Elektronikus tánczene – Év eleji klasszikusok

2016.03.31. 10:45, rerecorder

fatima_ia1wam6sw9drbbbe3gzk.jpg

High end elektronikákra fókuszál rovatunk első 2016-os kiadása: komoly szerzők, komoly és igen jó sorlemezekkel.

tri033cd.jpgHarmadik albumát adta ki az év elején Roly Porter, s bár a

Third Law (Tri Angle, 2016)

című összeállítás stílushatások tekintetében már nem okoz meglepetést, de az még mindig elképesztő, ahogyan a számok megszólalnak. Epikus mélyűri ambient sávokba vegyülnek nehéz indusztriális zajok és visszhangzó kongások, a kettő közötti drone-hullámok pedig olyanok, mintha valami idegen entitás cikázna két különböző dimenzió közt. Vagy mintha a hallgató lenne egyszerre ebben a világban és egy idegenben is.


hdblp031_front_small.jpgVilágépítésben jeleskedik Fatima Al Qadiri (nyitóképen)

Brute (Hyperdub, 2016)

című új nagylemeze is, aminek egyfelől a borítója brutálisan ötletes a teletubby rohamrendőrrel, másrészt a sikeres előző album és a Future Brown megakollaboráció után simán benne volt a levegőben az életmű kicsúcsosodása. Azonban mintha ez szándékosan maradna el: helyette feszültséggel, szorongással és veszélyekkel teli politikus zenét kaptunk, amelyben a védtelen egyén néz szembe valami nagy, fémes, hiperfejlett dologgal. Nehéz grime album, ami sokadik hallgatásra adja meg magát.


ELEKTRONIKUS TÁNCZENEI ROVATUNK KORÁBBI CIKKEI SZÁMTALAN KIVÁLÓ ALBUMMAL.

ziq374_front.jpgTöbb dubstep, IDM és juke inspirálta lemez után új arcával állt elő az Ital Tekként elhíresült Alan Myson, aki a 2000-es évek végén a Planet Mu kiadó egyik húzóneve volt, és úgy tűnik, továbbra is az szeretne maradni. A

Hollowed (Planet Mu, 2016)

talán az eddigi legkomolyabb munkája, ami megőrzi a korábbi kiadványok futurisztikus hangulatát, de a tónusai sokkal sötétebbek, a ritmusai mellőznek minden slágeres megoldást. Jól áll a kísérletezős kedv Mysonnak, de alighanem a parketten nem fogunk találkozni vele egy darabig.


timesig005_front.jpgNehéz pontosan megmondani, de a

Traditional Synthesizer Music (Timesig, 2016)

úgy a huszonharmadik albuma lehet a kanadai Venetian Snaresnek. A kiadványon található tizenkét szám meglepően könnyed és igen pörgős, azt a fajta braindance-t képviseli, amivel a kilencvenes évek közepén, mielőtt elkomorodtak volna, Aphex Twin, Squarepusher és társaik történelmet írtak. A végeredmény így igazán nosztalgikus hangulatú, emberünk pedig jó idegenvezető ebben a korszakban.

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2016/03/31/elektronikus_zenek_ev_eleji_klasszikusok
Elektronikus tánczene – Év eleji klasszikusok
süti beállítások módosítása