Nick Cave megmondja, ki napjaink legnagyobb művésze

2020.01.20. 16:09, Gaines

nickcave_kanye.png

Az énekes-dalszerző ellentmondásos figurát választott a zeneiparból, méghozzá pontosan azért, mert annyira ellentmondásos. Hogy kicsodát? Máris eláruljuk.

Már többször előkerült nálunk is Nick Cave egy-másfél éve indított oldala, a Red Hand Files, ahol rajongói kérdésekre válaszol keresetlen nyíltsággal és őszinteséggel, legyen szó a gyászáról, a művészetéről, a zenésztársaihoz fűződő viszonyáról, a PJ Harvey-val való szakításáról, vagy mondjuk arról, mit gondol a karácsonyról. A legújabb bejegyzésében egy tömör és velős kérdést szegeztek neki: "Bírod-e Kanyét?" A válasz hasonlóan nincs bő lére eresztve, viszont annál határozottabb véleményt tolmácsol: "Az alkotás folyamata egyfajta téboly... mélyen elmerülünk saját, egyedi és máshoz nem hasonlítható víziónkban, és elveszünk benne. Nincs még egy zenész a földkerekségen, aki annyira elkötelezetten tébolyul meg, mint Kanye, és ilyen értelemben véve, jelen pillanatban ő a legnagyszerűbb művész a bolygón."

NICK CAVE HÚSZEZER ARCA

Cave válasza szoros összefüggésben áll a bejegyzésben szereplő másik kérdéssel, mely arra irányul, nem tartanak-e attól a Bad Seedsszel, hogy az új hangzásukkal elveszítik a régi rajongóikat. "Olyan lemezeket szeretnénk készíteni, amelyek nem a minket övező üres lármába olvadnak be, hanem inkább kihívás elé állítják az embereket", mert az efféle nem könnyen befogadható zene disszonanciája nélkül "nincs párbeszéd, nincs kockázat, nincsenek könnyek és mosolyok, senki sem hatódik meg, senkire nincs hatással." Mivel pedig mindez szerinte elsősorban az ismeretlen és megszokottól eltérő tartományban rejlik, értelemszerűen azért tartja nagyra Kanye Westet is, mert ő ezeket a rétegeket bányássza.

Ami érdekes, hogy Cave kifejezetten a mostani Kanyéra célzott kijelentésével, nem pedig mondjuk a 2010-es évek első felének pályaszakaszára, amivel könnyebb szívvel érthetnénk egyet: noha tagadhatatlan, hogy Kanye máig csökönyösen a saját feje után megy, és egyre zavarosabb gondolatait, zenei ötleteit azok nyersességében, szinte félkész állapotban tárja a közönség elé, ez az utóbbi években egyre ritkábban járt valódi zenei revelációkkal. Nem beszélve a rapper olyan húzásairól, minthogy Sunday Service nevű gospelformációjával múlt hétvégén fellépett egy evangelikál rendezvényen, melynek szónokai között több homofób, melegellenes vallási vezető is szerepelt. (Egyikük szerint a homoszexualitást szexuális bántalmazás vagy "méhben történő démontámadás" is okozhatja.) A rendezvényen Kanye beszélt az alkoholizmusáról, és hogy a leszokásban segített a mantrája, "ma nem fogsz legyőzni, Sátán". Legutóbbi lemeze Jesus Is Born címmel jelent meg karácsonykor, a Jesus Is Kingről írt vegyes kritikánk itt olvasható.

Címkék: kanye west nick cave
https://recorder.blog.hu/2020/01/20/nick_cave_megmondja_ki_napjaink_legnagyobb_muvesze
Nick Cave megmondja, ki napjaink legnagyobb művésze
süti beállítások módosítása