Itt az új, meglepő David Bowie-lemez, a Blackstar!

2016.01.08. 12:00, rerecorder

david-bowie.jpg

David Bowie 2013-ban, tíz év szünet után, totális meglepetésként adott ki egy új nagylemezt (The Next Day), miután január 8-ai születésnapján a semmiből megjelentetett egy új dalt. Azóta - bár 2003-as szívinfarktusa óta csak elvétve, egy-egy dal erejéig, vendégként állt színpadra, így turnét sem tervez - kifejezetten aktív a korábban sokak által már nyugdíjazott előadó. Klipekkel (The Stars (Are Out Tonight), The Next Day, Valentine's Day, Love Is Lost a James Murphy-féle remixben), különféle életjelekkel (például bemutatta száz kedvenc könyvét, Louis Vuittonnal kalandozott) folyamatosan szerepel a hírekben, 2014-es életműösszegző kiadványain (Nothing Has Change), mint utólag kiderült, már a következő albumának meghökkentő hangzását előlegezte meg két friss dallal, amit aztán 2015-ben szintén titkos lemezfelvétel követett, év végén pedig új dalok (a friss lemezt először egy sorozat főcímzenéjeként, részletében felvezető Blackstar, majd a még annál is jobb Lazarus) harangozták be azt, hogy a talán legnagyobb hatású popzenész 69. születésnapján, azaz ma, 2016. január 8-án a teljes Blackstar album is megjelenjen. 

blackstar_album_cover_1.jpgA 2003-as Reality albumot követő turnén Bowie szívinfarktust szenvedett, a koncertsorozat félbeszakadt, az énekes pedig tíz éven át csak nagyon szórványosan adott életjelent magáról, többnyire egy-egy vendégéneklés, alig kihallható vendégvokál, vagy egy-egy váratlan színpad vendégmegjelenés erejéig, így a 2013-ban a semmiből kiadott The Next Day album óriási visszhangot váltott ki, és mivel a karrier nyolcvanas évek közepétől számított szakaszának talán legjobb albuma lett, óriási sikert is aratott. A 2014-es válogatáslemezeken és külön kislemezként is kiadott Sue (Or A Season Of Crime)/'Tis A Pity She Was A Whore dalpáros azonban már azt is jelezte, hogy Bowie nemcsak aktív fog maradni, hanem hű is magához, hiszen a visszatérés életerős önidézései után - egész pályájára jellemző módon - ezúttal is valami teljesen mással folytatja, amint azt rajongói lényegében el is várják tőle. A jazzes-experimentális dalok kijelölték a ma megjelent új album hangzásvilágát, az időközben Lazarus címmel sci-fi musicalt is írt dalszerző (a musical címadó dala a friss lemezen is szerepel) ezúttal egy jazz-zenekar, a Donny McCaslin fúvós (szaxofonos, fuvolás stb.) által vezetett kvartett társaságában és egy másik jazz-zenész, Ben Monder gitáros rögzítette 2015 elején, hogy hűséges producertársával, Tony Viscontival az év második feléig dolgozzanak a felvételeken (és például beemeljék két dalba a most visszatért LCD Soundsystem-vezér, James Murphy ütősjátékát). A hétszámos, 41 perces, összességében egyik korábbi Bowie-albumhoz sem fogható kiadvány leginkább Scott Walker kései, erősen kísérleti lemezeit idézi, de ez nem meglepő, hiszen Bowie már a hatvanas évek végén hangoztatta, hogy példaképének tartja a másik nagy dalszerzőt. A Blackstaron - amin Kendrick Lamar is elismert inspiráció - hiphopos grúvok, jazzes szólók, experimentális hatások gyúródnak össze végeredményben ezúttal is könnyen felismerhetően bowie-san, de ez a bátor és hatásos album még egészen biztosan sok meghallgatást kíván - kezdhetjük is!

(X) David Bowie Blackstar című új albuma már Magyarországon is elérhető!

Töltsd le az iTunes-ról: http://bit.ly/BlackstarIT

Töltsd le a Google Play-ről: http://bit.ly/BlackstarGP

Vedd meg cd-n a Media Marktban: http://bit.ly/BlackstarMM

Hallgasd a Spotify-on: http://bit.ly/BlackstarSP1 

Hallgasd a Deezeren: http://bit.ly/BlackstarDE


a lemezhez tartozó friss videó, a Lazarus klipje, amelyb
en Bowie színészi alakítása az elképesztő: 


az elsőként közzétett, és az előzőhöz hasonlóan Johan Renck (azaz az egykori Stakka Bo) által rendezett tízperces Blackstar szintén túlvilági videója, amelyben meg az egész kisfilm maga egy igen komoly mindfuck


és az egy évvel ezelőtti életműösszegzésen szereplő, de mint utólag kiderült, már az új albumot beharangozó Sue (Or In A Season Of Crime) klipje: 

Címkék: lemez album david bowie
https://recorder.blog.hu/2016/01/08/itt_az_uj_meglepo_david_bowie-lemez_a_blackstar
Itt az új, meglepő David Bowie-lemez, a Blackstar!
süti beállítások módosítása