Globálradar – Rhye

2013.04.03. 11:10, rerecorder

Rhye.jpg

A március-áprilisi Recorder magazinban Globálradar néven új rovatot indítottunk, melyben a legjobb új előadókra fogjuk felhívni a figyelmet. Elsőként a kanadai-dán gyökerű Rhye-ra: misztikusságra fogékony, kissé komolykodó, ám perfekt és leheletfinom popzenét játszó duó, melyben a nőinek hangzó angyali férfiének a trúváj.

Megalakulás éve: 2010

rhye-.jpgTagok: Mike Milosh (ének, hangszerelés, producer), Robin Hannibal (producer, mindenféle hangszerek)

Honnan: Milosh kanadai, Hannibal dán, a zenekar Los Angeles-ben alakult

Stílus: absztrakt soul, indie R&B, pop

Kiadók: Innovative Leisure, Polydor / Universal

Olyan, mint: Sade, The xx, Hercules & Love Affair

Történet: Hosszú felvezetés előzte meg a duó közös munkáját, és a Rhye két tagja már több éve csiszolgatta dalait, mire igazán kiforrottak lettek és a világ is megismerhette azokat. A klasszikus képzettségű Mike Milosh családnevén már adott ki elektronikus (nem is teljesen homályba vesző, kísérleti) albumokat a kétezres évek közepétől, Robin pedig a Quadron nevű dán duóval már vert kisebb hullámokat a „mi lesz a következő durranás” vetélkedőn, elektronikus soul kategóriában.

Rhye-Woman.jpgKülön-külön ígéretesek voltak, egymásra találva és tökéletesen egymásra hangolódva (bemutatkozó lemezük masszív egységessége a bizonyíték), pedig be is váltják az ígéretet. Bár már Koppenhágában is dolgoztak együtt a Rhye megalakulása előtt, egymástól függetlenül (viszont mindketten nőügy miatt – és innen már meg is van a lemezcím) Los Angeles-be költöztek és cseppet sem kapkodva megszülték dalaikat. Eleinte szándékolatlanul, aztán direkt nem tolták előtérbe a zenét, és maradtak inkognitóban, de amikor mindenki egy Rhye nevű énekesnő neten talált zseniális dalairól beszélt, azért csak felfedték magukat. Nagyon jól tették, mert ez a nagyon egyszerűnek tűnő, néha egészen jazz-popos, ugyanakkor mégis precízen kitalált, éteri, szexi, magától értetődő popzene olyan, amire minden korban, ma meg aztán pláne nagy szükség van.

Megjelenések: Open EP (2012) The Fall 12” (2012); Woman album (2013. március)

Szexepil: Titokzatosságban a vonzerő, illetve a zene sokszor hűvösen erotikus, akárcsak a lemezborítók, a tagok meg inkább távolságtartóan kúlak.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A néhány hete megjelent debütálás általános kritikai sikere.

Radarjel-erősség: Most nagyon kileng és az alapok is rendben vannak, de a felépítményen idővel alakítani kell, hogy megmaradjon a duó körül a pezsgés.


a lemezt nyitó Open második verziós, ma már hivatalosnak nevezett videója:


itt pedig a korábbi, szeretkezéseket mutató első változat:


a második kislemezhez (The Fall) készült videó


a Rhye élőben, vendégzenészekkel a Los Angeles-i Boiler Roomban, 23 percig:

https://recorder.blog.hu/2013/04/03/globalradar_rhye
Globálradar – Rhye
süti beállítások módosítása