Érzékiség, vehemencia, lazítás a friss albumhallgatóban

2013.11.21. 12:48, rerecorder

beedeegee.jpg

Haladunk a 'nincsenek új lemezek' tartomány felé, ami ugyebár december, de azért most még akad elég izgalmas és végighallgatható, friss, többnyire jövő héten megjelenő album. Például érzéki szintizés a Gang Gang Dance-alapító Brian DeGraw (nyitóképen) bEEdEEgEE néven kiadott első szólólemezén, második albumánál tart a Night Slugs-nál basszusoló Egyptrixx, harmadik stúdióalbumánál a Death Grips, nagyon sokadiknál a Shearwater (a zenekar vezetője már a Recorderrel is beszélgetett), és beszélgettünk már a Rhye duóval is, melyből az énekes-producer Michael Milosh negyedik lemezét adja ki Milosh néven. Ja, és van egy könnyed duólemez is a Green Day-énekes és Norah Jones countryfeldolgozásaival!

A 4AD-hez szerződött Gang Gang Dance kitűnő lemezei valahogy nem tudnak áttörni a kritikai sikeren - bármennyire is fülbemászó dalokkal jelentkezik a geng. Hát most a zenekarvezető bEEdEEgEE néven SUM/ONE címmel kiadott egy mindenre tojó, mégis remek és szexi szólólemezt, amin természetesen hangszere, a szintetizátor kap központi szerepet, az énekhangokat pedig Alexis Taylor (Hot Chip), Lovefoxxx (CSS) vagy például zenekara énekesnője, Lizzi Bougatsos szolgáltatja. Itt hallgatható.

Egyptrixx ugyan továbbra is a Night Slugs-nál alkot, de a basszusdominancia már szinte egyáltalán nem jellemzi, sokkal inkább egy szintiszimfóniát komponált a Blade Runner idei Vangelis-szel a hatások fő helyén. Itt úszhatunk a hangokban.

Az experimentális Death Grips egy elképesztően jó mixtape után (Exmilitary, 2011) kissé meglepő módon egy nagykiadós szerződést kapott, és egy jó lemez (The Money Store, 2012) után nem túl meglepő módon nem jött ki új főnökével, a tavalyi második stúdióalbum (No Love Deep Web) már botrányok között került ki a netre. Ezúttal semmi botrány nem volt, csak úgy megint kikerült - a zenekar által - a legújabb lemez (itt tölthető) és a Government Plates hozza is az eddigi vehemenciát, ötletességet, szóval csak csekk bátran:


A múlt heti albumhallgatónkban szerepelt Okkervil River oldalhajtásaként alakult Shearwater nem tudta megközelíteni az anyazenekar sikerét, de a Jonathan Meiburg által vezetett formáció új lemeze is jól jelzi a különbségeket a két formáció között, a mostani kilencedik sorlemez (Fellow Travelers) sokkal nyersebb, zajosabb rockzene a lágyabb alt.countrys Okkervil-anyagoknál. A lemez azonban a kedves koncepciója miatt érdemel igazán figyelmet, a Shearwater ugyanis feldolgozáslemezt készített azon előadók dalaiból, akikkel együtt turnézott fennállása során. A széles spektrumú alapanyagból (Xiu Xiu, Coldplay, Jesca Hoop, St. Vincent, Clinic, Folk Implosion) meglepően egységes végeredmény született. Itt csodálkozhatunk.

A Rhye duó debütáló lemezét eleget ajnároztuk ahhoz, hogy nyugodtan az év egyik legjobb lemezének nevezhessük: globálradaros profil, 9/10-es lemezkritika, interjú a kanadai-dán páros európai tagjával. A két producer-előadó már kollaborációjuk előtt is dolgozott külön-külön, hát még sikerlemezük évében kiadtak egy-egy albumot így is. Robin Hannibal a Quadron név alatt jelentetett meg újabb lemezt (Avalanche) a nyár legelején, Michael Milosh pedig most Milosh-ként egyet és ha csak szólókarrierjét nézzük, a 2008-as iii című harmadik után már ideje is volt az újabb jelentkezésnek. A Jetlag című albumon feleségével, a színésznő Alexa Nicolas-szal közösen szülte a dalokat, ugyanolyan éteri, érzéki, finom elektro-soul jellemzi, mint a Woman dalait, de azért ezek a felvételek nélkülözik annak egyszeri zsenialitását. Itt örülhetünk.

És a végére valami könnyed, ami valószínűleg jó hatással is volt egyik készítőjére. Billie Joe Armstrong tavaly kissé kiborult, úgyhogy zenekara, a Green Day most pihen, ő meg visszanyúlt egy szeretett folklemezhez és az Everly Brothers-féle, feldolgozásokból álló 1958-as Songs Our Daddy Taught Us-t egy az egyben feldolgozta Norah Jones társaságában, az eredeti fiú-fiú duetteknek kis csavart adva Foreverly címen. Itt lazít.

https://recorder.blog.hu/2013/11/21/erzekiseg_vehemencia_lazitas_a_friss_albumhallgatoban
Érzékiség, vehemencia, lazítás a friss albumhallgatóban
süti beállítások módosítása