Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Darvasi László

2015.06.07. 11:49, rerecorder

darvasi_laszlo.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen zajlik az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi RékaKiss Tibor NoéKemény Zsófi és Sirokai MátyásTóth KingaKemény LiliTotth BenedekKiss NoémiBabiczky TiborPéterfy GergelyDragomán GyörgySzvoren EdinaTóth Krisztina és Térey János után Darvasi László válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

Darvasi László

darvasi_suzi_quatro_wallpaper.jpg1. Ahogy múlni kezdett az idő, letöltöttem azokat a zenéket, amiket fiatal koromban hallgattam. A régi Black Sabbath elég jó maradt. A Uriah Heep nem. Oké, a Deep Purple vagy a Pink Floyd nagyon jó, hanem a Led Zeppelin! Nekem az volt az első számú rockzenekar, az is maradt. Most is meglepődöm, milyen összetett, korszerű, sokszínű történet. Jimi Hendrix. Itthon pémobilos voltam. Ott tipródtam például a Fekete bárányok-koncerten, a Hajógyári-szigeten. De milyen durva, hogy negyven után egyszerre visszajön az emberhez az ABBA. Mert visszajön. Viszont a Carnegie Hallban láttam Schiff Andrást. Nekem inkább ő, mint Richter. Illetve harmincöt éve Martfűn egy Beatrice-koncerten szét lett kapva a helyi mozi. Illetve szerelmesnek lenni Suzi Quatróba (balra), aztán Annie Lennoxba. Kate Bush? A másik nagy szerelmem Nils Petter Molvaer.

2. Korábban popzenét hallgattam írás közben. Most már inkább klasszikus zene megy. Schumann, Schubert, Bartók vagy Liszt, vagy olyan muzsika, ami az aktuális korból hangzik. Egy boszorkányregényen dolgozom, a tizennyolcadik században játszódik, ehhez sok korabeli barokk zenét hallgatok. Az egyik figurámat Barbara Strozzinak neveztem el, velencei női!!! zeneszerző, rengeteg dalt, madrigált és kantátát jegyzett.


Darvasi László - akinek legutóbbi tárcakötete tavaly jelent meg Ez egy ilyen csúcs címmel - ma, június 7-én, 16:10-től a Régi mesék új habbal - irodalmi kalandozások a Duna-térségben című beszélgetésen vesz részt a Vörösmarty téren.


a Black Sabbath egy 1970-es koncerten: 


és a készülő Darvasi-regény egyik figurájának nevet adó Barbara Strozzitól egy kompozíció: 

https://recorder.blog.hu/2015/06/07/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_darvasi_laszlo
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Darvasi László
süti beállítások módosítása