Különleges helyszínen mutatja be új lemezét a Söndörgő, amin Chris Potter is játszik

2024.04.09. 16:54, srecorder

28893.jpg

Nyáron a Snarky Puppy-főnök Michael League kiadójánál, a GroundUP Musicnál jelenik meg a Söndörgő nyolcadik albuma, a Chris Potter közreműködésével készült Gyezz, amit élőben november 15-én mutatnak be az Eiffel Műhelyházban.

A Söndörgő 1995-ben alakult, a mai tagok szinte együtt nőttek fel a zenekarból, az öt zenészből ugyanis négyen ugyanabba a zenészcsaládba tartoznak: a három testvér – Eredics Áron, Benjámin és Salamon – és unokatestvérük, Eredics Dávid. (Hozzájuk csatlakozott 2020-ban, a zenekar eddigi egyetlen tagcseréje során a Nagy Emma Quintet bőgőse, Dénes Ábel, aki a bőgőn és csellótamburán játszó, egyetlen nem-Eredics tagot, Buzás Attilát váltotta.) Szellemi hátországukat a közel ötven éve fennálló, autentikus délszláv népzenét játszó, legendás Vujicsics Együttes jelenti, benne további Eredics-muzsikusokkal, apa- és nagybáty-figurákkal.

A Söndörgő sodró lendületű délszláv zenét játszik, amelyben egyszerre keveredik a tradicionális zenék ősisége, a klasszikus zene kifinomultsága, a rockzene energiái és Bartók gondolkodásának tisztasága. Elsődleges hangszerük a szerb és magyar népzenében egyaránt népszerű tambura, de hangzásképük fontos elemei a fúvósok és a harmonika is. Mélyen ismerik zenei világuk gyökereit, tudományosan is (mind a négy Eredics-tag tanít a budapesti Zeneakadémia Népzene Tanszékén), számukra mégsem az az érdekes, hogy a tradicionális zene mit jelentett egykor, hanem az, hogy mit jelenthet ma és mit holnap.

AZ UTÓBBI HARMINC ÉV LEGFONTOSABB MAGYAR FOLKLEMEZEI – KÖZTÜK A SÖNDÖRGŐVEL

Első lemezeik még erőteljesebben szóltak arról, hogy mit tudnak a hagyományból magukba szívni – ezt tükrözi egyebek mellett közös albumuk a macedón zene legendájával, Ferus Mustafovval –, a 2010-es, 60 országban forgalmazott Lost Music of the Balkans című lemeztől fogva azonban érdeklődésük egyre inkább arról szól, hogy mit tudnak a hagyományhoz hozzáadni. 2019-es lemezük, a Nyolc 8 Nyolc már egy műfajokon túli világ képviselője: a műfaj itt már maga a Söndörgő volt.

A zenekar számára 2024 újabb fordulópontot jelent, hiszen új lemezük az amerikai GroundUP Music kiadónál jelenik meg, és a neves jazzszaxofonos, Chris Potter is játszik rajta. Az új albummal így a Lost Music of the Balkans által megkezdett utat folytatják, amelyen a klasszikus zenei igényű kompozíciók mellett a jazz szabad levegőjét árasztó improvizációk is teret kapnak. Az új albumról már játszottak részleteket a Zeneakadémián adott, Kelemen Kvartettel közös balkános-bartókos koncertjükön, de a lemezbemutatót az egykori Északi Járműjavítóban, a felújítása óta az Operaház új művészeti központjaként üzemelő Eiffel Műhelyházban tartják november 15-én. (Itt volt a legutóbbi Dzsúdló-album, a Kincugi albumhallgató bulija is ősszel, erről itt írtunk.)

Jegyek elsőként a regisztrált Live Nation-tagok számára lesznek elérhetők április 10-én, 10 órától, a teljeskörű jegyértékesítés pedig 11-én, 11 órakor indul a www.livenation.hu oldalon. Facebook-esemény itt.

nyitókép: The Orbital Strangers

https://recorder.blog.hu/2024/04/09/kulonleges_helyszinen_mutatja_be_uj_lemezet_a_sondorgo_amin_chris_potter_is_jatszik
Különleges helyszínen mutatja be új lemezét a Söndörgő, amin Chris Potter is játszik
süti beállítások módosítása