10. Lancelot Layne: Funky Calypso

A fent említett zenei kötődésemből kifolyólag ezt a dalt is nagyon beéreztem idén és elég sok repeatet kapott. Egyszerre forr a vérem ettől a trekktől és egyszerre vagyok rettenetesen nagy lazában. Nem tudom. Nektek mit ad?

+1. AG Club: NBA Youngboy

Na igen. Erre is sírtam néha. De ez olyan is. Van benne jó groove is, van benne sok érzelem is. Adom a hangszerelést, nagyon és örülök, hogy ezt is hozzám vágta a szpoti egy Heti kaland részeként.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

 

nyitókép: Imre Norbert, Németh Larina.

https://recorder.blog.hu/2024/01/04/4ma_filo_es_cancel_kedvenc_2023-as_zenei
„Igazából elég hatásos ajzószer” – 4ma, Filo és cancel. kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása