HogyVagy007: "Maxra kapcsoltuk az érzelmi hullámvasutat" – Horváth Gáspár (JumoDaddy)

2020.04.21. 11:11, Gaines

olahattila.jpeg

Interjúsorozatunkban a COVID-19 járvány és a kényszerű bezártság idején kérdezünk meg zenészeket, előadókat, hogyan boldogulnak a megváltozott helyzetben, mivel töltik az idejüket. Rovatunk nemcsak az olvasóknak szól, hanem az elszigetelt zenészeknek is segít megismerni egymás gondolatait. Szabó Benedek, Beck Zoltán, Péterfy Bori, Egyedi Péter, Varga Livius és Zságer Balázs után JumoDaddyvel beszélgettünk.

Hogyan telnek most a napjaid?

Nagyon megváltozott most minden. Egy hónapja tart a karantén nekünk, mert március elején síelni voltunk. Ausztriából hazaérve úgy döntöttünk, hogy a legbölcsebb dolog itthon maradni. Ha az eddigi életem és főleg a nyarak érzelmi hullámvasúttal voltak egyenlőek, akkor most maxra kapcsoltuk ezt. Leginkább az életmódváltás a nehéz, de kétségtelenül nyugodtabb, egészségesebb, mint eddig. Próbálok pozitív maradni, támogatni a feleségemet, aki orvos, és persze újratervezem a zenei stratégiámat.

Mennyire tudsz így a zenéiddel foglalkozni?

Eddig egész napos, normál munkaidőben dolgoztam dalszerzőként és zenei producerként. Az elmúlt időszakban a legszükségesebb felszerelésekkel kialakítottam a kis házi stúdiómat. Azt mondanám hogy kábé negyedlángra csökkent a korábbi munkatempóm. De öröm az ürömben, hogy minden korábbi határidő is borult, egyelőre nincs gond dalok befejezésével. Napi nagyjából három órát tudok zenélni és keresem az új alternatív lehetőségeket, hogy találkozni tudjak a közönségemmel.

A NAGYSZABÁSÚ BALETTKLIP KULISSZÁI MÖGÉ ITT TEKINTETTÜNK BE JUMODADDYVEL

Mi a legnehezebb ebben a helyzetben?

Inkább érzelmi, szellemi kihívásnak érzem ezt a helyzetet. A pörgős, fellépésekkel teli napjaim helyett most fulltime apuka lettem. Ez tele van örömmel, de nagyon éles a váltás, ehhez próbálok most alkalmazkodni. Szerencsére anyagi gondjaink nincsenek, de ahogy látom a zenész ismerőseimet, barátaimat, azért komoly aggodalommal tölt el az ő sorsuk, valamint az, hogy gyakorlatilag földbe állt az egész zeneipar.

Mik tudnak örömet okozni? Jut esetleg időd most valamire, amire máskor nem? A vlogolás például izgalmas új hobbinak tűnik. 

Igen a vlogolás nagyon izgalmasnak tűnik, ugyanakkor ez is egy új helyzet. Eddig visszahúzódóbb életet éltem a közösségi médiában, a személyes vlog pedig egy elég nyitott műfaj. Nem akartam egy túl szakmai, geek-nerd adatfelsorolós vlogba vágni, tehát maradt a nagyon személyes vonal, amivel érzelmileg a karantén tetejébe még egy új feladatot vettem a nyakamba, de azt gondolom hogy ezzel tudom a leginkább tartani a kapcsolatot a közönségemmel és nekem is szükségem van rá, hogy ott legyek a közösségi életben. Live DJ mixeket közvetítek, erősítem a Facebook-os rajongói csoportomat. Az ő bevonásukkal egy közösségi dalszerzésbe fogunk most belevágni, új exkluzív merch kollekción dolgozunk, lesz sörkóstolós vlogom is. Csupa olyan dolog, ami engem érdekel, számomra izgi és talán emiatt hiteles tud lenni. Plusz szerencsére idén tavasszal egy csomó új izgalmas kütyüt is beszereztem. Ezekkel próbálom magam szellemileg frissen tartani, és az ezekkel való kísérletezés jócskán kidomborítja a zenélés játékosságát. Majd erről is szeretnék videót készíteni.

Hogyan inspirálódsz most zeneileg?

Ahogy az előző kérdésnél is említettem, próbálom megtalálni a játékosságot és az izgalmas kísérletezést a zenében. Az új hangszereim sokat segítenek ebben, és az intenzív családi élet során inkább olyan zenét hallgatok, amit a feleségem és a kisfiam hallgat. A rádióhallgatás az autózás kiesésével sajnos teljesen megszűnt. Bár idén nyáron sok fellépésem nem lesz, azért elkezdtem gyártani azokat a DJ editeket, ezkluzív mashupokat amelyekkel mindig fel szoktam tavasszal turbózni a műsoraimat. Ezeket majd a következő live mixekben hallhatjátok, azért is szeretem ezeket, mert a partybomba effektus mellett nagy előnyük, hogy a Facebook algoritmusa nem igazán ismeri fel, így ritka például a copyright tiltás az live mixek során.

Elmeséled, mi volt a legutóbbi három lemez, amit hallgattál? 

Nem akarom túlzottan reklámozni önmagunkat, de az előző télen, illetve ezen a tavaszon minden energiámmal az Irie Maffia lemezre koncentráltam. Gyakorlatilag erre a lapra tettünk fel idén mindent. Több mint fél éve csak a saját dalainkat hallgatom. Ez nem nagyképűség, hanem egyszerűen ilyenkor teljesen alámerülünk a saját zenei világunkba. Korábban sokszor hasonlítgattam a dalainkat más előadók általam jónak tartott műveihez, de ezen a télen-tavaszon tényleg szinte kizárólag csak Irie Mafia, Kelemen Kabátban és JumoDaddy zenéket hallgatunk. Ha tényleg a legutóbbi három lemezre vagytok kíváncsiak, akkor az első helyen biztos hogy Ed Sheeran No.6 Collaborations Projectje szerepel. Ezután mondjuk nem is lemezek, hanem előadók: DJ Snake és a Maroon 5 következnek.

Mi hiányzik a legjobban jelenleg a bezártságban?

Azt hiszem, a szüleim és a legszorosabb rokonaim, no meg a barátaim hiányoznak a leginkább. Mindenképpen velük szeretnék újra találkozni, megölelni őket. Persze rettenetesen hiányoznak a fellépések is. Érdekes, hogy utólag látom, mennyire kikapcsolt az utazás is. Miközben benne vagyunk, dögunalom és fárasztónak tűnik, de a karanténból látom, hogy mennyire pihentető volt szellemileg. Hiába vagyunk itthon egész nap, nem csupa pihenés ez azért. De nem panaszkodok!

Kövessétek JumoDaddyt a Facebookon és a YouTube-on!

fotóOláh Attila

https://recorder.blog.hu/2020/04/21/hogyvagy007_maxra_kapcsoltuk_az_erzelmi_hullamvasutat_horvath_gaspar_jumodaddy
HogyVagy007: "Maxra kapcsoltuk az érzelmi hullámvasutat" – Horváth Gáspár (JumoDaddy)
süti beállítások módosítása