Nézz szét Tinkkel, Simon Mártonnal és Lábas Vikivel a Müpa backstage-ében!

2024.09.19. 07:39, srecorder

fesztival_szinhaz_foto_nagyattila.jpg

Ingyenes programokkal és kulisszák mögötti élményekkel várja október 2-án a Müpa a felsőoktatási intézmények hallgatóit. Az Egyetemi Napon a fiatalok szakmai sétákon, élő zenés minikoncerteken, színházi és irodalmi beszélgetéseken, nyilvános táncpróbán és művészek speciális backstage-sétáin első kézből ismerhetik meg egy kulturális intézmény mindennapjait.

Október 2-án a hallgatók kora délutántól estig, első kézből tapasztalhatják meg, milyen az élet Magyarország egyik vezető kulturális intézményében. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is lesznek tematikus backstage-túrák, amelyeken a produkció, a rendezvényszervezés, a marketing, valamint a szcenikai részleg vezetői kalauzolják el olyan helyekre a hallgatókat, ahol csak kevesek járhatnak. A séták során fény derül többek között arra, mi is történik a kulisszák mögött és mi a Fesztivál Színház színpadán, hogyan népszerűsítik a Müpa évi majd 1600 programját, milyen színpadtechnikákat használ az intézmény, hány kolléga dolgozik egy előadáson, miként zajlik egy élő koncertközvetítés a Müpa videó- és hangstúdióiban, és nem utolsósorban a diákok olyan produkciókba is betekintést kapnak a színfalak mögött, mint például a BEATSTARZ fellépése vagy éppen a Győri Balett próbája.

A Müpa munkatársai mellett Lábas Viki (Margaret Island), Balázsovics Misi „Tink(Slow Village), valamint Simon Márton is tart sétákat, amelyek alatt nemcsak a backstage titkait, hanem a művészek saját müpás élményeit is megismerhetik a fiatalok.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben újra megrendezik a közkedvelt Karzatkoncertet, amely során a mennyezet alá függesztett hangvető leengedésével, páratlan akusztikai körülmények között szólalnak meg olyan jól ismert filmek híres dallamai, mint például a Star Wars vagy az Interstellar.

mupa_egyetemi_nap.jpg

A BEATSTARZ a Müpa Színházi Próbatermében ad koncertet, amelyen olyan előadók közös zenekari jammelésében és freestyle-ozásában vehetnek részt a hallgatók, mint 6363, Lil Frakk, Saiid, FRANKO, Ótvar Pestis és Turan Khan. A zenei alapokat Ceryák Isti (Azahriah), Gerendás Ruben (Azahriah), Heilig Tomi (Punnany Massif), valamint Mackó Miki (Manuel, ValMar), a BEATSTARZ zenészei biztosítják.

Az Ethnosound interaktív dobshow-ján dzsembé, cajón és derbuka is megszólal a Müpa Üvegtermében, az élménydoboláson pedig mindenki valódi hangszert kaphat a kezébe, és megtapasztalhatja a dobolás nyújtotta felemelő érzést.

A zenés programok mellett színházi és irodalmi tematikájú beszélgetések is várják az egyetemistákat. Vecsei H. Miklós az utóbbi években nemcsak színészként, hanem zenészként is elbűvölte a közönséget, vele a színház és az irodalom kapcsolódási pontjait járják körbe, Simon Mártonnal pedig az irodalom legaktuálisabb és örök érvényű kérdéseiről beszélget Mencseli Dóra.

Az Egyetemi Napra érdemes előzetesen jelentkezni, mert a limitált férőhelyes, helyszíni regisztrációt igénylő programok esetében előnyt élveznek azok, akik korábban már jelezték részvételi szándékukat. Az esemény érvényes felsőoktatási diákigazolvánnyal látogatható. A regisztrációs felület, illetve a részletes program az alábbi oldalon érhető el: www.mupa.hu/programok/mupa-egyetemi-nap-2024.

nyitókép: Nagy Attila

https://recorder.blog.hu/2024/09/19/nezz_szet_tinkkel_simon_martonnal_es_labas_vikivel_a_mupa_backstage-eben
Nézz szét Tinkkel, Simon Mártonnal és Lábas Vikivel a Müpa backstage-ében!
süti beállítások módosítása