Meghalt Riki Church, a Junkies volt basszusgitárosa

2023.02.25. 08:19, srecorder

riki.jpg

A Junkies tette közzé a hírt, hogy váratlanul elhunyt egykori basszusgitárosuk, aki 26 évig volt a zenekar tagja, és a neve összefonódott a Junkieséval. Riki Church 53 éves volt.

„Próbáljuk megérteni, hogy nem vagy többé. Üresség és végtelen szomorúság marad utánad. Még tudtunk veled beszélni az elmúlt napokban, együtt reménykedtünk, hogy végül jóra fordul minden. Sajnos nem így történt. Életünk hatalmas darabját viszed magaddal. Nyugodj békében!” – írták a Junkies tagjai. Halálát a Rockstation értesülései szerint későn diagnosztizált rák okozta.

Az amerikai-magyar Riki Church (polgári nevén Biricz Tibor) Los Angelesből való hazatérése és egy évvel a Junkies megalakulása (1993) után lépett be a zenekarba, és már a Csordás Tibor énekessel készült első lemezen, az 1994-es Rock ’N’ Rollon is játszott. Jódlival (Somogyi József) ők alkották a Junkies klasszikus ritmusszekcióját, ráadásul Riki több dalt is írt a zenekarban, glames-mansonos imidzsével a Junkies alapemberének számított. Hazaköltözéséről így mesélt egy interjúban: „1993 októberében jöttem el Los Angelesből, hogy felkutassam a családfámat. Budapesten nem, de Pozsonyban, Komáromban és Nyitrán éltek rokonaim. Meglátogattam a nagyszüleim sírját, a dédanyámat, aki akkor még élt, és az unokatestvéreimet. Édesapám javasolta, hogy jöjjek Magyarországra, mert a zenei tudásommal jobban tudok itt érvényesülni. Apa eleinte a nagy öregekkel, mint Szörényi, Som Lajos, Gidófalvy ismertetett meg, később kerültem a fiatalabb zenészek társaságába. Természetes folyamat volt a letelepedésem.” Arra a kérdésre, hogy hogyan tanult meg Amerikában magyarul, ezt válaszolta: „Apám újságíró volt itt. Miután kiköltözött, sokat ingázott a két ország között. Hozta nekem a magyar könyveket, és fenntartotta bennem a magyar nyelvtudást. A rokonaimnak is magyarul írtam a leveleket.”


A Junkies a Káros az egészségre (1995) idején (b-j): Szekeres, Jódli, Barbaró, Riki Church.

Barbaró az SX7 idején így elevenítette fel a megismerkedésüket: „[Rikinek] kint, Amerikában volt több zenekara, már 15-16 éves kora óta zenélget. Ami említésre méltó közülük, az a Sister Morphine volt. A Poison basszusgitárosa és dobosa próbálta egyengetni az útjukat, csak közbejött az énekesük öngyilkossága, így feloszlott a zenekar, és ezután jött Riki Magyarországra. Magyar származású, idejött hát egy kicsit kikapcsolódni, gondolta, hogy körülnéz, milyen itt a zenei élet. Aztán összeismerkedtünk, és itt ragadt. […] '93 szeptemberében jött ide, és kábé október-novemberben ismerkedtünk össze. Eljött egy koncertünkre, a Viking Klubban játszottunk, és emlékszem, mikor először láttuk, mondtuk is egymásnak, hogy „ott van egy csávó, aki tisztára úgy néz ki, mintha Los Angelesből jött volna”. De nem ott ismerkedtünk meg, hanem rá pár napra bejött a stúdióba, és ott találkoztunk először.”

Riki zenei ízlése, Amerikából hozott CD-i, kazettái is erősen formálták a Junkiest, a gitáros-dalszerző Barbaró Attilával együtt inkább punkos irányba akartak elindulni többek közt a Ramones és a Sex Pistols hatására. De interjúnkban arról is mesélt Barbaró, hogy Riki mutatta meg nekik a Warrior Soult, ami a legnagyobb hatást gyakorolta a már Szekeres Andrással készült klasszikus lemezükre, a Káros az egészségre. Szekeres és Barbaró Rikiről írta egyik leghíresebb szövegét, a Hooligans slágerét, a Királylányt. „Épp próbáltunk a Junkies-zal, és késett Riki, ezért úgy gondoltuk, hogy megszívatjuk. Róla szól a dal: a „Szemedbe nézek, egy gyönyörű szép szivárvány” például a színes kontaktlencséire utal” – mesélte az énekes egy interjúban.

Church 2020-ban lépett ki a Junkiesból, amikor már koncerteken is egy ideje helyettesítették, és a 25 éves jubileumra újravett Károson, majd a 2021-es Kézműves Junkies lemezen sem játszott már. Kilépéséig Riki volt az egyetlen tag Barbaró mellett, aki a zenekar addigi összes lemezén játszott. Távozása után visszaköltözött Los Angelesbe.

https://recorder.blog.hu/2023/02/25/meghalt_riki_church_a_junkies_volt_basszusgitarosa
Meghalt Riki Church, a Junkies volt basszusgitárosa
süti beállítások módosítása