Forrai Krisztián - kedvenc 2013-as dalok

2013.12.31. 19:35, Frontrecorder

gesaffelstein_2.jpg

Ahogy már tavaly és tavalyelőtt is tettük, a Recorder szerint 2013 ötven legjobb albumamagyar kiadványai, valamint a személyes lemezlisták után következzenek a kedvenc dalokat feldolgozó évösszegzések! Szerzőink 2011-es és 2012-es favoritjai után 2013-ban is ABC-rendben haladunk, a felvételek egy rögtön meghallgatható mixtape-ben, rövid kommentárokkal, a sort Biczó Andrea nyitotta, majd Csada GergelyDömötör Endre és Elekes Roland után ma Forrai Krisztián a lemezlovas.

Mint az nálam már hagyomány (így tettem 2011-ben és tavaly is), a kedvenc tánczenei trekkekből állítottam össze a listát. Persze ez még így is bődületesen tág halmaz, úgyhogy kénytelen voltam tovább szűkíteni a kört és úgy döntöttem, hogy az agyas, mélyebb tánczenékkel szemben ezúttal az azonnal ható, zsigeri számokat részesítem előnyben (pedig volt bőven favorit az előbbiekből is: Todd Terje: Strandbar, SophieBipp, Matias AguayoEl Sucu Tucu, James Holden: Renata, Motor City Drum Ensemble: Send A Prayer - hogy csak néhányat említsek), idén éljenek a szégyentelen BANGERek!

Íme a szelekció, alatta a számkommentárok:

:

Busta Rhymes Ft. Nicki Minaj: Twerkit

Idén a twerk volt az, ami tavaly a trap, vagyis egy újabb mocskos déli hiphopból mutálódott zsáner, ami ugye a nagy női fenekek, és azok gyors ütemben történő rázása körül forog. A megmackósodott Busta Rhymes is felült a twerk-vonatra (a producer Pharrell és Nicki Minaj, khm, segedelmével), és jamaicai akcentussal feldörmögte az év egyik legszórakoztatóbb parti-hiphop számát, ami engem mindig vigyorgásra késztet.

Buraka Som Sistema: Zouk Flute

A globáltánczenében idén a zouk bass volt a buzz word, engem is egyből levett a lábamról ez a lassú és fülledten szexuális új irányzat, aminek a Buraka Som Sistema rakta le az alapjait ezzel a fülberagadó fuvolamotívumos számmal.

Just Blaze x Baauer: Higher

A Harlem Shake mémalapként lehet, hogy megrázta a világot, illetve Amerikában slágerlista-történelmet írt, de ez a Just Blaze-zel közös Baauer-szám egyenesen földrengéserejű - mintha Godzilla gyalogolna végig a hallójárataidon.

TNGHT: Acrylics

Lunice és Hudson Mohawke tavaly új szintre emelte a trapet a TNGHT név alatt jegyzett EP-vel, idén viszont ezt az egy számot hozták össze - igaz, ez kolosszális lett. A Prodigy rave-korszaka találkozik a trappel, horrorfilmzenei aláfestéssel.

M.I.A.: Bring The Noize

Dö-dö-dö-dö-dö-dö-dö-dö – freekdom!

Tessela: Hackney Parrott

Amikor az oldschool jungle betör az újsulis kattogós brit technóba – még, még, még ilyet!

Mark Pritchard feat. The Ragga Twins: 1234

Kilencvenes évek eleji ragga rave 2013-as módra ma is elképesztően friss brit tánczenei veteránok összefogásából, bo!

Special Request: Ride VIP

Paul Woolford nemcsak az év legnagyobb house-himnuszát jegyzi (Untitled), de az év egyik legváratlanabb fordulataként egy klasszikus jungle-t mai felfogásban visszaidéző konceptalbummal is előrukkolt, rajta ezzel a Lana Del Rey-remixnek induló jóféle aprítással.

DJ Rashad: Let It Go

Idén az amerikai footwork/juke-színtér is felfedezte magának a jungle ritmusokat, melyek honosításában a műfaj legelőremutatóbb producere, a chicagói DJ Rashad jár az élén. Urbángettó jövőzene.

Friend Within: The Renegade

A speed garage-t update-elő újvonalas basszushouse, ami egyben a megunhatatlan Renegade Master feldolgozása = win-win. Ez a szám nincs a Spotify-on, itt hallható.

Alden Tyrell & Gerd: Luv Thang

Gerjedek az ilyen mélyen morgós basszusú dögös house-ra, ettől a számtól pedig főleg kedvem támad bujálkodni.

Panteros666: Baby F-16

Egy igazából semmi extra, de annál hatásosabb rave-szintis house-csapatás a kattant klubslágerek francia mesterétől. Első hallásra beleverődött a fejembe, mint az ácsszög, és azóta sem megy ki belőle.

Clouds: Terrorcore

Nem kell megijedni, nem valami brutál gabba cucc, amit a címe sugall, hanem fain, ghetto-house-szal felütött pumpálós techno a pimaszul fiatal skót duótól.

Gesaffelstein: Pursuit

Morózus, sötét és mégis ellenállhatatlanul szexi, a francia producer (ő van a nyitóképen) nagyon eltalálta ezt a hangást, ez a száma pedig nagyon üt, főleg a klipjével együtt.

Omar Souleyman: Wenu Wenu 

De nem érhet ilyen morcul véget sem ez a mixtape, sem ez az év, úgyhogy jöjjön egy kis szír lakodalmas techno, indulhat a vigadalom, kezdődhet a nóta, tánc, kacagás!

https://recorder.blog.hu/2013/12/31/forrai_krisztian_kedvenc_2013-as_dalok
Forrai Krisztián - kedvenc 2013-as dalok
süti beállítások módosítása