Ed Sheerant azzal vádolják, hogy lopta a legnagyobb slágerét

2022.03.09. 10:58, srecorder

_123578415_sheeranpa1.jpg

Március 4-én megkezdődött Londonban a tárgyalás, amelyben két zenész azzal vádolja Ed Sheerant, hogy egy 2015-ös dalukból lopta a Shape of You című gigaslágerét. Sami Switch és Ross O’Donoghue ügyvédje szerint Ed Sheeran egy zseni, ugyanakkor egy „szarka”, aki rendszeresen csór mások dalaiból ötleteket, és ezt hol elismeri, hol nem. Ha elveszíti a pert, akár három millió fontot is fizethet a popsztár és csapata.

Még 2017-ben vádolta meg azzal a Sami Switch néven alkotó grime-zenész, Sami Chokri és Ross O’Donoghue Ed Sheerant, hogy az Oh My című daluk refrénjéből kölcsönözte a Shape of You egyes dallamait és sorait. Az ügy iróniája, hogy ebből még nem lett volna per, de Sheeran stábja beperelte őket a jó hírnévük megsértésért, mire a páros visszaperelte Sheerant. Azóta a Shape of You szerzői – Sheeran mellett a Snow Patrol- és Vega4-tag Johnny McDaid és az egyik legsikeresebb angol producer, Steve Mac – nem vehették fel 20 millió fontnyi jogdíjat a dal után, ami szinte minden létező rekordot megdöntött a streaming-felületeken: ez lett a legtöbbet hallgatott szám a Spotifyon, ahol már több, mint 3 milliárd lejátszásnál tart, a YouTube-on pedig 5,6 milliárdnál.

SZIDJÁK VAGY DICSÉRIK ED SHEERANT?

Sami Chokri azt állítja, hogy elküldte a dalát Ed Sheeran „belső körének”, hátha felfigyelnek rá és együtt dolgozhat az énekes-dalszerzővel, hogy aztán később azt hallja, kiemelték az Oh My-ból az óóó-zós refrént. Ennyiben hasonlítanak az említett részek:

Chokriék ügyvédje arra alapozza a vádat, hogy Ed Sheeran dalszerzői módszerének alapvető része, hogy más előadóktól vesz ötleteket. Ahogy ő fogalmaz: bár „Mr. Sheeran egy zseni”, ugyanakkor „egy csóró szarka is”, aki „néha elismeri, néha meg nem”, ha mástól kölcsönzött egy ötletet, „attól függően, hogy azt gondolja, meg tudja-e úszni vagy sem”. Tény, hogy nem ez az első plágiumper, amelyben Ed Sheerannek részt kell vennie: 2016-ban azzal vádolta meg Martin Harrington és Thomas Leonard dalszerzőpárosa, hogy az Amazing című dalukat – amit az angol X-Faktor 2010-es győztese, Matt Cardle énekelt – „hangról hangra” lekoppintotta Sheeran a Photograph című dalában. Ők 20 millió dollárra perelték a popsztárt, és végül peren kívül egyeztek meg velük: 4 millió fontot kaptak, plusz részesedést a jogdíjakból.

Ugyanebben az évben Ed Townsend producer családja is beperelte Sheerant, miszerint a Thinking Out Loud című kétszeres Grammy-díjas slágerében Marvin Gaye Let’s Get It On című dalából kölcsönzött, amelynek Townsend a társírója volt. A hasonlóságokat Sheeran is észrevette, hiszen már 2014-es koncertjein is mashupolta a két dalt, és azzal védekezett, hogy bár az akkordmenet és a ritmus tényleg hasonlít, a dalok hangulata teljesen más, a Thinking Out Loud egy melankolikus dal a romantikus szerelemről, a Let’s Get It On pedig egy „szexhimnusz”. A bíróság végül neki adott igazat, és elutasította a keresetet.

MI TESZ SZTÁRRÁ EGY MAI SZTÁRT?

Sheeran jogi csapata azzal védekezik a most folyó plágiumperben, hogy a Shape of You szerzői nem hallották Chokriék számát, és különben is elismerték a tényleges hatásokat, nevezetesen a TLC No Scrubs című dalát, amelyből tudatosan vettek át elemeket, hogy r’n’b-s hangulatot kölcsönözzenek a dalnak, és a Shape of You megjelenése után nem sokkal fel is tüntették az illetékeseket szerzőként. „Ha hallottam volna az Oh My-t, akkor lépéseket tettem volna, hogy ezt tisztázzuk. Írás közben én is szoktam más dalokra utalni, ahogy azt sok más dalszerző is teszi. Ha ez megtörténik, értesítem a csapatomat, hogy engedélyt kapjunk a felhasználásra. Mindig igyekeztem abszolút tisztességes lenni, és elismerni, ha valaki hozzájárult bármilyen módon valamelyik dalomhoz” – állította hétfői vallomásában Ed Sheeran a bíróságon. „Kínosan pontos vagyok ilyen ügyekben, és olyan embereknek is adtam szerzői jogokat, akik csupán hatást gyakorolhattak a dalaim egy-egy elemére. Ennek nem más az oka, mint hogy szeretnék igazságosan bánni más dalszerzőkkel.”

Sheeran azzal is védekezett, hogy a Photograph esetében csak ügyvédei tanácsára kötött peren kívüli egyezséget, és a mindkettejük karrierjének elindításában kulcsszerepet játszó, januárban elhunyt Jamal Edwardsszal, akinek a YouTube-csatornáján kábé egyidőben szerepelt Sami Chokrival, nem beszélgettek feltörekvő zenészekről később sem, inkább személyes dolgokról (foci, anyák, színház), hiszen barátok voltak; és a közösségi médián keresztül sem hallhatta az Oh My-t, mert onnan 2015-ben letörölte magát, és a 2016-os évet egy Tescóban vásárolt, kihajthatós butafonnal nyomta végig.

AMIKOR A BLACK MIDI BELESZÁLLT ED SHEERANBE.

Korábbi interjúkban Sheeran arról is beszélt, hogy a Shape of You-t eredetileg rá sem akarta rakni a + albumra. A kiadó ragaszkodott hozzá, hogy az legyen a single, míg Sheeran inkább a Castle On The Hillre szavazott volna. „Mindkét dalt egyszerre adtuk ki, és hát, tévedtem” – mondta Sheeran, amikor a Shape of You rekordjairól kérdezték.

A plágiumper várhatóan három hétig fog tartani, és más érdekességek is kiderülhetnek belőle: amikor például a dalszerzői módszeréről faggatták, Sheeran elkotyogta, hogy nemrég megírt 25 dalt a The National-gitáros Aaron Dessnerrel (mindössze egy hét alatt!), aki a popsztár egyik legjobb barátjával és rendszeres duettpartnerével, Taylor Swifttel is dolgozott a legutóbbi két meglepetéslemezén (Folklore, Evermore). Sheeran februárban adta ki legújabb közreműködését Swifttel, a régimódi vonósokkal kísért The Joker and the Queen ballada duetté bővített single-változatát.

https://recorder.blog.hu/2022/03/09/ed_sheerant_azzal_vadoljak_hogy_lopta_a_legnagyobb_slagereit
Ed Sheerant azzal vádolják, hogy lopta a legnagyobb slágerét
süti beállítások módosítása