„Ez is hozzájárult napjaink etnozenei reneszánszához” – Pajor Tamás a magyar népzenéről

2021.12.29. 19:54, srecorder

pajor-tamas2.jpg

Cikksorozatunkban könnyűzenészek vallanak arról, hogyan szövi át életüket a magyar népzene és miként hatottak rájuk a kedvenc népdalaik. A mostanában Prédikátor néven alkotó Pajor Tamás, a Neurotic és az Amen frontembere popzene és népzene hasonlóságairól, Bartók Béla és a beatzenekarok szerepéről, valamint a hozzá legközelebb álló folkegyüttesekről mesélt.

Milyen meghatározó élményeid, történeteid fűződnek a magyar népzenéhez?

Őszintén szólva, mivel főként urbánus hagyományokkal bírok, a magyar népzene is elsősorban a 60-as és 70-es évek könnyűzenéjén keresztül szűrődött be az életembe. Mindig is nagyra értékeltem, ahogyan a hőskorszakban a kiváló zenekarok, előadók, az Illés, a Fonográf, a Kex, vagy éppen Cseh Tamás nem csak egyszerűen adoptálták a főként angolszász gyökerű beat- és rockzenét, hanem nagyban újragondolták, magyarították. Egyébként népzene és popzene nemcsak elnevezésükben, hanem tartalmukban is nagyban átfednek. A megjegyezhető, ismétlődő dallamok és ritmusképletek a legősibb emberi kommunikáció, önkifejeződés részei. Fantasztikus, ahogyan Bartók Béla a magasművészet részévé tette az orális hagyományból kigyűjtött egyszerű, szép melódiákat. Úgy gondolom, mindez nagyban hozzájárul napjaink új etnozenei reneszánszához.

AZT ÍGÉRI AZ EMBERNEK, HOGY SOKKAL TÖBBET ÉRSZ - EGY RÉGI INTERJÚNK PAJOR TAMÁSSAL

Melyek a számodra legtöbbet jelentő folkdalok, együttesek?

Feleségem nagy kedvence volt a Sebő együttes és a Kaláka, akik a műfaj alapjait rakták le. Gyermekeim a Gryllus testvérek örökbecsű dalain nőttek föl, amelyek közül – ily módon – több elkísért engem is. A Csík zenekar, a Parno Graszt, vagy a Djabe együttesek nemzetközi szintű, kiművelt népzenét játszanak. Nagyra értékelem Palya Bea dalait, intonációs képességét, és kiválóan integrálja a folkzene elemeit Kollár-Klemencz Laci is. Valamint ezúton szeretnék a nagyérdemű figyelmébe ajánlani egy kevéssé ismert, ám különleges és rendkívül igényes zenekart, az Új Forrást, akik nagyon komoly etno-gospelt játszanak.

További népzenei interjúink:

Bagossy Brothers Company

 Grandpierre Atilla

 Beck Zoli

Kollár-Klemencz László

A cikk megjelenését a Halmos Béla Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/29/_ez_is_hozzajarult_napjaink_etnozenei_reneszanszahoz_pajor_tamas_a_magyar_nepzenerol
„Ez is hozzájárult napjaink etnozenei reneszánszához” – Pajor Tamás a magyar népzenéről
süti beállítások módosítása