Nick Cave elmondja, hogy mit tanult a gyászról

2022.05.11. 18:18, srecorder

warren_ellis_nick_cave_charlie_gray.jpg

Májusban négy városban, négy alkalommal nálunk is vetítik Nick Cave új dokumentumfilmjét, amely a Ghosteen és a CARNAGE című lemezeinek elkészülését, valamint a gyásszal folyó küzdelmét és megbékélését dolgozza fel. A This Much I Know to Be True a napokban még szomorúbb fénytörésbe került, miután Nick Cave a 15 éves ikerfia, Arthur után a legidősebb fiát, Jethrót is elveszítette.

Az NME-nek adott érdekes interjút az új doku-koncertfilmet jegyző Andrew Dominik (még mielőtt elhunyt volna vasárnap 31 éves korában Jethro Lazenby), aki korábban olyan remek filmeket rendezett, mint a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, a Chopper, az Ölni kíméletesen, de ő forgatta Nick Cave előző dokumentumfilmjét, a Még egyszer, érzéssel-t (eredeti címén: One More Time With Feelinget) is. A Cave-hez hasonlóan szintén ausztrál Dominik még iskolásként találkozott a nála tíz évvel idősebb Cave-vel: „Egy drogdíler házában történt, besétáltam a nappaliba, és ott ült a sötétség hercege a kanapén és a férgekről nézett egy dokumentumfilmet. Három hónappal később elkezdtem járni a barátnőjével, így ismertem meg. Ő volt a csajom exe, szóval nem akartam megkedvelni, de ellenállhatatlan volt” – mesélte a rendező, akinek a barátnője egyébként az a lány volt, akiről Cave a Deanna-t írta az 1988-as Tender Prey-re.

Deanna később Warren Ellisnek is bemutatta egy Dirty Three-koncert után a backstage-ben, a páros pedig együtt is dolgozott Dominikkel, ők írták a Jesse James meggyilkolása… filmzenéjét, majd 2016-ban felkérték a One More Time With Feeling megrendezésére, amelyben a Skeleton Tree című Bad Seeds-lemez munkálatait és közben azt is rögzítették, hogyan birkózik meg Nick Cave és felesége, a model Susie Brik a kamaszfiuk halálával (a 15 éves Arthur egy barátjával kipróbálta az LSD-t, majd pár órával később lezuhant egy szikláról a brightoni otthonuk közelében).

Eredetileg csak egy koncertfilmet akartak forgatni, de Cave lefagyott, amikor egy nap megvette a Mojo zenei magazin aktuális példányát, mert eszébe jutott, hogy egyszer majd promotálnia kell az új lemezt és beszélnie újságírókkal a hátteréről. Így jött az ötlet, hogy szóljon részben a One More Time With Feeling is erről, adjanak kontextust a lemeznek, mert amúgy sincs más választásuk, mint beszélnie az érzéseiről „Az a film egy gyakorlati válasz volt egy gyakorlati problémára” – mondta Dominik, akinek elmondása szerint az új film, a This Much I Know To Be True már azt mutatja meg, hogy mit tanult Nick Cave a gyászból az elmúlt hat évben, és mit tud ebből továbbadni másoknak. Szerinte egy egészen másik Nick Cave-et láthatunk a két filmben: a One More Time With Feeling arról szólt, hogy egy összetört ember megpróbál pozitívan állni a dolgokhoz és elbukik, a This Much I Know To Be True-ban viszont már sikerrel jár. A zenész ugyanis elhatározta, hogy a lehető legjobbat hozza ki a tragédiából, és segít másoknak, akiknek szüksége van rá. Ebben pedig kulcsszerepet játszott a honlapja, a Red Hand Files, amelyen a rajongók kérdéseire válaszol.

andrewdominik.jpgAndrew Dominik. Fotó: FIF/CB.

„Egy ponton beköltöztem Nickhez, amikor a Ghosteent írta, de ami igazán érdekelte, az a Red Hand Files volt. Láttam, ahogy megír párat. Elolvas minden kérdést, amit kap, majd kiválasztja azokat, amelyek a leginkább megszólítják. Ha egy ember élete szétesett, vagy valami nagyon nehéz dologgal küzd, akkor Nicknek nagyon felelősségteljesen kell válaszolnia, mert az illető megérdemli. Láttam, ahogy a hét során csiszolja a válaszát. Arra jöttem rá, hogy Nick arra használja a Red Hand Filest, hogy gyógyítsa a saját elméjét. Amikor felelősségteljesen kell másokhoz fordulnia, akkor magával is felelősségteljes lesz. A Red Hand Files valójában az önszeretet gesztusa” – állítja Dominik, aki arról is forgatott az új filmben, hogy milyen szerepet tölt be a honlap Cave életében.

NICK CAVE HÚSZEZER ARCA – PORTRÉNK.

Nick Cave egyébként a Red Hand Fileson is beszélt arról, hogy mire jutott az elmúlás, a veszteség feldolgozása kapcsán az Arthur halála utáni években, erről Jethro halálhíre kapcsán írtunk bővebben. A This Much I Know To Be True-t négy alkalommal Magyarországon is vetítik, május 14-én a pesti Urániában, 15-én a szegedi Belvárosi Moziban, 17-én a szentendrei P’Art moziban, 21-én pedig a debreceni Apollóban. Nick Cave a nyáron fesztiválturnéra indul a Bad Seedsszel, és bár az elmaradt 2020/21-es budapesti koncertet nem pótolják, a szlovák Pohodán, az osztrák Klamen és a szerbiai Exit Fesztiválon is meg lehet nézni őket élőben. Turnédátumok és jegyek a zenekar honlapján.

fotó: Charlie Gray

https://recorder.blog.hu/2022/05/11/nick_cave_elmondja_hogy_mit_tanult_a_gyaszrol
Nick Cave elmondja, hogy mit tanult a gyászról
süti beállítások módosítása