Ötvenöt éves countrylemezt dolgozott fel Billie Joe Armstrong és Norah Jones

2013.10.24. 13:01, Frontrecorder

billiejoeandnorah.jpg

Igen, így van, a Green Day frontembere és a szupersztár zongorista-énekesnő közös albumot készített, és ami még ennél is különösebb, hogy az Everly Brothers duó eredetileg 1958-ban megjelent, tradicionális countrydalokból álló lemezét dolgozták fel. A Foreverly november 25-én jelenik meg, ízelítőül a Long Time Gone című dal itt rögtön meghallgatható.

KINEK AZ ELSŐ ZENEI EMLÉKE AZ EVERLY BROTHERS? ITT KIDERÜL.

songsmydaddy.jpgDon és Phil Everly énekes-gitáros testvérduója az 1958-ban megjelent bemutatkozó albumával - rajta olyan slágerekkel, mint a Bye, Bye Love és a Wake Up Little Susie - a legnépszerűbb rock'n'roll-előadók közé emelkedett Amerikában. Ezért is volt váratlan, hogy a még ugyanabban az évben, 1958 decemberében kiadott második lemezükre tradicionális, és koránt sem csupa könnyed és vidám countrydalokat rögzítettek. A Songs Our Daddy Taught Us című album el is sikkadt, ma már a létezéséről is csak kevesek tudnak. Egyikük Billie Joe Armstrong, aki a saját bevallása szerint néhány éve fedezte fel a lemezt és teljesen beleszeretett; volt egy olyan időszaka, amikor majd minden reggel meghallgatta. Ebből jött az ötlet, hogy feldolgozza az albumot, és hogy egy csavart is vigyen a dologba, kezdettől fogva az volt az elképzelése, hogy egy női előadóval együtt énekelje el a dalokat. Norah Jones-t a felesége javasolta, és mivel valamennyire ismerte, felhívta, ő pedig igent mondott (Norah Jones-nak egyébként nem ez az első country feldolgozásprojektje, lásd itt). A Stereogumnak adott interjúban Jones vakrandihoz hasonlította az első találkozást a stúdióban, de aztán gyorsan "megtalálták a közös hangot" és a dalokat is igen rövid idő alatt, két ötnapos etapban vették fel New Yorkban. Armstrong és Jones az éneklés mellet akusztikus gitáron és zongorán játszott, a kíséretet Tim Luntzel basszusgitáros, Dan Rieser dobos, Charlie Burnham hegedűs és Johnny Lam pedal steel gitáros adta. Jones úgy nyilatkozott, remek szórakozás volt elénekelni ezeket a dalokat, melyek szerinte egyszerűek és nagyon sötétek.

Íme tehát, ilyen, amikor a Billie Joe Armstrong és Norah Jones párban énekel - a Long Time Gone az első közzétett dal a Foreverly című közös albumukról: 

Ez pedig a dal az Everly Brothers előadásában:

https://recorder.blog.hu/2013/10/24/otvenot_eves_countrylemezt_dolgozott_fel_billie_joe_armstrong_es_norah_jones
Ötvenöt éves countrylemezt dolgozott fel Billie Joe Armstrong és Norah Jones
süti beállítások módosítása