„Soha ennél rosszabb poplemezt a világnak!” – A Qualitons kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.02. 10:08, soostamas

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, idén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Tavaly azért hoztuk össze Boros Levit (dob), Szőke Barnát (gitár) és Hock Ernőt (basszgitár) egy közös év végi listára, hogy ha már feloszlott a Qualitons, legalább itt együtt szerepeljenek – aztán a reunion-interjúnkból kiderült, hogy a háttérben egy pillanatra sem hagyták abba a közös zenélést. 2023 egyik örömteli híre volt, hogy újra van Qualitons, sőt, 2024-ben nagylemez és nagykoncert is lesz (májusban, a Zene Házában) – természetes, hogy közös lista is van, most már tényleg zenekari. (Igazolt hiányzó: Menyhei Ádám billentyűs.)

Boros Levente és Hock Ernő. Fotó: Frank Olivér. 

HOCK ERNŐ
(The Qualitons, Jü, Decolonize Your Mind Society, Zuboly, Daveform Quintet)

Kenji Kihara / Miyauchi Yuri - Pinch 6

Hermanos Gutiérrez - Live in KEXP

Flowdan - Baddadan

Azzurro 80 - Equilibrio

Trondeim Voices - Please Proceed

Budos Band - Live in KEXP

9th Wonder - Carmel City

Palotai Csabi - The Trail

Trondheim Jazz Orchestra - Fruity Looty

Huelgas Ensemble - Ludwig Daser - Polyphonic Masses

Fotó: Komróczki Dia.

SZŐKE BARNA

Elég nehéz összerakni egy ilyen listát, mert most jövök rá, hogy nem nagyon hallgatok aktuális zenét... mondjuk ezeket legalább tényleg agyonhallgattam.

Dina Ögon: Mormor

Ezt a dalt nem tudom kikapcsolni, most is, amíg megkerestem a linket, meg kellett hallgatnom háromszor. :D A dal magyar címe: Nagymama, és akkor fedeztem fel, amikor épp nagymamám 80. szülinapjára utaztunk. Fogalmam sem volt (mivel nem tudok svédül), hogy mit jelentenek a sorok, csak hallgattuk a kocsiban és flasheltünk a családdal, hogy milyen szép ez a dal. Aztán nem hagyott nyugodni, megérkeztünk a buliba, és rákerestem a dalszövegre, bedobtam a Google Translate-be, és wow, nemcsak a dal, de a dalszöveg is csodálatos. Véletlen? Aligha.

Jalen Ngonda: Come Around and Love Me

Talán a legizgibb és számomra instant favorit kategória, ami a napokban talált meg. Jalen Ngonda 2023-as, szeptemberben megjelent nagylemeze. Ez egy tökéletes soullemez, 11/11. :) Nincs rajta egy rossz dal sem, tényleg. Jalen minden soulklasszikust megidéz, de úgy, hogy közben megmarad hiteles singer-songwriternek. Külön extra pont a Daptone kiadónak, hogy bevállalták a mono kiadást. Igen, a lemez mono, így teljesen más feelinget ad, és minden eszközön kiválóan szól! Erről az előadóról szerintem fogunk még sokat hallani. Egy Grammy minimum, de lehet több is befigyel majd, tuti...

33.3: Only Gonna Let You Down

Imádom ezt a dalt, és ezzel együtt rongyosra is hallgattam. Újabb neo-soul őrület, kiváló mókushanggal. :) Egyébként a Jungle-ből ismert Lydia Kitto és J Lloyd közös side projektje.

Jungle: Volcano

Soha ennél rosszabb poplemezt a világnak. Hihetetlen, hogy mennyire cool az egész. Imádom. Sokat pörgött, mind a zene, mind a táncos klipjeik. Bár lehet most már túl mainstreem, de a Jungle pont az a fajta projekt, ami hosszú évekig építkezett és jutott el a nagyközönséghez. Ez is szimpi, kitartóan csinálják a dolgokat, saját világot teremtenek, mind zeneileg, mind vizuálisan, ezt nevezik nagybetűs trenddiktálásnak.

 

weil-andras.jpgFotó: Kevin Campean.

WEIL ANDRÁS
(The Qualitons, Odd ID)

Én sem idei zenéket hallgattam idén, viszont összeállítottam egy nagylemeznyi dalt azokból a kedvenc idei megjelenésekből, amiket producáltam, rögzítettem, kevertem.

 

 Fotó: Frank Olivér.

BOROS LEVENTE
(The Qualitons, Amoeba, Speiz Boiz, Fixi 4, The Mabon Dawud Republic, Áron András & the Black Circle Orchestra, Pénzes Máté és a Zseb)

Én most nem keresgéltem 2023-as zenéket, viszont készítettem egy karácsonyi mikszet a vinylgyűjteményemből:

„A JAZZBOIS LEGYEN VILÁGHÍRŰ, KÖVETELEM!” – LEVI, ERNŐ ÉS BARNA 2022-ES KEDVENCEI

 

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

 

nyitókép: Kevin Campean

https://recorder.blog.hu/2024/01/02/a_qualitons_kedvenc_2023-as_zenei
„Soha ennél rosszabb poplemezt a világnak!” – A Qualitons kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása