A spiritualitás összefér a vérpezsdítő ritmusokkal. Àbáse: Awakening (lemezkritika)

2024.10.07. 13:38, RRRecorder

abas_1.jpg

Bognár Szabolcs - akivel itt olvasható nagyinterjúnk - és ezúttal héttagú zenekara a spirituális jazzt hozza össze az afrobeattel, funkkal; de még magyar népzenei idézettel is találkozhatunk a széles ívet bejáró, nagyszerű Awakeningen. Ez a kritika először a Recorder magazin 117. számában jelent meg.

A spiritualitás összefér a vérpezsdítő ritmusokkal. A „spirituális jazz” hagyománya John és Alice Coltrane-ig vezet vissza, mostanában az elkötelezett jazzisták világán kívülről is látható reneszánsza van, és a hiphop-funk-jazz-soul színtérről, majd egyéni hangú globálfúziójáról ismert Bognár Szabolcs ehhez csatlakozik (ezúttal) héttagú zenekarával. De az afrobeatet, funkot sem tagadja meg; van még magyar népzenei idézet, visszafogott mértékű elektronikus zenei beütés is.

Bár Bognár a zenekarvezető, a dalokat legtöbbször a fúvósok játéka viszi előre (Zahár Fanni, Ori Jacobson); érdemes még kiemelni Ziggy Zeitgeist dobos parádés, a hiphop és a funk szellemiségét mindig hordozó játékát.

De fontosabb, hogy nagyon egyben van a zenekar, meg a lemez egésze is: az emelkedett meditációtól a groove-os tánczenén át a játékosságig széles ívet jár be, de végig viszi magával a hallgatót. Minden szinten – dallamok, hangulat, zenészi teljesítmények, rejtett finom ötletek – nagyon szerethető lemez.

abase_1.jpgElőadó: Àbáse

Cím: Awakening

Kiadó: Oshu

Megjelenés: 2024. július 5.

Műfaj: spirituális jazz

Kulcsdal: Orbit Sirius (Sunmo Mi Ee)

 

 

8,5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2024/10/07/_base_awakening_lemezkritika
A spiritualitás összefér a vérpezsdítő ritmusokkal. Àbáse: Awakening (lemezkritika)
süti beállítások módosítása