„Igazat mondok arról, hogy hazudok” – Klippremier a Spotify Equal-nagykövet cserihannától: ember NEM élhet törött lábbal

2024.07.04. 15:03, srecorder

cserihanna_embernemelhettorottlabbal.jpg

A költői túlzásokról és az általunk sokszor kiszínezett, túlszínezett, átszínezett történetekről szól cserihanna első megjelenése a Spotify Equal magyar nagyköveteként.

2023 egyik nagy felfedezettje volt cserihanna, akit ismerhettünk már bábrendezőként, és a szuper nevű, világzenés cseRihannák éléről, de ez sem készített fel roppant szórakoztató első lemezére, a Kikötőre („egy igazán egyéni hangú előadó bemutatkozása” – írtuk kritikánkban). A viccekkel, szorongásokkal és pompás szójátékokkal teli album a Recorder év végi listájára is felkerült, Hanna pedig Junior Artisjus-díjas lett dalszerzőként. Ezt követi most az újabb elismerés, év végéig ugyanis ő lesz a Spotify női előadók egyenjogúságát támogató programjának, az Equalnek a magyar nagykövete, OHNODY, Solére, Sisi és ajsa luna után.

„Utamat olyan női dalszerzők kövezték ki, akik bátran mertek dalaikban személyes hangvételt megütni, humorosak lenni, nem féltek néha csúnyának látszani, és a saját hangjuk erősebb tudott lenni, mint bármilyen külső elvárás. Sokszor mondom, hogy nem érdekel, hogy nő vagyok, nekem ettől nem nehezebb, és nem szeretek erre hivatkozni, ha valamilyen kudarc ér, és akkor sem, ha sikerben van részem. Én így élem meg az egyenlőséget, még akkor is, ha ez néha szorongásból vagy kisebbségi komplexusból fakad” – írta Hanna. „Örülök, hogy képviselhetem a Spotify kezdeményezésén keresztül azokat a nagyszerű női előadókat, akik minden nap azon dolgoznak, hogy se előny, se hátrány ne származzon abból a puszta tényből, hogy nők!”

cserihanna egy új dalt is kiadott ma, ami itt, a Recorderen debütál, és arról szól, hogy egy szórakoztató sztoriért hajlamosak vagyunk költői túlzásokba esni. „Az életben általában törekszem arra, hogy ne a költői túlzások eszközeivel meséljek el egy történetet, és az igazság javára húzzam meg a szövegeimet, vagy beszámolóimat, ne az emberekre gyakorolt hatás alapján, de ez nem mindig sikerül.

Idővel, ha sokszor mesélünk egy sztorit, a részletek elkezdenek kikopni, és már tudjuk, hol szoktak nevetni, meglepődni, megijedni. Ezekre a részekre külön rádobunk még egy kicsit néha, és egy idő után fogalmunk sincs már, hogy mi is történt valójában. Így torzulnak az emlékeink, és születnek az urbán legendák, pletykák és ütős sztorik” – mesélte Hanna. „Bennem sokszor felmerül a kérdés színházi és zenei alkotóként egyaránt, hogy a történetmesélés vagy a történet igazsága a nagyobb szentség, és boldog vagyok (és azt hiszem más is boldog lehet), hogy művészettel foglalkozom és nem vagyok teszem azt történész.”

„A TOTÁLIS HÜLYESÉG ÉS A VÉRKOMOLYSÁG ORGANIKUSAN KEVEREDIK BENNEM” – INTERJÚNK CSERIHANNÁVAL

 

A Spotify Equal Magyarország műsorlistája, a borítón cserihannával:

 

„CIKI, TRÉFÁS, BEVÁLLALÓS” – BONGOR, CSERIHANNA, HENRI GONZO ÉS MIHALIK ÁBEL KEDVENC 2023-AS ZENÉI

 

cserihanna a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Kovács Kinga.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/07/04/cserihanna_spotify_equal_nagykovet
„Igazat mondok arról, hogy hazudok” – Klippremier a Spotify Equal-nagykövet cserihannától: ember NEM élhet törött lábbal
süti beállítások módosítása