Itt a Tudósok új lemeze, a Totál Csehszlovákia! „Nem kell New York, nem kell Moszkva, mert a legszebb Kelet-Európa”

2024.10.21. 12:05, srecorder

tudo_sok.jpg

Október 25-én mutatja be legújabb lemezét, a Totál Csehszlovákiát a Tudósok az A38-on, amin vadonatúj számok mellett régi dalok újragondolt verziói is helyet kaptak. A lemezt most a Recorderen lehet meghallgatni először, még a hivatalos streamingpremier előtt.

2023 végén jött ki legutóbb Tudósok-lemez, a Himnikus idők himnuszaiami nemcsak egy album, hanem „egy komplett gyönyörű opera” volt. Most pedig itt az új, huszadik Tudósok-lemez, ami szintén nem csak egy szimpla album, hiszen új számok mellett remixek és önátdolgozások is szerepelnek rajta.

Ahogy a tudományos jazz-punk-funk zenekar írja: „A Totál Csehszlovákia című lemez egy olyan szuperkorszerű antipop táncdalfesztivál hanganyaga, amelyen a Mutass egy faszt, a Gyere be a diszkóba!, a Basszál és más örökzöldek remixeit hallhatjuk kiváló lemezlovasok, valamint maguk a Tudósok feldolgozásában, emellett olyan vadonatúj számokat, amilyen a Totál Csehszlovákia himnusz.”

És hogy mi áll a lemez koncepciója mögött? drMáriás így fogalmaz: „Miután végtelenül szomorú, terhelt, elviselhetetlen és kilátástalan lett a degeneráltság szintjére züllött politikával, macsó-agresszív szuper-buta háborúkkal és mennybeszállt inflációkkal sújtott világunk, úgy gondoltuk, hozunk egy kis vidámságot egy olyan korra, világra, hangulatra emlékeztetve, amely kedves idiotizmusával, felvállalt elesettségével és békebeli bájával szebbé teheti mai életünket is.”

A borítóképet természetesen drMáriás festette, a felvételeket a zenekar billentyűse, Lehel Olivér készítette a Totyi Studiosban, a kiadó pedig a GrundRecords.

A Tudósok október 25-én, az A38-on mutatja be az új lemezt immár hagyományos, nagyszabású őszi koncertjén. Az est elő részében a Tudósok Drámacsapat viszi színpadra drMáriás szociohorrorja, a Lomtalanítás című regény legdrámaibb fejezetét, az Emmi nénit, amelyben a zenekar tagjai mellett fellép Kovács Ádám dadaista szupersztár és Rozsonits Tamás zenész, rocktörténész, újságíró is. Azt est második részében pedig a Totál Csehszlovákia lemez dalait és legkedveltebb számait játssza a Tudósok. JegyvásárlásFacebook-esemény.

 

Tudósok a Facebookon. drMáriás honlapja.

Fotó: Ritter Doron.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/10/21/itt_a_tudosok_uj_lemeze_a_total_csehszlovakia_premier
Itt a Tudósok új lemeze, a Totál Csehszlovákia! „Nem kell New York, nem kell Moszkva, mert a legszebb Kelet-Európa”
süti beállítások módosítása