Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Rakovszky Zsuzsa

2015.06.23. 17:45, rerecorder

rakovszkyz.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen véget ért az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét is, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi RékaKiss Tibor NoéKemény ZsófiSirokai MátyásTóth KingaKemény LiliTotth BenedekKiss NoémiBabiczky TiborPéterfy GergelyDragomán GyörgySzvoren EdinaTóth KrisztinaTérey JánosDarvasi LászlóGrecsó Krisztián,Hartay CsabaPoós ZoltánKun ÁrpádLanczkor GáborLackfi JánosSzálinger Balázs és Karafiáth Orsolya után a hosszú sorozat zárásaként Rakovszky Zsuzsa válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:


1. 
Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?


Rakovszky Zsuzsa

tea_for_the_tillerman.jpeg1. Abban az időben, amikor rendszeresen hallgattam popzenét (mondjuk, a hatvanas évek második felében) nem volt lemezjátszónk, de még magnónk sem, az öreg  rádiónkat nyekergettem, próbáltam beállítani rajta a Teenager partyt (ami nem is volt egyszerű, tekintve, hogy a Szabad Európán ment), és itt, a nyugati határszélen a bécsi rádiót is tudtuk fogni, volt, ha jól emlékszem, minden hétköznap este hatkor volt valami könnyűzenei műsoruk, amit a konyhában föl-alá járkálva hallgattam. Természetesen nekem is, mint sokaknak az én korosztályomból, nagy élményem volt a Beatles. Az akkori kedvenceim közül ma is meg szoktam hallgatni néha az ausztrál The Seekers együttest, Peter, Paul And Maryt és Cat Stevenst. Később, amikor már volt magnónk (eleinte a jó öreg, szalagos fajtából) sokat hallgattam Joan Baezt meg a Lloyd-Webber-musicaleket.

2. Írás közben nem szoktam zenét hallgatni, nagyon zavarna egyidejűleg a kétféle ritmus (mármint a zenéé meg a szövegé). Fordítás közben viszont gyakran hallgatok valamit, klasszikust is meg popzenét is, főként amikor már csak javítgatom a szöveget.


Rakovszky Zsuzsa legutóbbi regénye tavaly jelent meg Szilánkok címmel.


ez pedig Rakovszky Zsuzsa egyik kedvencétől, Cat Stevenstől a Lady D'Arbanville

https://recorder.blog.hu/2015/06/23/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_rakovszky_zsuzsa
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Rakovszky Zsuzsa
süti beállítások módosítása