Budapest Ritmo 2022: Ha azt hiszed, már mindent hallottál, ide el kell jönnöd!

2022.02.23. 17:00, trecorder

budapest_ritmo_22_liraz_shai_franco_2_1.jpg

Amit ígér, azt betartja: következetes crossoverek, zenei műhelymunka és valódi ritkaságok szerepelnek idén is a Budapest Ritmo programjában. A város zenei palettáját 2016 óta színesítő fesztiválon 2022. április 7. és 10. között perzsa-izraeli elektropopot (Liraz), délolasz transz-folkot (Kalàscima), bosnyák bluest (Damir Imamovic) és férfi fadót (António Zambujo) is hallhattok (végre) testközelből több eredeti magyar fellépő, köztük a különleges összeállításban bemutatkozó Random Trip mellett.

A Ritmo ősi zenékből építkező műfajok, fúziós stílusok, váratlan kulturális keveredések fesztiváljaként olyan zenei univerzumot nyit ki, amely garantáltan kizökkent a megszokott kerékvágásból. A részben szakmai esemény jutányos áron kínálja a 16 országot képviselő line-upot, showcase-színpaddal, afterpartykkal, szakmai beszélgetésekkel és idén filmvetítésekkel kiegészülve a Szimpla-Akvárium-Toldi háromszögében. Az élő koncertélményt semmi sem pótolja, de felvételről is érdemes belekóstolni a Ritmo öt headlinerének dalaiba.

Amadou and Mariam (ML): április 8., Akvárium

Amadou és Mariam zenéjéből és klipjeiből olyan napfényes nyugalom és lazaság árad, ami önmagáért beszél. Az már csak megerősítés, hogy a 35 éve együtt zenélő vak házaspár producere nem más, mint Manu Chao, aki egy közös lemezfelvétel miatt náluk volt Bamakóban. A páros a mainstream pop legnagyobb neveivel kollaborált: felléptek már a U2-val és a Coldplay-jel is.

Liraz (IL): április 9., Akvárium

Liraz (nyitóképünkön) egy iráni perzsa származású, izraeli nemzetiségű művész, akit nemrég fedezett fel a világ énekesnőként. Zenéjében megfér a ’60–’70-es évek iráni díva-popja és az ősi perzsa dallamok is. Lirazt körüllengi egyfajta jól kultivált misztikum – kezdve azzal, hogy eredetileg a Teherán kémsorozat sztárjaként ismerte meg a közönség, odáig, hogy a dalait titkos kollaborációban tette össze iráni alkotókkal közösen. Liraz debütáló albumának minden dala sláger lett és szakmai elismerést nyert.

Damir Imamovic (BA): április 8., Akvárium

Damir Imamovic sevdah dalokat énekel, ahogy tette nagyapja is, a zenei legenda, Zaim Imamovic. Ezt a műfajt sokféleképpen el lehet magyarázni – a bosnyákok bluesa, a Balkán fadója –, de meghallgatni sokkal érdemesebb. A balkáni zenére jellemző intenzitás ebből a bús műfajból sem hiányzik, Damir Imamovicsot pedig nem véletlenül nevezik a sevdah királyának – pár hete megkapta a neves Songlines magazin Best in Music európai díját.

 Ayom (BR-IT-ES-PT): április 8., Akvárium

Ha csak annyit mondanánk, hogy az Ayom a Zöld-foki-szigetek, Portugália, Dél-Olaszország és Brazília zenei világát keveri össze, már önmagában izgalmas lenne a kép. A luzofón, azaz a portugál ajkú országok zenéje olyan mélységet hordoz, ami rezonál a közép-kelet-európai lélekkel is, melankolikus, mégis életigenlő, óceán-illatú és napfényes. Az Ayom mindezt fület gyönyörködtető zenei minőségben, csodás színpadi kiállással tetőzi be – koncertjeiken állva táncolnak az ülőjegyes vendégek és a világ egy kicsit jobb hellyé változik.

Kalàscima (IT): április 8., Akvárium

kalascima_daniele_met.jpg                                                                                                                                                                  /Kalàscima
A délolasz zene rengeteg mindent hordoz magában a földből, ahonnan származik: a mélyszegénységtől megkérgesedett lelket, a sivatagi sirokkó szelek forró szárazságát, a félsziget déli sarkának vad természetességét. A Kalàscima hat tagú pizzica zenekar Pugliából, a csizma sarkából. Azokat az ősi dalokat örökölték meg, amiket dédapáik ördögűzésre, a lélek megtisztítására és végtelen, transzba ejtő táncoltatásra használtak. Mintha csak techno lenne, nem?

Jegyek és további információ:
BUDAPESTRITMO.HU
FB.COM/BUDAPESTRITMO

Hallgasd a Budapest Ritmo 2022 playlistet a Spotify-on:

ritmo2022_lineup_650.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/02/23/budapest_ritmo_2022_ha_azt_hiszed_mar_mindent_hallottal_ide_el_kell_jonnod
Budapest Ritmo 2022: Ha azt hiszed, már mindent hallottál, ide el kell jönnöd!
süti beállítások módosítása