Elmondtam, ne izegj-mozogj - Rec.hu

2019.01.17. 15:43, RRRecorder

mayberian_empty_room.jpg

Mindenkinek megvan a maga története. Magyar királynő menő külföldi oldalon, apokaliptikus dugó Budapesten, béna grafikájú űrlények, elfeledésre váró fiúk seprűvel. Változások, kavicsok, visszafogott érzelmek, ébresztőóra, basszusgitár az erkélyen. Tár, tár, kilőtt tár, határon egy kilőtt tár. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

A decemberi Recorder címlapsztárja, a 200 nap pihenőre vonult Óriás frontembere, Egyedi Péter nagyinterjúnkban beszélt - többek között - szólólemezéről, és mi mutattuk be az első dalt is az MMAMT néven kiadott albumról. Most pedig itt az egész lemez, a címe az, ami a betűszó feloldása: Mindenkinek megvan a maga története, a Stenk mutatta be. A szövegek nagyon erősek, a zene pedig olykor pont olyan, mint egy szólólemeztől várjuk, olykor viszont meg nem mondaná az ember, hogy Egyedi rögzítette az összes hangszert, annyira "rendes" rockzenekarnak tűnik. Olykor pedig feszegeti a kereteket, mint például a nem szokványos formájú, tapsot és szép fúvósokat is mozgósító, hideglelősen megrázó Nem érted (a cikk címe innen vett idézet), vagy az egyetlen fokozásra építő, mégis meglepő végű, szintis Jóemberek. Hozzá kell tenni gyorsan: ez épp két nagyon szomorú szám, de azért nem csak ilyenek vannak itt. HonlapFacebook, lemezünneplő / lemezhallgató: január 22., Mika Tivadar Mulató, lemezbemutató koncert: március 6., A38.


Babé Sila épp e cikk megjelenésének napján és másnapján lép fel a Eurosonic showcase fesztiválon (arról, hogy mi ez és mit jelent ott fellépni, lásd ezt a cikkünket), és van egy új száma is, ami nem máshol, mint az igen menő Highsnobiety divat-kultúra-zene-életmód oldalon debütált. A három berlini szerzővel-producerrel együtt írt Maire azt tükrözi, hogy "kinyílt a világom, bevállalósabb lettem az érzékiségem és magabiztosabb a vágyaim területén" - mondta a lapnak Babé Sila a számról. A Highsnobiety a "magyar R&B királynőjének titulált" énekesnőről azt írja: "nyers tehetsége" átjön, akárhol is hallgatod. Csak mondjuk, a Recorder volt az első újság a világon, ami a címlapjára tette őt. Facebook, legközelebbi hazai koncert: január 26., Société Budapest.


Remélhetőleg mindenki emlékszik a Mayberian Sanskülotts Adlait című lemezének számról számra bemutatására - ha nem, itt van, műfajának a legjobbja valaha -, amiből kiderült, hogy a pompás album minden egyes száma összejövések és még inkább szakítások alkalmából íródott. Ezt a szép hagyományt folytatja a zenekar a 444-en bemutatott klipjéhez írt kísérőszöveg is. Csak két részlet Csordás Zitától: "Nagyon szerettem volna már találkozni életem szerelmével, és épp próbáltam elfelejteni pár fiút, szóval csak a szokásos. (...) később próbáltam meg angolra fordítani olyan szándékkal, hogy majd egyszer, ha úgy adódik, akkor oda tudjam tolni ezeknek az elfeledésre váró fiúknak az arcába, akik külföldiek, hogy amúgy ezt neked írtam ezer éve." A klip is pompás, nem úgy, ahogy a Unreal tavalyi látványos klipje, hanem a minimál költségvetésből hoz ki mindent, amit fénnyel és seprűvel csak lehetséges. A negyedik lemez meg február elején jön, és már lehet tudni a címét: Neverending Sorry. Facebook, lemezbemutató koncert: február 16., Akvárium.


