Kicsi hangfal, gyere vissza hozzám - Rec.hu

2018.04.12. 18:55, RRRecorder

krubi_schmuck.jpg

Milyen lett az új Qualitons? Ki írt dalt Jobbik on acid címmel? Hogy néz ki egy jó kis pénzszórós hedonista rapvideó a magyar valóságba átültetve? Tört ütemek, guruló zöldségek, acid boogie, zongora. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mostanában itt a Recorderen volt a premierje a The Hungarian Sample Heritage Band bravúros hangmintázós albumának, a mïus nagyívű, reménykeltő, trilógiazáró lemezének, volt neo-klip és Minka-dal, utóbbi a költészet napján.

Az új lemezek közül mindenkit a Qualitons izgat a legjobban, ugye? Minket biztos az izgatott, és jó lett! Az Echoes Calling, amit a Stenk mutatott be, izgalmasan folytatja és gazdagítja a korábbi stílust. A retró rock - funk - pszichedélia körből most a pszichedélia a legerősebb; mármint van például egy kedves franciás dal is, meg mindenféle szépségek és húzások, de az egész felépítésének logikája (pl. a két kilenc és egy hét perc fölötti számmal) a pszichedélia elvarázsoltságát idézi. Éppen ezért többszöri hallgatás után is nemcsak hogy van még mit felfedezni a lemezen, de igazán így mutatja meg az erényeit. Lesz majd vinylen is, addig pedig ingyen letölthető. Honlap, Facebook, lemezbemutató koncert: április 12., A38.


Amikor Krúbi bemutatkozott Magyarradar rovatunkban, hosszan ecsetelte, hogyan vezetett egy találkozása Schmuck Andorral a CBA-ban ahhoz, hogy rappelni kezdett. A politikusról szóló számát hallottuk már korábban, nemrég viszont megérkezett a Szabó Bence parádés klipje is, ami annyira meta, hogy a negyedik fal adja a másikat. Friss és jó hír, hogy az egyik feliratban követelt "Krúbi getsziposting" Facebook-csoport már a valóságban is létezik. Facebook, legközelebbi koncert: május 18., Instant.


Nem titok, hogy a Mayberian Sanskülotts is kedvenc magyar zenekaraink közé tartozik, ezért örültünk, amikor láttuk a Stenken, hogy van új szám, hozzá klip - lassítva guruló emberrel, zöldségekkel és gyümölcsökkel. Pajor Kristóf rendező az előbbi link túlvégén mesél a koncepcióról. A szám már a készülő negyedik albumon lesz rajta. Facebook, következő koncert: május 4., Budaörs Fesztivál.


Ficture
, vagyis Tokár Gábor a német Lemongrassmusic kiadónál jelentette meg első nagylemezét 2014-ben. Az itt meghallgatható Roads To Everywhere idm-es, tört ritmusú, akusztikus hangszereket (és hangmintáikat) is bőven használó, érzelmes elektronikus zene volt. Az új, a jónevű sheffieldi netlabelnél, az Audiobulbnál megjelent Filled Spaces EP is majdnem ilyen számokat tartalmaz - csak éppen még jobban szétszaggatva, annyira, hogy az eredmény már több mint tört ritmus; az üres helyekre ráadásul mindenféle furcsa hangocskák hatolnak be. Mindeközben azért érzelmes és átélhető is marad, ami igazán nagy bravúr. A leírás az "impulsive sound design" kifejezést használja, ami majdnem paradoxon, de kifejező. Ficture cikkünk megjelenése napján indul európai lemezbemutató körútra, mégpedig jó komolyra. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: április 12., Toldi.


