Csillagközi utazásra mentek a magyar jazzmetál punkjai – Itt a Kajgūn új, 20 perces elborulása

2024.10.18. 08:27, srecorder

118518300_1619833471534780_1649575572257917732_n.jpg

A Kajgūn soha, semmit nem játszik el kétszer ugyanúgy, minden zenéjét rögtönzi, dalaik azonban nem csak emiatt különlegesek.

„Amikor az Oddha Raur tételeit visszahallgatom, egy zeneileg érettebb arcunkat vélem felfedezni. Szerintem vakmerőbbek lettünk, és jóval többet kísérletezünk, mint korábban. Kimozgunk a kényelmes ritmusokból, olykor túlmegyünk a hagyományos tonalitás határain, és bátrabban használunk új hangszeres vagy improvizációs megoldásokat. Összességében abba az irányba indultunk el, amerre személy szerint vinni szeretném a Kajgūnt. Alapvetően ez a lemez metálosabb, mint a Daogoad, ugyanakkor a műfajok közötti kalandozást továbbra is csináljuk, mert örömet okoz” – meséli Söptei Balázs gitáros.

„Itt jön a képbe a Gurro, melyben teljesül régi vágyam, ugyanis ambient/drone zenei elemeket alkalmaztunk benne. Egy súlyos indításból érkezünk meg a teljes chill állapotba, a gitárral háttérbe vonulok, átadom a helyet a többiek lágyabb hangszíneinek. Ettől lesz egy elszállós hangulata az egésznek, de az is más, mint amilyen korábban lenni szokott, egy csillagközi utazás, mely elég hosszú ahhoz, hogy minden, és mindennek az ellenkezője is megtörténjen. Aztán hogy mindez hova tart, nem lövöm le a poént, hallgasd/nézd meg.”

Kajgūn a világzenés-doomjazzes Modef és a sludge/stoner/doom metalos Vanta összeolvadásából jött létre, céljuk a jazz és a totális improvizáció harmóniaközpontú újragondolása metál- és világzenés elemekkel. „Mi vagyunk a jazzmetál punkjai” – mondja magáról a zenekar, amelynek hangzását a súlyos, doomjazzsludge-os alapok és a rájuk építkező hegedű-, szaxofon-, teremin- és szintetizátor-harmóniák határozzák meg, valamint olyan előadók hatásai, mint a Shining, a King Crimson, vagy a Tangerine Dream, illetve a magyar színtérről a Korai Öröm és a Másfél.

November 22-én a második nagylemezüket hozzák ki Oddha Raur címmel, amiről decemberben mi mutattuk be a monumentális – több, mint félórás – Raurt is. Az új anyagot még 2022-ben rögzítették két alkalommal a budapesti Csend Stúdióban Mazán Attila hangmérnökkel. Zeneileg az Oddha Raur szabadabban kalandozik stílusok és zenei korszakok között, mint a szintén szuper Daogoad című bemutatkozó album, és a sludge vagy a pszichedelikus rock mellett nagyobb teret kap rajta az ambient és a progresszív/art rock is.

309318458_512453024220748_7588862484297002007_n.jpgA Kajgūn 2022-ben a Csend Stúdióban.

Az album a zenekar Bandcamp-oldalán lesz elérhető digitális formában (előrendelni már lehet), a borító az Entrópia Architektúrában is játszó dobosuk, Mesterházy Győző munkája.

oddha_raur_album_cover_by_gyozo_mesterhazy.jpg

 

Kajgūn a Facebookon. Instagramon.

nyitókép: Frank Olivér (infinitebeat.hu)

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/10/18/csillagkozi_utazasra_mentek_a_magyar_jazzmetal_punkjai_itt_a_kajgun_uj_20_perces_elborulasa_gurro
Csillagközi utazásra mentek a magyar jazzmetál punkjai – Itt a Kajgūn új, 20 perces elborulása
süti beállítások módosítása