Végre Magyarországon a Spiritualized! – Itt vannak a negyedik Bartók Tavasz fellépői

2024.02.01. 14:14, srecorder

spiritualized_1.jpg

Először játszik Magyarországon a brit pszichedélia és spacerock egyik óriása, a Jason Pierce vezette Spiritualized, középkori verseket bújtat elektronikába a National gitárosa, és Bartók-koncertet ad, plusz a nyáron érkező új lemezéről is játszik a Söndörgő a negyedik Bartók Tavaszon, amit idén április 5. és 14. között rendeznek meg a fővárosban.

Bartók örökségének nyomába ered a Söndörgő és a Kelemen Kvartett. A közös koncert gerincét adó Bartók-művek mellett a 2024 nyarán megjelenő legújabb Söndörgő-albumból is kap majd egy kis ízelítőt a Zeneakadémia közönsége. Balog József az erdélyi származású zeneszerző, Szabó Csaba zongoradarabjait tűzi műsorra a Budapest Music Centerben, míg a szikrázóan tehetséges Karosi Júlia az észt zongoraművésszel, Kristjan Randaluval és a kanadai trombitással, Ingrid Jensennel közös, saját kompozíciók mellett népdalfeldolgozást és többek közt Bartók-darabok átiratait is tartalmazó Inner Voice című új lemezét mutatja be a Magyar Zene Házában.

„BÁRMELYIK PILLANATBAN MEGRAGADHATJA VALAKI A VÁLLAM, ÉS FELRÁZHAT” – SPIRITUALIZED-INTERJÚNK

Szintén a Bartók Tavaszon vendégeskedik Japán vezető elektronikus zenei producere és képzőművésze, Ryoji Ikeda, akinek matematikai modellek segítségével vezérelt live setje egy futurisztikus jövőbe repíti majd a nézőket. Április 7-én, az Akváriumban ad először koncertet Magyarországon az angol neopszichedelikus rockzene meghatározó formációja, a Jason Pierce (nyitóképünkön) által alapított Spiritualized, akik nélkül a Tame Impalától az MGMT-n át a King Gizzard & The Lizard Wizardig számos zenekar máshogy szólna ma.

A Müpában hallhatja először élőben magyar közönség a Grammy- és Oscar-díjas kínai zeneszerző, Tan Dun monumentális, a nyugat-kínai világörökségi helyszínen, a Mokao-barlangokban eltöltött hosszú meditáció által ihletett Buddha-passióját. A több mint hatvan éve pályán lévő osztrák zongoraművész, Rudolf Buchbinder a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként örök kedvence, Beethoven valamennyi zongoraversenyét készül eljátszani két koncerten.

SZOMORÚ SZÁMOK ZÜLLÖTT SZERELMESEKNEK – THE NATIONAL-PORTRÉNK

Az Énekek éneke című programra a zsidó liturgiában meghatározó kántorművészet olyan kiválóságai érkeznek a Müpába, mint a világszerte ismert Avraham Kirshenbaum, a Bethlen téri zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel vagy az amerikai Nissim Saal, míg az ifjabb generációt a müncheni Ohel Jakob zsinagóga főkántora, Chaim Stern, valamint Rudas Dániel és Raáb Gábor képviseli majd. Igazi csemegének ígérkezik a francia zeneszerző és producer, David Chalmin, illetve a National gitárosa, Bryce Dessner közös projektje, az Electric Fields, amelynek célja, hogy a modern hangszerelési technikákat segítségül hívva varázsolják maivá és időtlenné három kivételes női zeneszerző költeményeit a középkortól a barokkig.

Közép-Európa egyik legjelentősebb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo 2024-ben is a főváros szívébe hozza a szcéna legfrissebb előadóit Afrikától a Balti-tengerig, a bantu punktól észt hárfásokon és balkáni rezeseken keresztül a fúziós etnojazzig.

„MÁSOK DALAI TÖKÉLETESEBBÉ TETTÉK AZ ÉLETEMET” – MÁSIK SPIRITUALIZED-INTERJÚNK

Sűrű lesz a táncrajongók naptára is, hiszen két hazai bemutató mellett egy igazi világklasszis előadás is érkezik a fesztiválra. A világhírű, nagy hagyományokkal rendelkező Les Ballets de Monte-Carlo a Nijinsky-díjas Jean-Christophe Maillot Hamupipőke-koreográfiáját hozza el az Erkel Színház színpadára, a Duna Művészegyüttes bemutatóját a székelykapuk szimbolikus üzenetei inspirálták, míg a FrenÁk Társulat új darabjának két, egymást egyszerre ellenpontozó és kiegészítő része korunk ellentmondásaira reflektál. Guessous Majda Mária „Mesi”, Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes nagy sikerű, a 2022-es Bartók Tavaszon bemutatott összművészeti produkciója a magyar és arab népzene kapcsolatát állította a fókuszba, ezúttal azonban a Tiszta forrás Bartók török gyűjtéseire és a Bartókon nevelkedett török zeneszerzők műveire támaszkodva, zene és tánc kapcsolatán keresztül készül megismertetni minket a bartóki életmű néhány jellegzetes darabjával.

422555244_798963818937651_2210427023834586317_n.jpgBarbara Hannigan.

A fesztivál programjából nem hiányozhat a képzőművészet sem; a Szépművészeti Múzeum a Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködve az Egyesült Államokba kivándorolt magyar fotográfusok – köztük Martin Munkácsi, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László – munkáiból rendez tárlatot, a Magyar Nemzeti Galéria mintegy kétszáz műalkotásból álló életmű-kiállításának középpontjában a zseniális festő, Anna Margit áll, a Ludwig Múzeum pedig a német Chet Bakerként is emlegetett trombitás, Till Brönner európai identitást kutató fotósorozatának ad otthont, a költészet napját pedig a Müpában ünnepelheti a közönség.

https://recorder.blog.hu/2024/02/01/vegre_magyarorszagon_a_spiritualized_itt_vannak_a_negyedik_bartok_tavasz_fellepoi
Végre Magyarországon a Spiritualized! – Itt vannak a negyedik Bartók Tavasz fellépői
süti beállítások módosítása