Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Szálinger Balázs

2015.06.17. 17:46, rerecorder

szalinger.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen véget ért az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét is, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi RékaKiss Tibor NoéKemény ZsófiSirokai MátyásTóth KingaKemény LiliTotth BenedekKiss NoémiBabiczky TiborPéterfy GergelyDragomán GyörgySzvoren EdinaTóth KrisztinaTérey JánosDarvasi LászlóGrecsó Krisztián,Hartay CsabaPoós ZoltánKun ÁrpádLanczkor Gábor és Lackfi János után Szálinger Balázs válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:


1. 
Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

Szálinger Balázs

szalinger_let_is_img_1088.jpg1. Jó pár évet dolgoztam a zenei újságírás közvetlen közelében (Wanted, Sziget.hu), még ha nem is voltam igazi zenei újságíró, úgyhogy elég nehéz kiemelni bármit, mert annyi-annyi hatás ért innen, hogy biztos kihagynék valamit, ha elkezdeném összeírni. Pop-rock a fő csapásirány, de ez nyilván nagyon tágas mező, bármi belefér. A leginkább a kilencvenes-nullás évek fordulóján figyeltem az új zenékre, szerintem ezek közül sok minden látszik is azon, amit írok. 

2. Szinte mindig szól valami. Kérdés, hogy mit akarok tőle: hogy békén hagyjon írás közben, vagy hogy ne hagyjon békén. Ha háttérzenének kell, akkor zsánereket választok, és a zene hangulatot ad a munka alá. A Spiritualized Let It Come Downja, az Arcade Fire első két lemeze, az Eels-től a Blinking Lights, a Gorillaztól a Plastic Beach, a The Good The Bad And The Queen, egy-egy Supergrass, Nick Cave, ezek mindig visszatérnek. Ha nem csupán háttérzenét akarok, arra is vannak bevett tételek: David Bowie, a Beatles, a Kinks hatalmas életműve, aztán a Blur, az 1997-ig értelmezett U2, a Pulp vagy Jack White váltásai szinte minden alkotós helyzetre adnak használható hangmintákat.


Szálinger Balázsnak számos verseskötete, eposza, műfordítása után idén Fehérlófia címmel bábjáték-szövegkönyve jelent meg.


a Spiritualized említett lemeze: 

 

https://recorder.blog.hu/2015/06/17/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_szalinger_balazs
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Szálinger Balázs
süti beállítások módosítása