Rázd a Harlem Shake-re!

2013.02.10. 14:26, Frontrecorder

harlemshake.jpg

Harlem Shake, az meg mi? Az év első táncőrülete, amely február legelején tört ki Amerikában és éppen elképesztő tempóban terjed szét a világban. De hogyan lett egy tavalyi trap-slágerből és egy régi hiphop-táncból globális vírusvideó-járvány? Elmondjuk.

A Harlem Shake az ilyen ügyekben tudós Urban Dictionary szerint egy még a nyolcvanas évek legelején, utcai bandaösszecsapásokat imitáló mozdulatokból született hiphop-táncstílus, amely előbb Harlemben volt népszerű, majd divat lett más, elsősorban olaszok és latinók lakta városrészekben is. Aztán persze kikopott a táncparkettekről és az utcákról, viszont a kétezres évek kezdetén ismét hódított, köszönhetően P. Diddy Bad Boy Entertainment-birodalmának, amely számos klipben (például ebben meg ebben) bedobta a felújított - a később Katy Perryvel és Lady Gagával is dolgozó Laurie Ann Gibson által koreografált - Harlem Shake-et. Az alábbi oktatóvideó alapján könnyedén elsajátítható ez a váll- és törzsrázós tánc:

Ugorjunk előre egy évtizedet. Tavaly a Baauer művésznéven alkotó Harry Rodrigues Harlem Shake címmel írt egy trap-számot, amely máig e fiatal tánczenei hibridműfaj egyik alapvetése és legnagyobb himnusza. Ennek a számnak egy részlete szól abban a poénvideóban, amit idén január 30-án töltött fel a YouTube-csatornájára "Filthy Frank", a rózsaszín lycra-ruhában (is) ökörködő amatőr komikus:

Pár nappal később néhány srác megcsinálta ennek a paródiáját, és ezzel megszületett a jelenleg hódító Harlem Shake-séma: először csak egyvalaki táncol, majd amikor bejön a zenében a drop és elhangzik a "Do the Harlem Shakefelszólítás, hirtelen az egész csoport idióta módon tekergetni-pörgetni kezdi a felsőtestét.

Több Harlem Shake-videót mi nem mutatnánk, akiknek ennyi nem volt elég, itt talál belőlük egy elég kerek merítést. Lehet ezt a marhulást, mint jelenséget kritizálni - hogy gyakorlatilag semmi köze az eredeti Harlem Shake-tánchoz - és mélyebben boncolgatni - hogy valóban csúfot űz-e a feketék kultúrájából -, de néhány hónap múlva úgysem emlékszünk már az egészre. Az persze tény, hogy Baauer - és az egész trap-színtér - hatalmas hype-löketet kapott ettől a viral-hullámtól; bár a fiatal producernek aligha van ilyesmire szüksége azok után, hogy a fekete hiphop-zenekreátor nagyágyú Just Blaze csinált vele közös számot:

A poén pedig elég hamar körbeért  - íme, a rapper T-Pain variációja a témára:

https://recorder.blog.hu/2013/02/10/razd_a_harlem_shake-re
Rázd a Harlem Shake-re!
süti beállítások módosítása