Elragadó andoki folklór és flamenco a Magyar Zene Házában

2024.10.12. 15:02, srecorder

emilia-y-pablo-cantan-desde-cereria-ortega-para-sounds-from-embajadores.jpg

A latin-amerikai zenék és a flamenco egyedülálló, folktronicával átszőtt ötvözetét játssza a chilei szürrealistákért is rajongó Emilia y Pablo, akik október 19-én hoznak andoki hangulatot a Zene Házába.

Már Chilében is ismerte egymást, de csak Madridba költözésük után alapított duót az énekes Emilia Lazo és a gitáros-énekes Pablo Cáceres, akiket felkért egy fesztivál, hogy zenésítsék meg kolumbiai költőnők verseit, és ez annyira jól sült el, hogy azóta is együtt zenélnek. A kezdeti feldolgozások (Simon & Garfunkel, Caetano Veloso, Mercedes Sosa, Violeta Parra, Quilapayún) után hamar elkezdtek saját dalokat írni, és már első lemezükkel, a remek Territorio de Delirioval a madridi színtér egyik legizgalmasabb feltörekvő duójává váltak.

A latin-amerikai zenéket, tangót, rumbát, joropót a flamencóval összehozó páros Chilében és aztán Madridban is színésznek tanult, így egészen természetes volt, hogy a koncertjeiket tánccal és vetítésekkel vegyítsék, a klipjeiket pedig maguk rendezik egy filmes csapattal. A latin-amerikai folklór mellett egyik nagy inspirációjuk a szürrealizmus, Magritte és Antonin Artaud után természetesen a honfitárs rendezőzseni, Alejandro Jodorowsky művészete is. Nem véletlen, hogy 2020-ban a Territorio de Delirio című dalukkal elnyerték a Pulsar-díjat – a chilei független zenei élet legfontosabb díjait – a legjobb klipért, egy évvel később pedig döntősök voltak a Buenos Aires-i Music Video Festen és annak bogotai kiadásán is.

A Zene Házába friss, Isla Virtuosa című második lemezükkel érkeznek, amelyet a spanyol kísérleti folktronica duó, a Maestro Espada segítségével rögzítettek. Ezen játszanak dalt a latin-amerikai Bob Dylanként is emlegetett, énekes-költő-aktivista Víctor Jarától (Luchín), akit folkdalaiért kivégeztek az 1973-as chilei puccs első napjaiban (nemrég Szabó Benedek emlegette Jarát egyik kedvenc előadójaként a Galaxisok protesztlemeze kapcsán). Az érettebb, gazdagabb hangzású Isla Virtuosán megjelenik a hetvenes évek andoki pszichedéliája, az a cappella éneklés, és az arab zene meghittsége és mélysége is. A Zene Házás koncertjükre egy dobos-perkás is elkíséri őket.

Emilia y Pablo
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2024. október 19. (szombat) 19.30-21.00
Belépő: 3500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

https://recorder.blog.hu/2024/10/12/elragado_andoki_folklor_es_flamenco_a_magyar_zene_hazaban_emilia_y_pablo
Elragadó andoki folklór és flamenco a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása