Lemeztáska - Karanyi

2013.12.26. 16:01, Frontrecorder

karanyi_2.jpg

Keretbe foglalta az idei évet Karanyi, hiszen az elektronikus zenész-producer januárban tért vissza négy év kihagyás után a Hello (I Gotta Run) című dallal, és decemberben az életigenlő Celebrate Life-fal búcsúzott 2013-tól. A jelenleg egy mellékprojekt, a Rules Band nevű formáció első lemezén dolgozó Karanyi saját bevallása szerint mindig szívesen beszél a kedvenc zenéiről, hát most alkalmat adtunk rá. Lemeztáska-interjúnk mellé meghallgatható a Celebrate Life karácsonyra készült ünnepi verziója.


ZENEI INSPIRÁCIÓIRÓL IS BESZÉLT INTERJÚNKBAN KARÁNYI.


Első zenei emléked

Talán Eberhard Weber egyik lemeze. Weber egy fantasztikus dzsesszbőgős, akit - mint sok más zené(sz)t gyerekkoromban - apám ismertetett meg velem. A nagyszobában egy, a teljes padlót beterítő nagy szőnyeg volt, azon feküdtem és sokat legóztam, vagy rajzoltam, közben szólt a zene. Weber a mai napig az egyik kedvencem - hihetetlenül összetett és sajátos hangszerelésű a zenéje, ami egészen egyedi aurát ad neki.


Első lemez, amit vettél

Kazettán vettem még meg a Prodigy Music For The Jilted Generation lemezét. Őrület zene volt! A Break And Enter szintetizátortémája és vonósai, meg az énekminta olyan mélyen megérintett, mint előtte még semmilyen elektronikus zene. Olyan elemi lendület, olyan hihetetlen energia volt ebben a lemezben, amit az akkori együttesek zenéiben nem találtam meg. A közvetlen baráti körömben akkoriban senki nem hallgatott ilyen zenét és számomra a Prodigy lett az a zenekar, ami megszerettette velem az elektronikus zenét hosszú időre.


Zene, ami zenélésre inspirált

A Pink Floyd Dark Side Of The Moon lemeze és úgy általában a Pink Floyd. Emellett a korai Genesis és az Emerson, Lake & Palmer is nagy szerepet játszott zenei pályám elindulásában. Minden olyan progresszív rockzenekar érdekelt, amelyikben voltak szintetizátorok - lévén, hogy volt egy zongorám, a billentyűs hangszerek nagyon izgattak. Minden jóban van egy kis Pink Floyd!


Kedvenc tánczenei lemez

Ilyen jelenleg már nem igazan van, de régebben határozottan volt, méghozzá LTJ Bukem 2000-es Journey Inwards lemeze. A Watercolours című darabja az egyik kedvencem. Amikor a lemez megjelent, az akkori barátnőmmel többször ment szex alatt is.


Kedvenc downtempo / chillout lemez

Zero 7: Simple Things. Rengeteg szép és szomorú emlékem fűződik ehhez a lemezhez, a zenekar azóta sem tudta felülmúlni ezt az anyagot, a későbbi lemezeik erőtlenek lettek és hiányzik belőlük az a nagyon izgalmas, egyedi finomság, ami itt csúcsra lett járatva.


Kedvenc rocklemez

Legalább annyi rockzenét hallgatok, mint elektronikus zenét, így nehéz lenne erre csípőből válaszolnom. Ami talán most aktuálisan az egyik kedvencem, az a Kula Shakertől a Peasants, Pigs & Astronauts. Hihetetlen jól szól és ötletgazdag post-pszichedelikus zene a kedvenc dob- és gitár hangzásaimmal.


Kedvenc kortárs / modern klasszikus lemez

Steve Reich Music For 18 Musicians műve számomra egyenesen az univerzum zenéje. Benne van minden: nemcsak az érzelmek teljes spektruma, dallamok, hangulatok - ez a mű az élet maga. A születés, a létezés, a lélegzés és minden. Ha az ember lenyugtatja magát és hagyja, hogy ez a közel egyórás mű magába szippantsa, földöntúli érzés kerítheti hatalmába. Aki a tökéletes flow élményt keresi, annak feltétlen ajánlom ezt a művet. Aki pedig nem tudja, mi az a flow élmény, annak meg azért.


Kedvenc popzeneszerző

Danger Mouse, Peter Gabriel, Pharell Williams


VAN, AKI VÉGIGNÉZTE PHARRELL 24 ÓRÁS VIDEOKLIPJÉT?


Kedvenc komoly zeneszerző

Mozart, Rahmanyinov, Gabriel Fauret, Steve Reich és Philip Glass.


Kedvenc komolyzenei mű

Rahmanyinov: III. zongoraverseny, d-moll (Op. 30.) A kutyám is nagyon szereti.


Kedvenc tánczenei producer/előadó

A mostani elektronikus zene számomra nem nagyon jelent többen egydalos előadóknál, akik 3-4 évig tudják megtartani ismertségüket, mert ezek a műfajok jelenleg nagyon szűk határokon belül mozognak. Akiket most éppen kiemelkedően jó iránynak érzek: Andhim, HOSH, Urulu, Pachanga Boys és úgy általában a Boiler Roomban megforduló dj-k.


Kedvenc magyar lemez

Mártha István: Támad a szél. Ez egy egészen ritka magyar mű: a progresszív kortárs zene találkozik benne az elektronikus zenében is használt hangszerekkel és nagyon sajátos hangulat lengi át az egész lemezt, remek előadókkal.


Minden idők legjobb lemeze

Pink Floyd: Dark Side Of The Moon és az Atom Heart Mother.


Zene, ami boldoggá tesz

Steve Reich: Music For 18 Musicians


Zene, ami elgondolkodtat

Max Richter Maria The Poet című műve, Brad Mehldau Highway Rider albuma, vagy Stephan Micus-tól bármi.


Kedvenc zene utazáshoz

Philip Glass-tól a The Hours (Az órák) filmzene a másik nagy kedvencem, amikor inspiratív, minimalista vagy repetitív modern zenéről van szó. Amúgy az utazó zenéket nagyon szeretem, részben ezért is vonzódom talán a country elemekhez, meg a repetitív klasszikus zenékhez.


Kedvenc szombat esti zene

Most éppen a Queens Of The Stone Age …Like Clockwork albuma.


Kedvenc vasárnap délelőtti zene

Most éppen Ryuichi Sakamoto Three albuma.


Kedvenc zene egyedül, a sötétben

Simeon Ten Holt: Canto Ostinato


Kedvenc zene szexhez

Mostanában éppen Efterklang: Piramida.


INTERJÚNK A DÁN EFTERKLANG ÉNEKESÉVEL.


Kedvenc téli zene

Zero 7: I Have Seen


Kedvenc karácsonyi zene

GG Allin Anti Social Personality Disorder Live albuma.


lejegyezte: Forrai Krisztián


Ez pedig Karanyi saját karácsonyi zenéje, a Celebrate Life fél-akusztikus verziója:

https://recorder.blog.hu/2013/12/26/lemeztaska_karanyi
Lemeztáska - Karanyi
süti beállítások módosítása