Koncepció nélküli lötyögés. mïus: How To (lemezkritika)

2021.11.21. 09:55, RRRecorder

mius_header.jpg

Rájöttünk, hogy semmi kedvünk egy kesergő albumot kiadni, inkább írjunk egy olyat, amire otthon a nappali közepén is lötyögnénk" - ezt mondta az új mïus-lemezről a szerzőpáros. Meghallgattuk az eredményt. Ez a kritika először a Recorder magazin 89. számában jelent meg.

Az előző mïus-album, a 2020-as Études de Battements izgalmas „ütemtanulmányokat” tartalmazott, 5/4-es technót, űrszambát stb.; egyszerre volt játékos és melankolikus. A How To viszont nem épül koncepcióra; „írtunk magunknak egy lemezt, amire szívesen táncolunk” – mondta róla Álmos Gergő.

De sajnos nemcsak koncepció nincs, hanem különösebb izgalmak sincsenek. Lehet, hogy ha nem az előző lemez által támasztott elvárásokkal érkezem, akkor a visszafogott, lépésről lépésre építkező, okos-érzelmes elektronika jobban tetszett volna, de így kifejezetten zavar, hogy a tíz szám nagy része mennyire olyan, amilyennek lennie kellCsak ritkán lehet olyan megoldásoknak örülni, mint mondjuk a Words mókás kis basszusa, amit microhouse-os apró vágások egészítenek ki; a Moving On ritmikai játékból észrevétlenül kibomló nyers csúcspontja (ez az egyik szám, amiben Raf Skowroński énekel); a Lullaby csipogásai.

Nem mondom, hogy nem kellemes hallgatni, inkább túlságosan az, aztán nyom nélkül múlik el.

mius.jpgElőadó: mïus

Cím: How To

Kiadó: Théque

Megjelenés: 2021. október 29.

Műfaj: okos-érzelmes elektronika

Kulcsdal: Moving On

 

 

6/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/11/21/m_us_how_to_lemezkritika
Koncepció nélküli lötyögés. mïus: How To (lemezkritika)
süti beállítások módosítása