Budapesten koncertezik a Kings of Convenience!

2022.05.18. 08:50, srecorder

mupa2022_23_kingsofconvenience.jpg

Pályafutása első magyarországi koncertjét fogja adni az egyik legnagyobb hatású indiefolkos-akusztikpopos zenekar, a norvég Erlend Øye és Eirik Glambek Bøe duója. A Kings of Convenience hosszú kihagyás után tavaly egy remekbeszabott albummal tért vissza (Peace or Love), amit szeptember 26-án a Müpában is bemutatnak.

Simon & Garfunkel zenei hagyományát kardigánmeleg popslágerekben ápoló, a 2004-es Riot On An Empty Streettel szerintünk a norvég könnyűzene egyik csúcsteljesítményét és minden idők legjobb kandallólemezét elkészítő Kings of Convenience nagy kedvencünk, az első lemezüket újrajátszó turnéjukért egészen Bécsig mentünk. „Nem tudom, milyen lehetett egy Simon & Garfunkel-koncert a 60-as években, de most már nem is kell annyira elképzelnem, mert szerintem valami olyasmi, mint a Kings Of Convenience Bécsben”írtuk az annak idején programadó című (Quiet Is The New Loud), és az akkor new acoustic movementként emlegetett színtér egyik alapját lerakó album végigjátszó koncertjéről.

„Túlzás lenne azt állítani, hogy amikor az ezredforduló környékén feltűnt Erlend és Eirik duója, annyira zajos sikert arattak volna, de a 2001-ben megjelent debütálásnak, a döntően két énekhangra, két akusztikus gitárra és szomorkásan fülbemászó dallamokra épülő Quiet Is The New Loudnak mégis sikerült olyan közegbe betalálnia (a hasonló zenei szellemiségű Alfie, Badly Drawn Boy és Turin Brakes egymást kiegészítő-erősítő támogatásával karöltve), amelyik pont arra várt, hogy a „halk legyen az új hangos”. A szép csendben összeszedett nagyon hűséges rajongótábor aztán tovább gyarapodott a 2004-ben, az első lemeznél is jobban sikerült Riot On An Empty Street megjelenése után, köszönhetően a Világ Egyik Legjobb Hangulatú Videójával (Pléden gitározás hanyatt dőlve! Virágok lerázása a fáról! Focizás a fűben!) megtámogatott Misreadnek, de legfőképpen Erlend bohókás-aranyos táncával feldobott I’d Rather Dance With You-nak. A 2009-ben megjelenő harmadik lemez, a Declaration Of Dependence már nem sok újdonságot tett hozzá a zenekar életművéhez, igaz, nem is vett el belőle és két újabb szuper slágerre (Mrs. Cold, Boat Behind) azért ismét futotta” – összegeztük akkor a pályát, amihez azóta 2021-ben a nem kevésbé kiváló Peace or Love csatlakozott, amely év végi zenészlistáinkon is előkerült.

Az Esti Kornélos Lázár Domokos például így coming outolt: „A Kings of Convenience az egyik kedvenc zenekarom, a Spotify-om szerint idén őket hallgattam a legtöbbet. Ez azért sem meglepő, mert otthonlevésre nincs náluk jobb hallgatnivaló. A Lázár tesókra is nagy hatással volt/van a munkásságuk.” Az biztos, hogy mi ott leszünk a Müpában, a koncertre már kaphatók jegyek.

FJORDPOP, TROLLROCK – A NORVÉG POPZENE TÖRTÉNETE.

 

a 2021-es Peace or Love:

https://recorder.blog.hu/2022/05/18/budapesten_koncertezik_a_kings_of_convenience
Budapesten koncertezik a Kings of Convenience!
süti beállítások módosítása