Ferko
, vagyis Fábián Ferenc csak nemrég jelent meg a magyar elektronikus zenei színtéren, itt mutatkozott be Magyarradar rovatunkban, de máris egy nagyszabású projektbe vágott bele: két hónapon át kétnaponta írt egy-egy számot. Itt mesélt erről még közben a Keret blognak. Az összes szám fent van a SoundCloudon, a szerinte legjobbakból kilencet pedig a We Don't Need Reality című lemezen gyűjtötte össze. Egyszerre érzelmes (ezen belül inkább melankolikus), okos megoldásokkal teli, közben azért a táncparkettől sem túl messze távolodó, szépen építkező számok ezek; olyan műgonddal, és annyi jó ötlettel, hogy ha nem tudnánk, biztos nem gondolnánk, hogy milyen gyorsan készültek. Háromban vendég is van: The Anahit, Christopher WaverSápi Szabolcs (The Immigrants). Aki szereti a Ferkó által megjelölt hatásokat
 (Jon Hopkins, Four Tet stb. stb.), bátran próbálkozzon vele. Facebook, legközelebbi koncert: április 27., Központ.


Egy éve jelent meg MrT2s, vagyis ismertebb nevén DJ Titusz Acid Boogie Tribe EP-je, itt meghallgatható. Most pedig egy ötszámos (vinylen négyszámos) remix EP jelent meg ebből, ugyanúgy a Techno Vinyls kiadónál. Bernathy, Kalumet, Interflug, Backslash Zero, Andrush & Nelman értelmezett újra egy-egy számot, és az EP arra is jó, hogy megmutassa, hogy ezt a bizonyos acid boogie-t hány különböző irányba lehet elvinni úgy, hogy azért marad köze az eredetihez: van itt erősen savas, keményen döngölő, sűrű és perkusszív megfejtés is, és még egy viszonylag dallamos is került a végére. DJ Titusz FacebookTechno Vinyls Facebook.


A Wishes dallamos hardcore-t játszik, amin érezhető, hogy a zenekar tagjai több helyről jönnek (Velvet Stab, One Reason To Kiss, Another Dawn Comes), és az is, hogy sokféle zene van hatással rájuk. Az energikus albumot a Nuskull mutatta be, ahol kellemetlen kérdésekre is válaszol a zenekar. Facebook, legközelebbi koncert: május 12., Dürer Kert.


Az Azt csá - ami talán inkább zenekar, mint egy ember - Bandcampjén
22 darab kiadvány található, karácsonyostól csajosig, és ugyan nem hallgattuk végig mindet, de biztosak vagyunk benne, hogy ennek a már-nem-is-polgárpukkasztó-mert-azt-is-leszarja dadaista, szándékosan idegtépő zenének a legtökéletesebb témáját az idei ún. választás adta. Micsoda szerencse, hogy lett is egy ilyen: Választásos lemez. Minimálgitár, puffogó dob és vicces szinti szól általában, fölötte meg óbégatás vagy hamis ének vagy dadaista szövegelés. Egy része kiszámítható (nyilván van pl. migránsozás kiforgatva), más része szellemesebb (pl. a Jobbik on acid szám már csak a címével is egy űrt tölt be); van egy undorító minihangjáték OV69-es alagút címmel. A csúcspont nyilvánvalóan a Navracsicsos Pixies című műalkotás (alább külön is beraktuk), ami azt örökíti meg, amikor Navracsics Tibor ideiglenesen beszállt a Pixiesbe, és olyanokat énekelt, mint az e cikk címébe kiemelt sor. Amúgy zeneileg is ez a legjobb. Egy pillanatig sem mondanánk, hogy kellemes hallgatnivaló a Választásos lemez, ám másfelől nem lehet tagadni, hogy művészileg adekvát módon ragadja meg témáját.

 


Nemrég a Piano Day apropóján több cikkben is körüljártuk a zongorát mint olyat, és lám, itt is egy újabb szólózongoralemez. Z!GOR 15 éve zongorázik, klasszikus tanulmányai mellett erősen érződik a filmzenés, popos hatás is első, Changes című albumának tíz saját dalán. Vagyis ennek a világnak kifejezetten a könnyebben befogadható, dallamos irányához tartozik. Egy klip is készült hozzá, és kifejezetten sokan követik Z!GORt az Instán. Facebook

 

Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/04/12/kicsi_hangfal_gyere_vissza_hozzam_rec_hu
Kicsi hangfal, gyere vissza hozzám - Rec.hu
süti beállítások módosítása