Decemberben
jelent meg Dé:Nash Turul című opusza, ami a magyarság eredetét járta körül; a hamarosan érkező Tarsolylemez EP-ről a második kihozott szám viszont a jelennel foglalkozik. A V4 KRÚ Európának küld figyelmeztetést, miszernt a "mecsetek, melegek, genderes szemetek" hanyatlást mi itt keleten megállítjuk, de ám fegyverrel: lövünk nyugat felé, aztán "jaj annak, aki útjába áll". A morcos alapot Krúbi szállította, állítólag ez a "legzordabb" az EP-n, amit egyébként még egy rövid, ám annál megrázóbb videó is felvezet a közösségi médiában. Facebook, lemezbemutató koncert: január 24., Toldi.


Az Ivan And The Parazol lemezére már kevesebbet kell várni, mint amikor novemberben kijött róla a legutóbbi klip: március 22-én jelenik meg. A legújabb klip címe Changin', és bizony nemcsak a változásról szól, hanem tényleg más is, mint a korábbiak, persze azért bőven a rockzene keretein belül maradva. A szám premierje a kanadai PureGrainAudio oldalon volt (kiemelték, mennyire groovy, valamint Vitáris Iván karakteres, színes énekét), a Miki357 és Spáh Károly rendezte, egy snittes klipé pedig a Lángoló Gitárokon. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: május 3., Akvárium.


Robur
2002 óta tesz fel zenéket a Bandcampre, a legutóbb, 6 című album hosszú szünet után érkezett. A meglehetősen sajátos zenét nehéz hova sorolni: eleve két hosszú, egy "normális" háromperces és néhány negyed-egyperces darab hallható itt. Az első, hosszú darab felületesen hallgatva kellemes liftzenének tűnik, enyhe jazzes és exoticás hatásokkal, ám kicsit is odafigyelve kiderül, hogy ébresztőóraszerű csipogások és más, ki tudja honnan idetévedt hangok visznek bele izgalmakat, és ráérősen kanyargó, nem célratartó szerkezete is szokatlanná teszi. Nagyjából hasonló igaz a másik hosszú számra, csak éppen az a retrofuturista űrszintis műfajból indul ki. A sok "akarok tőled valamit" zene közepette kifejezetten jól esik ezt hallgatni, ami nem követeli meg még a figyelmünket sem (a Bandcampen a címkék egy része is erre utal), mégis meghálálja.


Donau Three Pebbles című EP-jét is nehéz hová tenni. Leginkább ambientnek lehetne mondani, ám a repetitív minimáldallamok / erősen effektezett motívumok túlságosan előtérben vannak ehhez; viszont a három szám legfőbb erénye a szép, könnyeden lebegő, sajátos hangzás, amit az időnként megjelenő szokatlanabb zajok csak tovább árnyalnak. Emiatt lesz sokszor újra meghallgatható ez a zene. A Donau név Horváth Ádám Mártont takarja, aki ezt írta az EP-ről a Recordernek: "A Three Pebbles egy ütős sample hanggal való kísérletezésből indult, ami végül a három szám magja lett. Mint amikor az ember kis kavicsokat ráz a kezében, vagy ahogy egy folyó a kavicsokat görgeti a medrében, bennem ilyen érzést keltett, ez határozta meg az irányt, innen a cím is." Donau néven a Bandcampen korábban kb. gitáros drone-t (vagy bizonyos értelemben posztrockot) jelentetett meg; saját nevén pedig számos kiadványa érhető el itt, sok közülük kortárstánc-előadásokhoz, kísérleti filmekhez készült, van köztük ambientes, kísérletezős, zajos, szintis, gitáros stb. Legutóbbi filmes munkája az Üres lovak című "esszéfilm", itt az előzeteseFacebook


A Cirkusz-KA tagjaként ismert Szlávics Anna mellékprojektje, az Anna Mur debütáló EP-jét itt mutattuk be, nyáron pedig Anna & Márton S. néven jött ki egy duólemez, itt szerepelt rovatunkban. Most pedig itt a az új Anna Mur-EP, megváltozott felállásban: az előbb említettt Márton S. (úgymint Somogyi) billentyűs itt is játszik, mellette még Szalay Tamás Géza (bőgő, basszus) és Orosz Márton (dob). A stílus viszont nagyjából ugyanaz: finom jazzes art pop, erősebb bossa novás hatásokkal, némi elektronikával. Úgy visszafogott ez az öt szám, hogy közben nagyon határozottan érzelmes is. "Egyre élesebben formálódik a fejemben, hogy milyen zenei szövetben szeretném hallani a dalaimat, mind a színpadon, mind a felvételen. ..és bár korábban azt gondoltam, hogy a csupasz dalok számítanak csak, mostanra egyre fontosabbá vált a teljes kép" - írta az EP-ről a Recordernek Szlávics Anna, aki egyébként nemcsak dalszerző, de a felvételektől (kivéve dob) a maszterig a technikai részt is ő csinálta, ami által "új világ nyílt" számára. Facebook, lemezbemutató koncert: január 22., Szimpla Kert.


Planetdamage
ismerős lehet a Recorder olvasóinak, legutóbb tavaly téli EP-jével foglalkoztunk. Majd' egy évvel később itt a folytatás, a négyszámos Hi Rez Lo Life, ugyanúgy sötét, de táncos EBM, és ismét van átfogó témája. "Az emberiség legnagyobb potenciálja a heverőről megengedett, ebéd utáni zsíros böfögés; ha az idegenek élőben szállnának ki a csészealjakból a Times Square felett, amiatt panaszkodnánk, hogy milyen rossz az űrhajók grafikája... üresen pörgetett MMORPG lett az életünkből." A címadó számhoz klip is készültHonlapFacebook


A Cloud 9+ környezettudatos, látványos klipet készített, hóeséssel, neonnal no meg hatalmas dugóval, aminek a végkimenetele ugyan az elején is látszik egy pillanatra, de csak a végén áll össze a kép. A premier a Red Bull oldalán volt, innen kiderül, hogy több napon át dolgozott a Mihaszna Film a videón, például meglepő módon volt, hogy amiatt kellett halasztani a forgatást, hogy csak nem akart dugó kialakulni. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: január 26., Rómer Ház, Győr.


Sokszor foglalkoztunk a tavaly feltűnt DRMRZ megjelenéseivel, hiszen egyrészt termékeny, másrészt izgalmasan egyedi hangú zenész: a henye-hetyke indie, a blues és a downtempo határán ír dalokat / majdnemdalokat. Decemberi EP-jéről majdnem lemaradtunk, de most pótoljuk. Nagyjából az eddigiek nyomvonalán megy tovább, kicsit talán előrébb került a dob. Közben bemutatkozott a DRMRZ élő felállása is. Facebook


Itt mutattuk be
a YouTube-on basszusgitáros feldolgozásokkal ismertté lett JuffBass első, nyugis basszusgitáros számait tartalmazó lemezét. A pozitív visszajelzések hatására kevesebb mint fél év múlva meg is érkezett a következő: az Evenings On A Balcony ugyanezt a - jobb szó híján - posztrockos, relaxált, dallamos instrumentális zenét tartalmazza, olykor a cím sugalmazásának megfelelően madárdallal vagy gyerekzsivallyal a háttérben. Karácsonykor pedig a korábbi dalok új verziói érkeztek, a háttérben tűzropogással. A Fire & Lightshoz a Bandcampen még ajándék- és üzenetküldő "Secret Santa" projekt is kapcsolódott. Facebook


És még egy karácsonyi hiánypótlás, már jóval kevésbé ünnepi hangulatban: a termékeny, rovatunkban is gyakran szereplő Új Bála is meglepte rajongóit az ünnepekre. Az RX5SONGS a Yamaha modelljéről kapta a nevét, a zene pedig olyan, amit megszokhattunk, bár az átlagtempó kicsit lassabb: lo-fi és elcsúszó/elcsúszni látszó rétegek, itt agyba mászó savazások, ott mókás tekergések, amott meglepetésre: dallamok. Néhol akár vigyorogni is lehet rajta, mint mondjuk a záró számon, aminek amúgy az a címe, hogy Sadness Is Easy Easy Easy. Facebook, legközelebbi koncert: február 7., Auróra.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/01/17/elmondtam_ne_izegj-mozogj_rec_hu
Elmondtam, ne izegj-mozogj - Rec.hu
süti beállítások módosítása