Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Hartay Csaba

2015.06.11. 16:13, rerecorder

hartay_csaba.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen véget ért az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét is, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi RékaKiss Tibor NoéKemény Zsófi és Sirokai MátyásTóth KingaKemény LiliTotth BenedekKiss NoémiBabiczky TiborPéterfy GergelyDragomán GyörgySzvoren EdinaTóth KrisztinaTérey JánosDarvasi László és Grecsó Krisztián után Hartay Csaba válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

hartay_klf.jpg1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

Hartay Csaba

1. Ha popzene és lemez, akkor a The KLF-től a Chill Out (balra) és a The White Room albumok. Megjelenésük 1990 és 1991, de még a mai füllel is teljesen vállalható, sőt újszerűen hat minden dal. És mostanában újra felfedeztem magamnak a 90-es években rongyosra hallgatott TOTO-lemezeket. A nyolcvanas években született Turn Back és Isolation albumaik zseniálisak.

2. Hazafelé a munkából szoktam a Bartók Rádiót hallgatni a kocsiban. Megnyugtat, elgondolkodtat, elindít bennem néhány történetet, képet, mondatot. De a komolyzene írás előtt hat pozitívan. Írás közben a csend segít leginkább.


Hartay Csabának - hét verseskötet és egy 2013-as önéletrajzi regény (Lerepül a hülye fejetek, 2013 - ebben a KLF is szerepel) után - idén tavasszal jelent meg Nem boci! című második prózakötete, amely egy tehenészet mindennapjait mutatja be.


a KLF és a Chill Out című tökéletes nagylemez: 


ez pedig az egy évvel későbbi táncosabb The White Room


fotó: Bach Máté

https://recorder.blog.hu/2015/06/11/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_hartay_csaba
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Hartay Csaba
süti beállítások módosítása