Arab dallamok, japán pop és közel-keleti pszichedélia – Sababa 5 a Magyar Zene Házában

2024.09.26. 15:23, srecorder

sababa-5-by-vera-bello-2-1536x1024.jpg

Irtó jó, bulis zenét játszik a Sababa 5, akiket még Iggy Pop is pörgetett a rádióműsorában. Ha bírod a Khruangbint, a Yin Yint, vagy az Altin Günt, velük se foghatsz mellé október 2-án a Zene Házában.

Feszes diszkógrúvokkal és afro-funkos beütéssel játszik közel-keleti dallamokat, és erre néha még japán popot is ráúsztat az izraeli Sababa 5, akik sodró, táncos bulit kerekítenek ebből az izgalmas zenei és kulturális keveredésből. A Sababa 5-ban a tel-avivi színtér veteránjai álltak össze, akik játszottak már szörfös-pszichedelikus, afrikai-arab hatású (főleg etióp) zenét a Tigrisben és ugyanezt jazzfunkosabb kiadásban a tízfős Hoodna Orchestrában (mindkettő remek), és kísértek olyan izraeli énekesnőket, mint a pár éve Pesten is járt, perzsapopos Liraz – az igazi áttörést mégis a Sababa 5 hozta el számukra.

Alapvetően instrumentális zenét játszanak, de első dalaikat Yurika Hanashimával, a hastáncosból lett japán énekesnővel adták ki, aki egészen kalandos úton keveredett el Tokióból Tel-Avivba, és a Sababa 5 hétincses kislemezein énekelt először felvételen. A japán pop pedig olyan érdekes hatást keltett ezzel a hatvanas-hetvenes évekből merítő, fülbemászó, szörfrockos-arabos-funkos zenével, hogy arra a nyugat-európai rádiók is felfigyeltek, a Nasnusát például Gilles Peterson, az angolok ízlésformáló rádiósa is pörgette, és Iggy Pop is teret adott nekik a BBC Radio 6-es műsorában.

A gyorsan elkapkodott kislemezek után 2022-ben jött ki az első, instrumentális nagylemezük (Sababa 5) az izraeli globálzenei kiadónál, a Batov Recordsnál, amit egy évvel később az Aspan folyós, elomlós, lágyan pszichedelikus rockja követett. Idén pedig Yurikával is kihoztak egy nagylemezt (Kokoro), amin a korai single-öket fésülték össze az új számaikkal.

Szívesen játszanak más énekesekkel is, van daluk az izraeli aktivista-zenész Barak Cohennel, az ukrán énekes-dalszerző Anton Koliadkoval, a török szintis-énekesnő Canay Dogannal, de játszottak már török népdalt is (amit Leylim Ley címmel az Altin Gün is felvett a legutóbbi lemezére) Aviv Ezra izraeli zenésszel. Telitalálat a jemeni zsidó énekesnővel, Shiran Tzfirával készített EP-jük is, akit szintén ők fedeztek fel, és gyerekkorának fontos arab és zsidó dalait dolgozták fel a Ralira.

„AMIKOR GNAWA ZENÉT JÁTSZOM, TRANSZBA ESEK” – SAÏD TICHITI-INTERJÚNK

Budapestre a négyfős, instrumentális alapfelállásban érkezik a Sababa 5, akik előtt a Saïd Chalaban mutatja be első nagylemezét. A Chalaban és a Tariqa vezetőjeként ismert Saïd Tichiti új zenekarában a gitárosával és a Manaky triójával öltöztet dubba, funkba és pszichedéliába afro-arab transzzenés gnawa dalokat.

Sababa 5
Előzenekar: Said Chalaban (lemezbemutató)
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2024. október 2. (szerda) 19.30-22.00
Belépő: 5000 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

nyitókép: Vera Bello

https://recorder.blog.hu/2024/09/26/arab_dallamok_japan_pop_es_kozel-keleti_pszichedelia_sababa_5_a_magyar_zene_hazaban
Arab dallamok, japán pop és közel-keleti pszichedélia – Sababa 5 a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása