Közép-kelet-európai hungarobeat – Végre mindenhol pörgethetjük a Qualitons új lemezét

2024.09.20. 07:45, srecorder

the_qualitons_mzh3_kredit_barakonyi_szabolcs.jpg

A tavaly óta újra aktív The Qualitons májusban már kihozta vinylen és a Bandcampen, sőt, egy teltházas koncerten élőben is bemutatta visszatérő lemezét, de a Club Eco Vol I. – The Trail mától Spotify-on és minden más streamingplatformon is elérhető. A csapat októberben a KEX után egy újabb legendás életművet dolgoz fel egy egészen különleges koncerten.

Megújult felállásban, énekes-gitáros frontemberük, G. Szabó Hunor nélkül tért vissza tavaly a Qualitons, erről a Recordernek meséltek először a decemberi nagyinterjúnkban. Tavasszal kihozták negyedik lemezüket, amin a zenekar részben visszakanyarodott „ahhoz a direktebb szórakoztató zenéhez, ahonnan indultak, mielőtt a nagyívű prog-pszichedélia felé fordultak”, másrészt továbblépett „egy jóval szellősebb megszólalás felé. A pszichedélia itt nem elszállós, sokkal inkább lebegős; a sokfelé (krimijazztől desert bluesig) kalandozó szerzeményeket laza, funky groove-osság fogja össze. A kanyarok improvizatívnak hatnak, nem egy előre eltervezett ív részeinek: azért van itt mondjuk diszkós gitározás, mert pillanatnyilag jó ötletnek tűnt” – írtuk a Club Eco Vol I. – The Trailről kritikánkban.

„Nekem valahol az első Qualitons-lemez jut eszembe róla, csak elhaladtunk a korral, ahol a hangszerek és a stúdiótechnika fejlődése megbabonázta az embereket, így minket is magyarokat, és létrejött – többek között – egy library music érzéssel átitatott közép-kelet-európai hungarobeat zene” – ezt pedig már Hock Ernő basszusgitáros mondta az albumról, amelynek fő inspirációi a ‘60-as, ‘70-es, ‘80-as évek alkalmazott reklám- és filmzenéi voltak („library music”), de nyomokban erdélyi népzene is található rajta.

"SOHA ENNÉL ROSSZABB POPLEMEZT A VILÁGNAK!" – A QUALITONS KEDVENC ZENÉI 2023-BÓL

A tavaszi, telt házas lemezbemutató után a srácok tudatosan először csak vinylen, később a nemzetközi érdeklődésre való tekintettel Bandcampen is megjelentették az új lemezt, amelyre a külföldi sajtó is felfigyelt. Kevin Cole, akinek meghívására öt éve már játszottak a seattle-i KEXP rádióban, talán még nagyobb rajongója lett a csapatnak, mint korábban, és több dalt is leadott tőlük a műsorában. Az egyik legjobb angol dj, Dom Servini is pörgette a Te utad című számot a Jazz FM UK rádióban, de szóltak a német Soundundvision csatornáján, és felkerültek a Bandcamp globális heti playlistjére is olyan előadók mellett, mint Sampha, Little Simz vagy Shigeto. Mától pedig mindenhol meghallgatható a lemez.

the_qualitons_mzh1_kredit_barakonyi_szabolcs.jpg

A Qualitons élőben legközelebb október 21-én játszik a Müpában, a Liszt Ünnep keretén belül, ahol a 100 éve született Szenes Iván életművét dolgozzák fel olyan énekesekkel, mint Áron András, Barkóczi Noémi, cserihanna, Mehringer Marcell, Schoblocher Barbara és Vitáris Iván. Szenest minden idők legtermékenyebb hazai slágerszerzőjeként szokás emlegetni: az ő nevéhez fűződik a Kicsit szomorkás a hangulatom, a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, vagy a Kislány a zongoránál.

„Szenes Iván szerteágazó karrierje és folyamatos megújulásra törekvése valószínűleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évszázad legtöbbet hallgatott magyar szövegírója lehessen. Jól feldolgozni, átdolgozni valamit mindig érdekes, tanulságos és persze szórakoztató dolog. Azon felül persze, hogy a folyamat mindig nagy kihívás elé állítja az embert. Ilyenkor sok dalt áthallgatunk a szerzőtől, ami egy jó alapviszonyt alakít ki a dalokkal, az életművel kapcsolatban – a személyes kapcsolatot kerestük ezzel a zenei anyaggal. Törekedtünk a dalok eredeti, ismert megoldásaitól eltérni, új köntösbe bújtatni azokat, új hangulatot kölcsönözni nekik – ám nem mindenáron. Van egy sajátos zenekari szűrőnk, ami ilyenkor bekapcsol, ez pedig kihat arra, hogy egy sokrétű dalcsokor kerekedjen ki a végén.”

Jegyek még korlátozott számban kaphatók a Liszt Ünnep oldalán. A lemez mókás nyitószáma, a Dolly egy mókás klipet is kapott, amiben egy forgó-pörgő játszóeszköz válik lemezjátszóvá a billentyűs-producer Weil András közreműködésével – vicces, de a visszatérő Qualitons-interjúhoz mi is egy játszótéren fotóztuk Hock Ernőt és a dobos Boros Levit. Képek + interjú itt, klip meg itt:

A többi, Qualitonsról szóló cikkünket ide kattintva olvashatod. 

fotók: Barakonyi Szabolcs

https://recorder.blog.hu/2024/09/20/kozep-kelet-europai_hungarobeat_vegre_mindenhol_porgethetjuk_a_qualitons_uj_lemezet
Közép-kelet-európai hungarobeat – Végre mindenhol pörgethetjük a Qualitons új lemezét
süti beállítások módosítása