Pörgés egy gubancos korszakban. Bohemian Betyars: Gubancos (lemezkritika)

2021.11.20. 10:14, RRRecorder

bbheader.jpg

Ha az ember nüanszokra, finom részletekre vágyik, akkor nem éppen a speed-folk freak-punk Bohemian Betyars lemeze az első, amit eszébe jut betenni. Ám a négy évvel az előző, Csavargó című album után megjelent Gubancos éppen hogy számos ilyennel szolgál. Ez a kritika először a Recorder magazin 89. számában jelent meg.

Most vannak lassabb számok, amelyek az utóbbi, általában is és az énekes-szövegíró Szűcs Levente életében is gubancos, depressziós korszakot tükrözik (Palágyi Máté „Kakas” számára inkább a világ „törékenysége és önimádata” volt inspiráció - olvasd el a kettőjükkel készült interjúnkat!).

De az még meglepőbb, hogy a pörgős dalokról sem pusztán az jut eszembe, hogy hát erre biztos jól lehet ugrálni koncerteken. A dramaturgia, a hangszerelés összetett, túllép azon, hogy „indítunk 10-ről, feltekerünk 11-re”. Nemcsak a hangszeresek szólamai rejtenek többszöri hallgatás után feltűnő izgalmakat, hanem az is, ahogy az ízes ének különféle utakat ír le a dalokban. A szövegek között is vannak erősek, például a borsodi kifejezésekből felépített Makuka.

bohem.jpgElőadó: Bohemian Betyars

Cím: Gubancos

Kiadó: Fiatalok a Magyar Zenéért Egyesület

Megjelenés: 2021. október 22.

Műfaj: nem is annyira speed-folk-punk

Kulcsdal: Elölről újra

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/11/20/bohemian_betyars_gubancos_lemezkritika
Pörgés egy gubancos korszakban. Bohemian Betyars: Gubancos (lemezkritika)
süti beállítások módosítása