Kihirdették a Grammy-jelöléseket, mire The Weeknd korruptnak nevezte a díjkiosztót

2020.11.25. 10:55, Gaines

weeknd_3.jpg

Magyar idő szerint tegnap este bejelentették a 63. Grammy-díj hivatalos jelöltlistáját. A legtöbb jelölést Beyoncénak úgy sikerült megszereznie, hogy idén nem is adott ki lemezt, de Taylor Swift is örülhet. Volt azonban, aki nem örült.

Úgy tűnik, idén se marad kisebb botrány nélkül a díjkiosztó: tavaly a nyertes Tyler The Creator szólalt fel a Grammy gettópolitikája ellen, míg az Akadémia díjkiosztó gála előtt tíz nappal menesztett elnöke nemi erőszakkal vádolta elődjét - azt az elődöt, aki pár éve azt találta mondani, hatalmas felzúdulást keltve, hogy elő kellene végre lépniük a kreatív nőknek, mert amúgy nincs semmilyen akadály előttük. Most "csak" az egyik mellőzött előadó vágott oda egyet az Akadémiának: The Weeknd, azaz Abel Tesfaye óriási meglepetésre egy darab jelölést sem tudott kivívni After Hours című albumával, ami pedig szinte osztatlan kritikai és közönségsikert aratott és Billboard-rekordokat döntött. A kanadai sztár tegnap annyit reagált erre: "A Grammy továbbra is korrupt. Átláthatósággal tartoztok nekem, a rajongóimnak és a szakmának." Alkotótársa, Oneohtrix Point Never is egyetértett vele: "Néha úgy érzem, lélektelen, papírvékony időket élünk."

A Grammy, Harvey Mason Jr. a Varietynek adott friss interjújában reagált The Weeknd mellőzésére, szerinte a szavazókon múlik az egész, nincs semmiféle mögöttes indok, egyszerűen csak idén minden eddiginél több nevezés közül kellett válogatni (23 ezer), és nem emlékszik olyan évre, amikor ilyen változatos lett volna a négy fő kategória. "Nem hinném, hogy a mellőzés megkérdőjelezné a jelölési rendszer működését. A folyamat azt a célt szolgálja, hogy a legkiválóbbakat válogathassuk ki." Egyes találgatások szerint az is állhat a mellőzés mögött, hogy a díjkiosztó szervezői felkérték The Weekndet, lépjen fel majd a gálán, és nem tetszett nekik, hogy az előadó az egy héttel a Grammy-gálát követő Super Bowl félidei showját is bevállalta - ezt egyrészt Mason Jr. cáfolta, másrészt mindezek után már erősen kétséges, hogy látni fogjuk-e a Grammy-gála színpadán Abel Tesfayét.

MI ÍGY VÉLEKEDTÜNK A THE WEEKND-LEMEZRŐL

A négy nagy kategóriában a várakozásoknak megfelelően ott van Taylor Swift folklore című karanténlemeze, az év albuma mellett a Cardigannal indul az év daláért, ezen kívül három pop kategóriában is megmérkőzik, plusz még a Macskák című film eredeti betétdaláért is behúzott egy jelölést. Ez tekinthető visszatérésnek, mivel az előző két lemezével nem igazán tudott labdába rúgni a Grammyn. Szintén hat jelölést tudhat magáénak Dua Lipa, aki 2019-ben első lemezével lett az év legjobb új előadója; most besöpörheti az év felvételét, az év dalát (Don't Start Now) és akár az év lemezét is. A legjobb album kategóriájában helyet kapott még a Coldplay, Post Malone, a HAIM, a Black Pumas, Jhené Aiko és Jacob Collier, míg a legjobb felvételért DaBaby és Billie Eilish is versenybe száll, nem beszélve Doja Catről és Megan Thee Stallionról, akik a legjobb új előadók mezőnyét is erősítik. (Utóbbi provokatív slágerdalát, a Cardi B-vel közös WAP-ot nem merte egy kategóriában sem bevállalni a Grammy.)

A legtöbb jelölés Beyoncénak jutott, a Black Parade című jótékonysági kislemezdalát, a Brown Skin Girl videóját, a Black Is King című filmjét, illetve a Megan Thee Stallion-kollabremixet, a Savage-et jelölték több kategóriában. Lady Gaga idei lemeze, a Chromatica csak a legjobb poplemez kategóriába fért be, míg Fiona Apple visszatérő albuma, a Fetch The Bolt Cutters is lecsúszott a nagy kategóriákból: a Shameika című dalt rockzenei, a lemezt pedig alternatív kategóriában jelölték. A díjátadóra 2021. január 31-én kerül sor, a tervek szerint élőben.

A teljes lista itt olvasható. Alább pedig néhány jelölt a legjobb dal kategóriájából.

https://recorder.blog.hu/2020/11/25/kihirdettek_a_grammy-jeloleseket_mire_the_weeknd_korruptnak_nevezte_a_dijkiosztot
Kihirdették a Grammy-jelöléseket, mire The Weeknd korruptnak nevezte a díjkiosztót
süti beállítások módosítása