Ők is visszatértek – Bowie előtti nagy újrakezdők

2013.04.11. 20:24, rerecorder

KateBushPR180511.jpg

A REC010 fókusztémáját az Újrakezdők adták, Elvis Presley útmutató 1968-as comeback-je, Justin Timberlake sorozatos újjászületései, New York állandó megújulása (ezt két részben, az ötvenes évektől a punk és diszkókorszakig, illetve a No Wave-től napjainking, a Strokes visszatéréséig tárgyaltuk), a frontemberüket vesztett zenekarok újraindulása és persze az egész témát igazán elindító David Bowie feltámadása mellett összeszedtünk néhány további esetet a hosszú szünet utáni visszatérésekre (nyitóképen Kate Bush, aki a héten kapta meg az angol királynőtől a Brit Birodalom Érdemrendjének parancsnoki fokozatát).

Brian Wilson

briansalutes.jpgAz egykori Beach Boys-vezért a nyolcvanas évek elején sokan már temették, ám ő terapeutája segítségével mégis sikeresen visszatornázta magát a reflektorfénybe 1988-as, cím nélküli, első szólólemezével, és kisebb szünetekkel azóta is jelen van, tavaly például ismét a Beach Boys-szal turnézott és készített (meglepően jól sikerült) új albumot (Brian Wilsonról itt írtunk részletesen).

Scott Walker

A rejtélyes énekesnek 1974 óta gyakorlatilag minden lemeze visszatérésnek tekinthető, hiszen azokat nagyjából tíz éves időközönként jelenteti meg – igaz, a legutóbbival mindössze hat évig várakoztatta rajongóit (Scott Walkerről itt írtunk részletesen).

The Who

A brit rockzenekart még az sem zavarta, hogy eredeti felállásának fele meghalt az évek során, 2006-ban új lemezt adtak ki Endless Wire címmel, huszonnégy évvel az azt megelőző It’s Hard után.

MELYEK VOLTAK AZ EDDIGI LEGHOSSZABB SZÜNETEK EGY KARRIEREBEN KÉT ALBUM KÖZÖTT? ÍME, TOP 10-ÜNK.

Kate Bush

A csodálatos brit dalszerző-énekesnő az 1993-as The Red Shoes album után visszavonult gyereket nevelni, s legközelebb csak tizenkét évvel később, 2005-ben jelentkezett új lemezzel, igaz, egyből duplával (Aerial címmel) (Bush legutóbbi albumáról itt írtunk).

Leonard Cohen

cohen.jpgA kanadai dalnok soha nem kapkodta el a lemezkiadást, de az 1992-es The Future után kilenc évig nem jelentkezett új lemezzel: ezen idő nagy részét egy buddhista kolostorban töltötte (Cohen karrierjéről itt írtunk).

The Zombies

A kultikus brit popzenekar 1968-ban adta ki búcsúalbumát, a klasszikus Odessey And Oracle-t, amely után huszonegy évnek kellett eltelnie, mire ismét Zombies név alatt jelent meg (és merült feledésbe) új nagylemezük, New World címmel.

Deimanik László

https://recorder.blog.hu/2013/04/11/ok_is_visszatertek_bowie_elotti_nagy_ujrakezdok
Ők is visszatértek – Bowie előtti nagy újrakezdők
süti beállítások módosítása