Filmrecorder. Az év legjobb tévésorozatai

2018.12.20. 10:45, Gaines

killing_eve.jpg

Idén sem lanyhult a sorozatdömping, sőt, minden eddiginél több tévésorozat árasztott el bennünket. Tíz kedvencünk csak a jéghegy csúcsa, ám így is érzékeltetik a választék sokszínűségét: szerettünk női börtöntöltelékeket, vicces és elborzasztó gyilkosokat, nagyszájú csajokat és antropomorf állatokat is. A 2018-as év filmjei után íme a Recorder magazin 68. számában megjelent sorozatos évösszegzésünk a Filmrecorder rovatból.

10. Orange Is The New Black

orange.jpg

Egy női börtön, benne a komplett amerikai társadalommal. Csupa alapélmény, szerelem, barátság, család, és a fájó sztereotipizálás, mind szívszorító zsenialitással elővezetve. Hat év után is.

9. Egynyári kaland

egynyari.jpg

A Balatonról Budapestre költözött, és ott is brillírozott a kamaszos-lángosos romkomunk. Felnőtt problémából több, szívszaggató szerelemből kevesebb volt a harmadik évadban, de Zomborácz Virág humora még mindig pazar. (Kritika)

8. Bizonytalan (Insecure)

insecure.jpeg

Van úgy, hogy az ember nem vágyik másra, mint hogy nagyszájú, színesbőrű csajokkal lógjon együtt egy fél órát. Botrányos viszont, hogy csak nyolc részből áll egy évad, és nem mondjuk 52-ből. (Minikritika)

7. Barry

barry.jpg

Az örök háttérember Bill Hader élete főszerepével ajándékozta meg magát ebben sajátos humorú, meghökkentően erőszakos bérgyilkosos sorozatban.

6. Dear White People

dear-white-people-meeting-scene.jpg

Keresztezd Spike Lee-t a Gossip Girllel, adj hozzá egy kis Mielőtt felkel a nap-típusú ráérős/kötekedős romantikát, majd aktualizáld az egészet annyira napjainkra, mintha épp csak tegnap írták volna a forgatókönyvet és megkapod a jelenleg futó legdühösebb és legmenőbb egyetemista sorozatot.

5. Megszállottak viadala (Killing Eve)

killing_eve_body_1.jpg

A Fleabag miatt a legígéretesebb női sorozat-agytrösztnek tartott Phoebe Waller-Bridge-nek sikerült feje tetejére állítani a sorozatgyilkos utáni hajsza közhelyes műfaját; két megszállott nő feszül egymásnak, a néző pedig csak kapkodja a fejét a képtelen fordulatok láttán. (Minikritika)

4. American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace

americancrimestory.jpg

Azt hittük, az O. J. Simpsonos első évadnál nem lehet jobb, de szerencsére nagyon más lett ez a szociopata sorozatgyilkossal elborzasztó, áldozatainak igazságot szolgáltató barokk sorstragédia. (Minikritika)

3. BoJack Horseman

bojack.png

Az idei évad a #metoo-hullám előtt íródott, mégis az eddigi legrelevánsabb fikciós választ adta rá, mert rajzolt címszereplője, szerethető antihőse ellentmondásos cselekedeteit tette mérlegre. (Minikritika)

2. Atlanta

atlanta.jpg

Egy kreatív energiától duzzadó, ígéretes első évad után Donald Glover emelte a tétet: a második szezon minden epizódja tökéletes, önálló rövidfilm, tele hipnotikusan hajmeresztő pillanatokkal. (Glover-portré)

1. Foglalkozásuk: Amerikai (The Americans)

the-americans-fx-2018-billboard-1548.jpg

Öt évig viaskodtunk az amerikai kertvárosba beépült szovjet ügynökcsalád iránti érzéseinkkel, és a finálé méltón zárta le minden idők egyik legérdekesebb tévés házaspárjának történetét. (Kritika)

 

szövegek: Huszár András, Onozó Róbert, Soós Tamás, Varga Ferenc

https://recorder.blog.hu/2018/12/20/filmrecorder_az_ev_legjobb_tevesorozatai
Filmrecorder. Az év legjobb tévésorozatai
süti beállítások módosítása