Weyer Balázs – Kedvenc 2017-es dalok

2018.01.12. 19:15, rerecorder

showimage.jpg

Az év végi összegzés hagyományos módja a Recordernél, hogy a közösen összeállított Top 50-es albumlista után kedvenc dalainkat szerzőnként publikáljuk. A 2011-es2012-es2013-as2014-es2015-ös és 2016-os sorozat után itt a 2017-es daldömping, a stáb ABC-rendjében haladtunk, a felvételek egy rögtön meghallgatható playlistben, rövid kommentárokkal – a sorozatot záró dj: Weyer Balázs (nyitóképen Gili Yalo).

A 2017-es személyes kedvenc dallisták sorát Biczó Andrea nyitotta, utána Csada GergelyElekes RolandKomróczki DiaKálmán Attila, Kollár BálintLékó TamásMihályi DávidMika LászlóNémeth RóbertRónai AndrásReszegi LászlóSalamon CsabaSoós CsabaSzabó BenedekSzepesi Dániel, Tábori-Simon JoséVarga Zsófia és Velkei Zoltán volt a dj.


A RECORDER SZERZŐINEK - KÖZTE WEYER BALÁZSNAK A - KEDVENC 2017-ES ALBUMAI.


Weyer Balázs kedvenc 2017-es dalai az alábbi playlistben (két kivétellel, amik a róluk szóló szöveg alatt hallhatók):


Dona Onete:
No Meio do Pitiú

Olyan ritka ma már, hogy egy teljesen tradicionális hangzású szám minden machináció nélkül ennyire kortársnak hangzik.


Malabi Tropical:
Buscando La Vida Tropical

Elég sok időt töltöttem idén ezekkel a srácokkal, tehát akár elfogult is lehetnék, de a kapcsolat fordított. Előbb szerettem bele ebbe a számba és emiatt ismerkedtünk meg.


Jawhar feat. Mitsou:
Wena Wena Mechi

Egy arab és egy cigány énekes, meg egy bendzsó? Milyen kár, hogy ez csak egy dal és nincs egy teljes közös lemez belőle.


Natalia Lafourcade:
Soledad y Mar

Mi tagadás, szeretem a szépet és ez nagyon szép.


Vocal Sampling:
Tian Mi Mi

A Vocal Sampling mindig is gyenge pontom volt, kissé szégyellnivaló, bűnös élvezet. Különösen ha egy 1979-es kínai összebújós slágert dolgoznak fel.


Gili Yalo:
Coffee and Cigarettes

Nekem ő az év felfedezettje és koncerten még ennél is sokkal jobb. Remélem hamarosan Budapesten is.


Rodrigo Amarante:
Tuyo

Jó látni, amikor egy obskúrus dalszerző egyszer csak világhírű lesz. A Narcos főcímzenéje olyan klasszis alkotás, amelynek alig több mint egy perce mögött egy rengeteg gondolat van. Persze a gondolatok mit sem érnének az ereszkedő sorok végén megszólaló mély hangok nélkül.


Conor O’Brien:
The Wonder of You

Nem elég Trump és a Brexit, egy Elvis-dal az idei kedvenceim között? A Big Little Lies falusi Elvis-feldolgozás versenyében hangzik el ez a verzió (a Falusiak, azaz a Villagers nevű zenekar frontemberétől).


Victoria Hanna:
Aleph-Bet

Sok évet kihagytam izraeli zenéből, de idén egy fesztiválzsűrizés miatt bele kellett ásnom magam és meglepődtem, hogy mennyi klassz dolgot találtam. Ez már a harmadik ezen a listán.


Tuuletar:
Uho

Amikor ezek a szuper csajok két éve itt tartották a lemezbemutatójukat, még csak az elején tartottak annak az elsöprően gyorsított felvételű karriernek, amely most épp a Trónok Harca záró évadának trailet-zenéjénél tart. Ezt a számot is Budapesten improvizálták először színpadon, egy Kalevela-kötet random oldaláról olvasva fel a szöveget. Aztán most itt van egy kész szám belőle.


Trio da Kali & Kronos Quartet:
Lila Bambo

Mindenhol ez lett az év lemeze. Ez egy nagyjából 700 éves Griot-dal a végzet hatalmáról, de annyira allegorikus, hogy igazából már senki sem érti mit akar mondani.


Maria Kalaniemi, Eero Grundström:
Liljan

A portugál gyarmatokon először harmonikával helyettesítették az orgonát, amikor még nem volt helyi szakértelem orgona-építésre. Ebből a számból egyértelmű, hogy tudja a harmonika ugyanazt az ijesztő és szép áhitatot megteremteni, mint a D-moll toccata és fúga.


Sertanilia:
Gratia

A forrót (nem a nagyon meleget, hanem a lesajnált pernambuco-i falusi zenét) mindig is nagyon szerettem, bár nem adja magát könnyen.


Rocqawali:
Sabh Tun

Ez egy pakisztáni szufi énekes dán zenészek kíséretében. Ezek az emigrációban született kényszer-crossoverek ritkán jók, de ez kivétel.


Mokoomba:
Vimbe

Régi kedvenceim idén egy a korábbiaktól teljesen eltérő hangzású tonga nyelvű lemezzel tértek vissza.


Lula Pena:
Pes mou mia lexi

Az egyik legintrovertáltabb énekes akit ismerek. Valamiért amikor a kilép a szokásos, csendes, nem-klasszikus fado-hangzásából, akkor még izgalmasabb. Itt egy régi görög dalt, a majdnem 100 éve született Manos Hatzidakis szerzeményét énekli.

01lulapena_by_veramarmelo_hires.jpg


Lakatos Mónika:
Beteg vagyok anyám

Az évem egyik legnagyobb élménye volt a színpad felől nézni a döbbent, megindult tekinteteket, amikor Mónikáék először adták elő ezt a műsort egy zsúfolt, szobányi teremben.


Kodjovi Kush & Afrospot All-Stars:
Yiri Yiri Boum

Csak egy kis dili, semmi extra, de annak nagyon jó.


Emel Mathlouthi:
Ensen Dhaif

Ha a tunéziai rendszerváltás nem is sikerült tökéletesen, az ő felemelkedése miatt már megérte.


Criolo:
Espiral de Ilusao

Amikor egy kemény favela rapper (Rinha dos MC’s!) szájából váratlanul elkezd folyni a bülbülszavú samba-cancao.


WEYER BALÁZS KEDVENC 2015-ÖS DALAI ITT HALLGATHATÓK.

https://recorder.blog.hu/2018/01/12/weyer_balazs_kedvenc_2017-es_dalok
Weyer Balázs – Kedvenc 2017-es dalok
süti beállítások módosítása